Ένας 20χρονος Παλαιστίνιος εισβάλλει σε έναν φούρνο ισραηλινής πόλης και ανατινάζεται σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Ήταν ο τρόπος που επέλεξαν η Ισλαμική Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα προκειμένου να πείσουν τους Παλαιστινίους, τη Φατάχ και τη Χαμάς, ότι πρέπει να βάλουν τέλος στον αλληλοσπαραγμό!


Ήταν η πρώτη παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας τους τελευταίους εννέα μήνες, από τότε που ένας καμικάζι της Ισλαμικής Τζιχάντ σκότωσε 11 ανθρώπους έξω από εστιατόριο του Τελ Αβίβ. Ήταν επίσης η πρώτη παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώνεται ποτέ στην Εϊλάτ, στη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, ένα συνήθως ήσυχο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Ο καμικάζι, Μοχάμεντ Σακσάκ, ένας άνεργος 20χρονος από την Πόλη της Γάζας που είχε χάσει πρόσφατα εξαιτίας ασθένειας το μωρό του, φορούσε παρά τη λιακάδα ένα μακρύ παλτό, γεγονός που προκάλεσε υποψίες: «Έκανε ζέστη, πολλή ζέστη», δήλωσε ένας 45χρονος Ισραηλινός, ο Μπένι Μαζγκίνι. «Φορούσε παλτό και μου φάνηκε περίεργο. Σκέφτηκα: “Γιατί είναι έτσι ντυμένος αυτός ο ανόητος;”. Δευτερόλεπτα αργότερα, άκουσα μια μεγάλη έκρηξη». Ο Σακσάκ είχε μπει σε έναν μικρό φούρνο και είχε ανατιναχθεί παρασύροντας στον θάνατο άλλους τρεις ανθρώπους.

Η επίθεση

Αναλαμβάνοντας από κοινού με τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, μία οργάνωση που πρόσκειται στη Φατάχ, την ευθύνη για την επίθεση, η Ισλαμική Τζιχάντ υποστήριξε πως ο δράστης είχε φτάσει στο Εϊλάτ μέσω Ιορδανίας και πως η «περίπλοκη επιχείρηση» σχεδιαζόταν επί επτά μήνες. Οι ισραηλινές αρχές, από την πλευρά τους, θεωρούν πως ο Σακσάκ έφτασε στο Εϊλάτ μέσω Αιγύπτου. «Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι βομβιστές στο Εϊλάτ αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης. Σύμφωνα πάντως με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», η Αστυνομία χρειάστηκε σχεδόν μια ώρα προκειμένου να πειστεί πως η έκρηξη είχε προκληθεί από βόμβα και όχι από διαρροή αερίου.

Στο Ίντερνετ

«Η επιχείρηση αυτή εμπεριέχει ένα σαφές μήνυμα προς τους Παλαιστινίους αντιπάλους», δήλωσε μέσω της ιστοσελίδας της η Ισλαμική Τζιχάντ, αναφερόμενη στον ακήρυχτο εμφύλιο μεταξύ Φατάχ και Χαμάς που έχει στοιχίσει στη Γάζα μόνο μέσα στις τελευταίες πέντε ημέρες τη ζωή 30 ανθρώπων. «Είναι απαραίτητο να σταματήσουν τη μεταξύ τους διαμάχη και να στρέψουν τα όπλα προς την κατοχή που βασανίζει τον παλαιστινιακό λαό». Η Χαμάς, η οποία ελέγχει την κυβέρνηση και το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, έσπευσε να καλωσορίσει την επίθεση κάνοντας λόγο για «φυσιολογική απάντηση» στις ισραηλινές τακτικές. Από την πλευρά της, η Φατάχ, η οργάνωση του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε με δριμύτητα την αιματοχυσία. Η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε λόγο για «κλιμάκωση» και δεσμεύτηκε να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα». Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε πως θεωρεί υπόλογη την κυβέρνηση της Χαμάς. Όλα αυτά, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Κουαρτέτου στην Ουάσιγκτον «για την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων».

«Πιθανόν» να χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς


«ΠΙΘΑΝΟ» θεωρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ενδεχόμενο το Ισραήλ να χρησιμοποίησε πέρυσι το καλοκαίρι βόμβες διασποράς αμερικανικής κατασκευής σε κατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, κατά παράβαση των Συνθηκών της Γενεύης αλλά και της διμερούς συμφωνίας που επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση των όπλων που αγοράζει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής του ανθρωπιστικού έργου του ΟΗΕ, είχε καταγγείλει ως «ανήθικη» τη χρήση βομβών διασποράς από το Ισραήλ στον Λίβανο, επισημαίνοντας πως οι ειδικοί του ΟΗΕ είχαν ανακαλύψει σε 359 διαφορετικά σημεία τουλάχιστον 100.000 βόμβες διασποράς που δεν είχαν εκραγεί. «Οι βόμβες αυτές θα είναι μαζί μας για πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια. Άνθρωποι ακρωτηριάζονται, τραυματίζονται και σκοτώνονται καθημερινά» δήλωνε στις 30 Αυγούστου ο Έγκελαντ καταγγέλλοντας πως το 90% των επιθέσεων με βόμβες διασποράς σημειώθηκε τις τελευταίες 72 ώρες του πολέμου, «όταν πλέον γνωρίζαμε ότι επίκειτο συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον ΟΗΕ».

Όπως ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η σχετική προκαταρκτική έκθεση έχει διαβιβαστεί στο Κογκρέσο, στο οποίο εναπόκειται πλέον να αποφασίσει αν θα διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα. Το 1982 η κυβέρνηση Ρήγκαν είχε επιβάλει εξαετές μορατόριουμ στις πωλήσεις βομβών διασποράς στο Ισραήλ, έπειτα από έρευνα του Κογκρέσου που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ είχε κάνει κατάχρηση του όπλου αυτού στη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο. Στο μεταξύ, πάντως, οι «μπίζνες» συνεχίζονται: όπως ανακοινώθηκε χθες, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία αποφάσισε να αγοράσει από την αμερικανική εταιρεία Βoeing έξυπνες βόμβες JDΑΜ συνολικού κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να αναπληρώσει εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι στον Λίβανο.

[ ΓΝΩΜΗ ] Μια «φυσική» απάντηση


Λίγα μόλις λεπτά αφότου ένας βομβιστής αυτοκτονίας μπήκε σε ένα φούρνο- τη μόνη επιχείρηση που ήταν εκείνη την ώρα ανοιχτή σε μια γειτονιά του Εϊλάτ που κοιμόταν-, λίγα μόλις λεπτά αφότου ανατινάχθηκε παίρνοντας μαζί του τρεις αθώους, η Ισλαμική Τζιχάντ είχε την εξήγηση έτοιμη: η επίθεση είχε σκοπό να βοηθήσει στον τερματισμό του παλαιστινιακού αλληλοσπαραγμού, που έχει στοιχίσει τη ζωή 60 Παλαιστινίων από τον περασμένο Νοέμβριο.

Όμως για να μην παρερμηνεύσει κανείς μια επίθεση αυτοκτονίας ως διεστραμμένη πράξη, για να μην κρίνει εσφαλμένα τον φόνο αμάχων ως κάτι απαράδεκτο, κάτι που έχει αμαυρώσει την εικόνα των Παλαιστινίων στα μάτια του κόσμου, κάτι που θα μπορούσε να πάει πίσω τον στόχο της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, κάτι που θα κρατήσει τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια ακόμα πιο μακριά από τους ανθρώπους της Γάζας που τη χρειάζονται απεγνωσμένα, η Τζιχάντ είχε έτοιμη και τη φράση- κλειδί: η επίθεση ήταν «μια φυσική απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα του σιωνιστή εχθρού». Φυσικά.

Όσο φυσικό είναι να λες στη Χαμάς και τη Φατάχ: «φιληθείτε, βρείτε τα, σκοτώστε τους Εβραίους».

Η αλήθεια να λέγεται: ουδέποτε το Ισραήλ κατασκεύασε κάποιο όπλο εναντίον του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος που να πλησιάζει σε αποτελεσματικότητα τον Παλαιστίνιο βομβιστή αυτοκτονίας.

Τo σχόλιο του Μπράντλεϊ Μπέρστον δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ».