Νέο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων οργανώνουν οι φοιτητές που αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ. Ωστόσο, οι καταλήψεις που συνεχίζονται σε περίπου 300 σχολές προκαλούν πλέον πρόβλημα με την εξεταστική περίοδο που κινδυνεύει να χαθεί.
Ήδη ορισμένα ιδρύματα, όπως το Πάντειο και το ΤΕΙ Αθήνας έλαβαν αποφάσεις μετάθεσης της εξεταστικής περιόδου για μερικές εβδομάδες προκειμένου να μη χαθεί και αποφάσισαν να γίνει στη θέση της συμπλήρωση των μαθημάτων που χάθηκαν από την προηγούμενη αναταραχή στα ΑΕΙ. Αντίστοιχες αποφάσεις μελετούν και άλλα ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό, το Πολυτεχνείο κ.ά.

Οι καταλήψεις αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον και την ερχόμενη εβδομάδα σε αρκετές σχολές, παρά την επιχείρηση «αντικατάληψη» από τη ΔΑΠ, που επιχειρεί

ΜΕΤΑΘΕΣΗ

Ορισμένα ιδρύματα αποφάσισαν μετάθεση της εξεταστικής περιόδου για μερικές εβδομάδες

συντονισμένα να κερδίσει τις γενικές συνελεύσεις ώστε να μη γίνουν καταλήψεις. Επίσης χθες φοιτητές του Πολυτεχνείου Αθήνας έχτισαν συμβολικά με τούβλα την πόρτα στο γραφείο Ειδικών Λογαριασμών του ιδρύματος, ως ένδειξη αντίθεσης στους καθηγητές που αναλαμβάνουν κοινοτικά προγράμματα και συνεργάζονται με επιχειρήσεις, ενώ ένταση επικράτησε μεταξύ φοιτητών και στη Νομική Σχολή, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν επεισόδια.

«Σε κατήφορο η κυβέρνηση»

Στο μεταξύ, οι πρυτάνεις των 4 πανεπιστημίων που με κοινή τους πρωτοβουλία πρότειναν την αναβολή ανακοίνωσης του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ μέχρι τον Ιούνιο ώστε να προηγηθεί διάλογος και να ηρεμήσουν τα πνεύματα, συναντήθηκαν χθες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου και του Συνασπισμού κ. Αλ. Αλαβάνο, οι οποίοι δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Με τον κατήφορο που έχει πάρει η κυβέρνηση, υπάρχει ο υπαρκτός φόβος να γίνει η ζημιά που θα πάει την Παιδεία πολλά χρόνια πίσω. Όχι μόνο θα χάσουν οι φοιτητές και πάλι τη χρονιά τους, αλλά θα χάσουν και τα δημόσια πανεπιστήμια το τρένο του εκσυγχρονισμού και της ποιότητας. Κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν από σημαντικά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση, την έρευνα, το μέλλον της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «προκαλεί κοινωνικές εντάσεις για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες και προκαλεί πόλωση για να καλύψει την αποτυχία της σε όλους τους τομείς».

Απόσυρση των προτάσεων

Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να υπάρξει οριστική απόσυρση των προτάσεων της κυβέρνησης για τον νόμο-πλαίσιο και για τον περιορισμό του ασύλου και τόνισε: «Σ΄ αυτή την κατεύθυνση βρίσκουμε θετική την παρέμβαση των πρυτάνεων των τεσσάρων πανεπιστημίων, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μια πολύ θετική κατεύθυνση: Να μας οδηγήσει σε ένα άλλο πλαίσιο, όπου οι προτάσεις των καθηγητών και των φοιτητών θα αποτελέσουν το επίκεντρο του διαλόγου».

Στη σύνοδο πρυτάνεων η αναβολή


ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ κ.κ. Χρ. Κίττας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Μουτζούρης του Πολυτεχνείου, Αν.

Μάνθος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Στ.

Κουμπιάς του Πανεπιστημίου Πατρών θα μεταφέρουν την πρότασή τους για αναβολή ανακοίνωσης του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ μέχρι τον Ιούνιο και στη σύνοδο πρυτάνεων που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε οι πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων να την εγκρίνουν.

Στη σύνοδο αυτή, που προγραμματιζόταν αρχικά να γίνει στον Βόλο αλλά τελικά θα γίνει στην Αθήνα για λόγους περιφρούρησης, καθώς οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να συγκεντρωθούν και έξω από το κτίριο όπου θα συνεδριάζουν οι πρυτάνεις για να διαμαρτυρηθούν, θα παραστεί και η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Ωστόσο, ενώ αρχικά η κυβέρνηση διέρρεε ότι η κ. Γιαννάκου θα ανακοίνωνε στους πρυτάνεις τουλάχιστον τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το άσυλο, ο προγραμματισμός αυτός άλλαξε και η υπουργός Παιδείας δεν αναμένεται- αν φυσικά η κυβέρνηση δεν αλλάξει και πάλι γνώμη…- να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις στους πρυτάνεις, πέρα από τις γνωστές γενικές αναφορές στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει τον νέο νόμο πριν από τη λήξη της θητείας της.