Το πάρκο, που θα αποτελέσει ανάσα για την πυκνοκατοικημένη περιοχή της Καλλιθέας, αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο στον ίδιο χώρο πρόκειται να κατασκευάσει «κτιριακό συγκρότημα διεθνών προδιαγραφών και υψηλής ποιότητας» για τη στέγαση της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή των δύο μεγάρων και του πάρκου

Για τα δύο αυτά κτίρια, που πρόκειται επίσης να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής του Φαλήρου, θα παραχωρηθεί έκταση περίπου 30 στρεμμάτων ενώ τα υπόλοιπα 28 από τα περίπου 180 στρέμματα του πρώην Ιπποδρόμου θα παραχωρηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο στον Δήμο Καλλιθέας ως αντισταθμιστικό όφελος.

Κολυμβητήριο

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, στην έκταση των 28 δημοτικών στρεμμάτων το Δημόσιο θα κατασκευάσει ανοιχτό κολυμβητήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου, αναψυκτήριο και παιδότοπο. Στον Δήμο Καλλιθέας όμως πρόκειται να παραχωρηθούν ακόμη εκτάσεις και κτίρια στην παραλία: ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που χρησιμοποιούσε και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 1.500 τετραγωνικών μέτρων. Το γήπεδο ποδοσφαίρου βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο μπιτς βόλεϊ, το οποίο μαζί με το μεγάλο συγκρότημα κτιρίων και τον περιβάλλοντα χώρο δίπλα στη θάλασσα πρόκειται να παραχωρηθούν σε ιδιώτη μέσω διαγωνισμού της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

Μετά την κατασκευή των εγκαταστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το πάρκο προβλέπεται να περάσει στη διαχείριση του Δημοσίου και του Δήμου Καλλιθέας που θα αναλάβουν από κοινού τη συντήρηση και διαχείρισή του. Το πάρκο των 120 στρεμμάτων θα είναι, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, ανοιχτός χώρος ελεύθερος για όλους τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά το γήπεδο ποδοσφαίρου και τα δύο παραθαλάσσια κτίρια, κάτω δηλαδή από την παραλιακή λεωφόρο, την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας έχει εξ ολοκλήρου ο Δήμος Καλλιθέας.

Οι όροι δόμησης

Το επόμενο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου είναι οι χωροταξικές αλλαγές που απαιτούνται. Το σημείο- κλειδί είναι η αλλαγή των όρων δόμησης στον πρώην Ιππόδρομο καθώς η κατασκευή του κολυμβητηρίου, του γηπέδου ποδοσφαίρου και κυρίως της Εθνικής Βιβλιοθήκης αλλά και των υπόγειων πάρκινγκ της Λυρικής απαιτούν επιφάνειες χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. «Το μεγαλύτερο τμήμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα είναι επίσης υπόγειο, όμως όποιος έχει επισκεφτεί σύγχρονες βιβλιοθήκες αντιλαμβάνεται ότι χρειάζονται χιλιάδες τετραγωνικά επιφάνειας για να αναπτυχθούν», υπογραμμίζει στέλεχος της κυβέρνησης με γνώση του σχεδίου. «Οι επιφάνειες αυτές μπορεί να μη φαίνονται, αφού θα κατανέμονται σε ορόφους και μάλιστα υπογείως, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν με τους υφιστάμενους όρους δόμησης, ιδίως εάν σκεφτεί κανείς πόσα τετραγωνικά χρειάζονται για το κολυμβητήριο και τη Λυρική».

Σε εκκρεμότητα μόνο το οικολογικό πάρκο


ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στον ευρύτερο χώρο του Φαλήρου συμπληρώνονται από τη μετατροπή τού τάε κβον ντο σε Συνεδριακό Κέντρο, αλλά και την παραχώρηση του μπιτς βόλεϊ, των κτιρίων δίπλα του και του περιβάλλοντος χώρου αυτών σε ιδιώτη, με σύμβαση παραχώρησης μέσω του διαγωνισμού των Ολυμπιακών Ακινήτων. Η μαρίνα έχει ήδη παραχωρηθεί στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, ενώ εκκρεμότητα υπάρχει με την τύχη του οικολογικού πάρκου που βρίσκεται μεταξύ του μπιτς βόλεϊ και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Για τον χώρο αυτό υπήρξε παλαιότερα πρόταση από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό να δοθεί κονδύλι 8 εκατ. ευρώ στον Δήμο Μοσχάτου, ώστε να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκο, η οποία και απερρίφθη.