ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ σε αρκετές γειτονιές έχουν τοποθετηθεί μπλε κάδοι για την ανακύκλωση συσκευασιών. Πρόκειται για το Σύστημα Ανακύκλωσης Συσκευασιών που έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Τον Αύγουστο του 2001 η διαχείριση των συσκευασιών έγινε υποχρεωτική στη χώρα μας και με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εναρμονίστηκε με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από τότε, οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν συσκευασμένα προϊόντα υποχρεούνται να συλλέγουν και να ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους. Η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κρίθηκε απαραίτητη για την προώθηση του προγράμματος και έτσι, μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 380 δήμοι σε όλη την Ελλάδα και 1.070 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη του συστήματος ωφέλησε ακόμα και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς στα συνολικά 13 Κέντρα Διαλογής των συσκευασιών που πετάμε στους κάδους, απασχολούνται 400 εργαζόμενοι. Τα υλικά…

Στους κάδους ανακύκλωσης μπορούμε να ρίξουμε:

●χαρτοκιβώτια, χάρτινες συσκευασίες υγρών προϊόντων από χυμούς και γάλα ●αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες ●γυάλινα μπουκάλια κάθε είδους μικρά, μεγάλα ●πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, απορρυπαντικών, τροφίμων κ.λπ.

●σιδερένιες κονσέρβες από γάλα, τρόφιμα κ.λπ. Φροντίζουμε οι συσκευασίες που απορρίπτουμε να είναι άδειες και καθαρές, γιατί έτσι διευκολύνουμε το έργο της διαλογής.

Η διαδικασία…

Οι κάδοι αδειάζονται ανά 2- 3 ημέρες, με ευθύνη των δήμων, από τα απορριμματοφόρα που τους διαθέτει η ΕΕΑΑ. Στη συνέχεια, μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους σε κατηγορίες, συμπιέζονται και δεματοποιούνται- εκτός από το γυαλί- και μεταφέρονται και προωθούνται σε αντίστοιχες βιομηχανίες για την αξιοποίησή τους. Εμείς…

Το φαινόμενο της μετατροπής των κάδων ανακύκλωσης σε κάδους σκουπιδιών είναι πολύ συχνό στους δρόμους των πόλεών μας. Η ανακύκλωση συσκευασιών είναι πράγματι μια ευκαιρία για όλους μας να βοηθήσουμε το περιβάλλον μας, στο οποίο μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να ξεχνάμε ότι αποτελεί αναπόσπαστο παράγοντα επιβίωσης για εμάς και τα παιδιά μας, να αποφορτιστεί από υλικά όπως το πλαστικό, το γυαλί, το αλουμίνιο τα οποία το επιβαρύνουν και δεν αποσυντίθενται αλλά και οδηγούν τους ΧΥΤΑ σε σημεία υπερφόρτισης με καταστροφικά αποτελέσματα. Εάν παρατηρήσουμε μπλε κάδους που δεν αδειάζονται ή θεωρούμε ότι χρειάζονται περισσότεροι κάδοι για τη γειτονιά μας ή την περιοχή μας, απευθυνόμαστε στο γραφείο καθαριότητας του δήμου μας, εφόσον ο δήμος συνεργάζεται με την ΕΕΑΑ. Επίσης, από εκεί μπορούμε να προμηθευτούμε τις ειδικές τσάντες στις οποίες μπορούμε να τοποθετούμε τις συσκευασίες.