Στράτευση στα 19 προβλέπεται σε ένα από τα διάφορα σενάρια για τη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων που παρουσιάζονται σήμερα στο ΚΥΣΕΑ.


Ωστόσο, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που συνέρχεται υπό την προεδρία του κ. Κ. Καραμανλή ενδέχεται να αποφασίσει μόνο για την… αποστρατεία ενός (ή δύο) εκ των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και να περιμένει σε 2-3 μήνες τη συνολική πρόταση του υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη για το δέον γενέσθαι στο Στράτευμα.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η επιδιωκόμενη μετεξέλιξη έχουν ήδη προκύψει από επιμέρους μελέτες των Επιτελείων

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΥΣΕΑ

η συζήτηση για τις αλλαγές στο Στράτευμα και για πιθανή αποστρατεία δύο Αρχηγών

και σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης θα τους παρουσιάσει: Σύμφωνα με αυτούς:

● Αυξάνεται ο αριθμός των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) ο κύριος κορμός των οποίων θα κατευθυνθεί αρχικά και αναλογικά σε Αεροπορία και Ναυτικό.

● Μειώνεται ο αριθμός των κατατασσομένων σμηνιτών και ναυτών σε Αεροπορία και Ναυτικό, με παράλληλη μετακίνηση του πλεονάζοντος αριθμού στρατευσίμων στον Στρατό Ξηράς.

Λιγότερες μονάδες

● Μειώνεται- με συμπτύξεις, καταργήσεις κ.λπ.- ο αριθμός των μονάδων του Στρατού Ξηράς.

● Κλιμακώνεται- διαφορετικά από το ισχύον σήμερα σύστημα- ο βαθμός επάνδρωσης των μονάδων στις παραμεθόριες περιοχές.

● Δίδεται η δυνατότητα σε όσους το θέλουν να επιμηκύνουν για μερικούς μήνες τη θητεία τους με αμοιβή Επαγγελματία Οπλίτη, αλλά και με υποχρέωση θητείας σε Ειρηνευτικές Αποστολές.

● Αλλάζει- σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο- το δόγμα και, όπως έχει πει ο κ. Μεϊμαράκης γίνεται από αμυντικό, αποτρεπτικό, με τις κατάλληλες εξοπλιστικές προτεραιότητες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, το εν λόγω πλέγμα ρυθμίσεων οδηγεί στη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε Στρατό Ξηράς, πιθανόν κατά έναν μήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ενεργό στο τραπέζι» είναι και το ενδεχόμενο της στράτευσης στα 19, δηλαδή της κατάργησης των αναβολών λόγω σπουδών. Για το θέμα έχει εκπονήσει μελέτη ο υφυπουργός κ. Ι. Λαμπρόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι, αν εφαρμοστεί, οι μονάδες θα γεμίσουν στρατιώτες για μια δεκαετία. «Θα γίνει πριν, όμως, διάλογος» αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου για το μέτρο, η θέσπιση του οποίου αντιμετωπίζεται αρνητικά από πολλές πολιτικές νεολαίες.

Οι Αρχηγοί

Όσον αφορά τις αλλαγές στην κορυφή των Γενικών Επιτελείων, τα σενάρια για το σημερινό ΚΥΣΕΑ είναι δύο: το πρώτο θέλει αποστράτευση τουλάχιστον του παλαιοτέρου εκ των σημερινών Αρχηγών (ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γ. Αυλωνίτης έχει συμπληρώσει ήδη 2,5 χρόνια σε σχέση με τον Αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δ. Γούση που μετρά ήδη δύο χρόνια). Το δεύτερο σενάριο που ανέπτυξαν αρμόδιες πηγές περιοριζόταν σε γενική συζήτηση- αξιολόγηση του έργου των Αρχηγών…

Η επίσημη ατζέντα εκτός από την ενημέρωση για τους άξονες της μετεξέλιξης, περιλαμβάνει και ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Π. Χηνοφώτη για τις ειρηνευτικές αποστολές καθώς και γενική συζήτηση.