Κάθε χώρα πρέπει να βρει τον δικό της δρόμο και να μην επιδίδεται σε ένα «κυνήγι προτύπων» αγνοώντας τις ειδικές τοπικές συνθήκες, υποστήριξε χθες ο Σουηδός πρώην πρωθυπουργός Γιόραν Πέρσον, αφού «ανακρίθηκε» από τον Κώστα Σημίτη για το σουηδικό μοντέλο κοινωνικής ανάπτυξης.


Ένα μοντέλο που μονοπώλησε την πολιτική ορολογία πριν από μερικούς μήνες, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου το είχε αναδείξει ως μοντέλο- στόχο για την Ελλάδα επειδή συνδυάζει την ανταγωνιστική οικονομία με το ισχυρό κοινωνικό κρατος.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει εξάλλου και ο κ. Σημίτης προλογίζοντας τον κ.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ

«Στη Σουηδία κανένας πολιτικός δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές διακηρύσσοντας ότι θα μειώσει τους φόρους»

Πέρσον. «Το κυνήγι των προτύπων- είπε- ενέχει τον κίνδυνο να παραβλέψουμε τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε και εφαρμόστηκε μια πολιτική στη Σουηδία και να αγνοήσουμε ταυτόχρονα το κοινωνικό περιβάλλον όπου καλείται να εφαρμοστεί».

Ο Κώστας Σημίτης στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας ανέλαβε ρόλο δημοσιογράφου και άρχισε να ρωτά λεπτομέρειες τον κ. Πέρσον για το διάσημο μοντέλο της χώρας του. Η πρώτη του ερώτηση αφορούσε τη φορολογία εισοδήματος στη Σουηδία, που μπορεί να φθάσει έως και 50%. «Η εμπειρία μας είναι ότι η εκτεταμένη φορολογία οδηγεί σε φοροδιαφυγή και παραοικονομία. Έχετε ανάλογα φαινόμενα στη Σουηδία;», ρώτησε. Για να πάρει την απάντηση ότι οι φόροι στη Σουηδία πληρώνονται σε ποσοστό 99% κι ότι «κανένας πολιτικός δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές διακηρύσσοντας ότι θα μειώσει τους φόρους»!

«Μήπως στο ισχυρό κοινωνικό κράτος της Σουηδίας βοήθησε και το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει στρατιωτικές δαπάνες;» ρώτησε στη συνέχεια ο κ. Σημίτης τονίζοντας ότι η Ελλάδα ξοδεύει το 4% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες. «Όχι, το αντίθετο», απάντησε ο Πέρσον. «Από τη δεκαετία του ΄30 και του ΄40 ξοδεύαμε το 4% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες έχουν τώρα μειωθεί στο 1,5%. Η διαφορά είναι ότι για ιδεολογικούς λόγους δεν αγοράζουμε ποτέ όπλα από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους. Τα φτιάχνουμε μόνοι μας!».

Η τρίτη ερώτηση άγγιξε το ευαίσθητο θέμα των πανεπιστημίων. «Ενώ έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά νέων που προχωρούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα πανεπιστήμια, απέχουμε από το να είμαστε κοινωνία της γνώσης. Υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Σουηδία; Γίνεται αξιολόγηση των πανεπιστημίων;», ρώτησε ο κ. Σημίτης και ο κ. Πέρσον απάντησε πως και ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν και αξιολόγηση γίνεται από εθνικούς και διεθνείς φορείς. «Είναι οδυνηρό για τις συντεχνίες των πανεπιστημιακών», πρόσθεσε με νόημα, «αλλά αναγκαίο». Αναφερόμενος στη συζήτηση για το κατώτατο εισόδημα και αν υπάρχει κάτι ανάλογο στη Σουηδία, εξήγησε πως δεν υπάρχει ανάλογη νομοθεσία. «Όταν νομοθετείς κατώτατο εισόδημα, θα γίνει το ταβάνι και όχι το πάτωμα για τους φτωχότερους», σχολίασε. Εθνικές παραδόσεις

Το συμπέρασμα της βραδιάς που προέκυψε από την ερώτηση του κ. Σημίτη για το αν μπορεί το σουηδικό (σκανδιναβικό) μοντέλο να εφαρμοστεί σε άλλες χώρες συνοψίστηκε σε μια τελευταία απάντηση του Πέρσον: «Οι εθνικές παραδόσεις είναι ισχυρές. Παρ΄ όλο που οι Σοσιαλιστές μοιραζόμαστε αξίες, η Δεξιά και η Αριστερά κάθε χώρας δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλού. Όλες οι πολιτικές είναι τοπικές. Ξεκινούν από μια χώρα. Εμείς βρήκαμε τη λύση μας και μένουμε σ΄ αυτήν. Εσείς πρέπει να βρείτε τη δική σας».