Την έντονη αντίδραση της Ε.Ε. προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον «θέσεων φανατικών ισλαμιστών» στη Νότια Σομαλία. «Η Σομαλία δεν πρέπει να γίνει άσυλο τρομοκρατών», επιμένει η Ουάσιγκτον. Στην αντίπερα όχθη, η Ευρώπη προειδοποιεί πως επαπειλείται μια γενικευμένη «σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών».
Τουλάχιστον τρεις αεροπορικές επιθέσεις έχει πραγματοποιήσει η Αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στη Νότια Σομαλία από τη Δευτέρα. Οι πρώτες δύο, για τις οποίες επιστρατεύτηκε το υπερσύγχρονο αεροσκάφος ΑC-130, είχαν στόχο το χωριό Χάγιο και το απομακρυσμένο νησί Μπαντμάντο, στο νοτιότερο άκρο της Σομαλίας, το οποίο ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Ρας Καμπόνι και εκτιμάται ότι φιλοξενεί ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών. Η τρίτη, χθεσινή επίθεση, πραγματοποιήθηκε με ελικόπτερα εναντίον της πόλης Αφμάντοου. Μεταξύ

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Να ενισχύσουν τη μεταβατική κυβέρνηση και να συλλάβουν τρεις υπόπτους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα

των «πολλών νεκρών», βρίσκονται σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τουλάχιστον 35 άμαχοι, ανάμεσά τους ένα ζευγάρι νεόνυμφων.

Το Πεντάγωνο

Ήταν η πρώτη (ασυγκάλυπτη) αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στην πολύπαθη αυτή αφρικανική χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οι ΗΠΑ ηγήθηκαν μιας δύναμης του ΟΗΕ που επενέβη στη Σομαλία σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του λιμού. Η αποστολή είχε οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του ΟΗΕ και Σομαλών πολεμαρχών- ανάμεσα σε αυτές και μία μάχη κατά την οποία σκοτώθηκαν, το 1993, 18 Αμερικανοί στρατιώτες. Η νέα αμερικανική παρέμβαση σημειώθηκε μόλις λίγες ημέρες αφότου τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα κατάφεραν, υποστηριζόμενα από δυνάμεις της (χριστιανικής) Αιθιοπίας, να εκδιώξουν από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και να απωθήσουν προς τα σύνορα με την Κένυα τους φανατικούς ισλαμιστές της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων, οι οποίοι είχαν καταλάβει από εξαμήνου τον έλεγχο καίριων περιοχών της χώρας. Το Πεντάγωνο, εμμένοντας στην τακτική «λέω όσα λιγότερα μπορώ», αναγνώρισε μόνο μία επίθεση, την Δευτέρα, στη Νότια Σομαλία: σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, η Ουάσιγκτον είχε πληροφορίες «που την έκαναν να πιστεύει ότι στην περιοχή βρίσκονταν βασικοί ηγέτες της Αλ Κάιντα τους οποίους μπορούσαμε να εντοπίσουμε και να εξοντώσουμε». Με βάση την ίδια πηγή, η επίθεση αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας…

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αμερικανικές επιθέσεις έχουν δύο στόχους. Κατά πρώτον, να ενισχυθεί η μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας που συστάθηκε το 2004 με την υποστήριξη του ΟΗΕ και έχει επιστρέψει πλέον στο Μογκαντίσου. Από τα κρησφύγετά τους στα νότια της χώρας, οι φανατικοί ισλαμιστές έχουν ορκιστεί να κάνουν έναν ανταρτοπόλεμο παρόμοιο με εκείνο που μαίνεται στο Ιράκ. Προ ημερών, ο υπαρχηγός του μπιν Λάντεν στην Αλ Κάιντα κάλεσε τους αντάρτες σε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των αιθιοπικών στρατευμάτων που παραμένουν στη χώρα έως ότου αποκατασταθεί ένα στοιχειώδες επίπεδο ασφάλειας. Και χθες, έπειτα από τις αμερικανικές επιθέσεις, άγνωστοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες εναντίον ενός κτιρίου στο Μογκαντίσου που στεγάζει Αιθίοπες και Σομαλούς στρατιώτες.

Η Αλ Κάιντα

Ο δεύτερος στόχος των ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα τριπλός: πρόκειται για τρεις υπόπτους ως μέλη της Αλ Κάιντα οι οποίοι πιστεύεται πως βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις του 1998 εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάμ.

Έντονη αντίδραση από την Ε.Ε.


Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ κυβέρνηση της Σομαλίας επιδοκίμασε στο έπακρον τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον ισλαμιστικών θέσεων. Η Ευρώπη, όμως, εξέφρασε εντελώς αντίθετη άποψη. Τόσο η Κομισιόν όσο και πολλές επιμέρους χώρες-μέλη, όπως η Ιταλία και η Νορβηγία, δήλωσαν πως παρόμοιες ενέργειες δεν βοηθούν, αντιθέτως απειλούν να προκαλέσουν περαιτέρω ανάφλεξη, και τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αντικατάστασης των αιθιοπικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Σομαλία με μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη.