Με… γαλλικό άρωμα οι ανακατατάξεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Ένας νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων, με πρωταγωνιστές ξένους ομίλους και μάλιστα γαλλικούς, ανοίγει στην εγχώρια αγορά των τραπεζοασφαλειών.


Ηεπικείμενη εξαγορά της Φοίνιξ- Μetrolife Εμπορική, που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να περνά στον γαλλικό όμιλο της Groupe ΑΜΑ, λίγο καιρό μετά την απόκτηση της Αlpha Ασφαλιστικής από την επίσης γαλλική ΑΧΑ, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία στην εγχώρια αγορά ομίλων από τη συγκεκριμένη χώρα.

Ταυτόχρονα, τα νέα προϊόντα που ετοιμάζονται να λανσάρουν όλοι οι ξένοι όμιλοι με παρουσία στην Ελλάδα, προβλέπεται ότι θα αποτελέσουν παράγοντες που θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση του κλάδου στα χέρια λίγων «παγκόσμιων» παικτών, οι οποίοι ελέγχουν πλέον το 42% της αγοράς (έναντι του 35% που είχαν το 1999).

Επικρατέστερος μνηστήρας

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο όμιλος της Groupe ΑΜΑ είναι ο επικρατέστερος μνηστήρας για την απόκτηση της Φοίνιξ-Μetrolife Εμπορική, αφού- σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- η προσφορά των Γάλλων κρίνεται καλύτερη έναντι εκείνης των δύο άλλων μνηστήρων, της Victoria του γερμανικού ομίλου ΕRGΟ και της Ασπίς Πρόνοια. Οι Γάλλοι φέρονται να έχουν προσφέρει ποσό που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για μια εταιρεία με συσσωρευμένα προβλήματα σαν τη Φοίνιξ. Για το λόγο αυτό, τα εν λόγω στελέχη, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η όποια συμφωνία- εφόσον επιτευχθεί- να περιλαμβάνει και την εκχώρηση κάποιων αντισταθμιστικών οφελών στη γαλλική αγορά, από την Credit Αgricole προς την Group ΑΜΑ.

Κέρδη από ασφάλειες στεγαστικών

Η Credit Αgricole δεν πουλάει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της Φοίνιξ. Κρατάει σύμφωνα με πληροφορίες το χαρτοφυλάκιο Ζωής, δεδομένου του ενδιαφέροντος της Credit για τα επενδυτικά- συνταξιοδοτικά προγράμματα, καθώς και τις ασφάλειες των στεγαστικών δανείων που αποτελούν τον πλέον κερδοφόρο κλάδο ασφάλισης. Πουλάει ωστόσο το δίκτυο με τα ασφαλιστικά πρακτορεία της Φοίνιξ, το δίκτυο πρακτόρων το οποίο ελέγχεται άμεσα από την ίδια την εταιρεία, καθώς και τους μεγάλους προς ασφάλιση κινδύνους πελατών της τράπεζας.

Εφόσον πάντως η Φοίνιξ περάσει στα χέρια ξένου ομίλου, οι ισορροπίες στην αγορά θα αλλάξουν εντελώς. Ήδη οι εν λόγω πέντε μεγάλοι ξένοι παίκτες με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα (Αllianz, Ιnteramerican θυγατρική του ολλανδικού ομίλου Εureko, ΙΝG, Αlico και Generalli) ελέγχουν πλέον το 42% της αγοράς, ενώ εκτιμάται ότι στο τέλος του 2008 θα έχουν στα χέρια τους τουλάχιστον το 45% ή και παραπάνω.