ΜΟΛΙΣ ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια χρειάστηκαν για να κλείσουν ή να μεταναστεύσουν στις χαμηλού εργατικού κόστους χώρες των Βαλκανίων- λόγω του σκληρού ανταγωνισμού των φθηνών εισαγόμενων προϊόντων- οι μισές από τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ετοίμου ενδύματος, ενώ παράλληλα χάθηκαν 5.572 θέσεις εργασίας.

Όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΟΒΕ, το 1999 ο κλάδος του έτοιμου ενδύματος απασχολούσε 19.150 εργαζομένους, οι οποίοι το 2002 περιορίστηκαν στους 13.578, ενώ από τις 594 επιχειρήσεις έχουν μείνει οι 319. Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι ο κύκλος συρρίκνωσης του συγκεκριμένου κλάδου δεν έχει κλείσει ακόμη. Από τις επιχειρήσεις του κλάδου άλλες αναζητούν σανίδα σωτηρίας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, άλλες σε στρατηγικές συνεργασίες με ξένες επιχειρήσεις, ενώ κάποιες από αυτές στρέφονται σε ανάπτυξη δικτύων πωλήσεων στο εξωτερικό αλλά και στην παραγωγή διαφοροποιημένων σε σχέση με τον ανταγωνισμό προϊόντων.

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Βιομηχανία και Εμπόριο Έτοιμου Ενδύματος» σημειώνεται ότι ο κλάδος της ένδυσης, τόσο στην Ε.Ε.-15 όσο και στις ΗΠΑ διανύει μεταβατική περίοδο λόγω του έντονου ανταγωνισμού από χώρες χαμηλού κόστους εργασίας όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ κ.ά. Όπως προβλέπουν στελέχη του κλάδου, «ο ανταγωνισμός στον κλάδο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα να διατηρηθούν στην αγορά είτε μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα κεφαλαίων και ευρύ δίκτυο πωλήσεων, είτε μικρές και ευέλικτες που στοχεύουν σε συγκεκριμένη αγορά καταναλωτικού κοινού.