Η Μαριέττα κρατάει μαχαίρι


Νέο «μαχαίρι» για τους εισακτέους στα δημόσια πανεπιστήμια, έπειτα από αυτό που προκάλεσε πέρυσι η εφαρμογή της βάσης του δέκα, σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Παιδείας με αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η οποία πάντως μελετάται να γίνει μετά τις εκλογές.


Ηνέα μείωση των εισακτέων, αυτή τη φορά, θα οφείλεται στον περιορισμό της δυνατότητάς τους να επιλέγουν πολλές και διαφορετικές Σχολές. Σήμερα μπορούν να επιλέξουν ακόμα και όλες τις Σχολές από δύο διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία (εκ των πέντε) του Μηχανογραφικού Δελτίου. Μία από τις βασικές παραμέτρους του νέου συστήματος λοιπόν, εφόσον φυσικά μετά τις εκλογές προκύψει ξανά κυβέρνηση της Ν.Δ. και πραγματοποιήσει τους σχεδιασμούς της κ. Γιαννάκου, θα είναι ο δραστικός περιορισμός των προτιμήσεων που έχουν δικαίωμα να δηλώσουν οι υποψήφιοι. Οι Σχολές των ΑΕΙ θα ομαδοποιηθούν

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Πριν από τις εκλογές ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Μετά οι αλλαγές για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

ανά κατηγορία (π.χ. Ιατρικές ειδικότητες, Νομικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές κ.λπ.) και οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να επιλέγουν μόνο κάποιες από αυτές και όχι σχεδόν όλες όπως σήμερα. Ως φυσική συνέπεια, εμπεριέχεται ο αποκλεισμός από τα πανεπιστήμια όσων υποψηφίων δεν θα κατορθώσουν να εισαχθούν στην ομάδα Σχολών που δήλωσαν, εφόσον δεν θα μπορούν όπως σήμερα να δηλώσουν και Σχολές άλλων ομάδων για «ασφάλεια», ελπίζοντας δηλαδή ότι θα εισαχθούν ακόμα και αν η Σχολή δεν είναι η βασική τους προτίμηση…

Με δημοσιογράφους

Αυτό προκύπτει από συζητήσεις που είχε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου και οι υφυπουργοί κ.κ. Σπ. Ταλιαδούρος και Γ. Καλός με τους δημοσιογράφους, επ΄ ευκαιρία γεύματος που παρέθεσαν στους εκπροσώπους του Τύπου. Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το εξεταστικό σύστημα θα αλλάξει μετά τις εκλογές, προϊδέασε όμως για τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος. Αυτά θα είναι η αυτονομία του Λυκείου, καθώς οι εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνονται μετά το Λύκειο και θα συμμετέχουν όσοι έχουν απολυτήριο. Για το αδιάβλητο του συστήματος, η Πολιτεία θα κρατήσει στην ευθύνη της τη διεξαγωγή των εξετάσεων, ενώ οι πανεπιστημιακοί θα αποκτήσουν ρόλο κατά την επιλογή των φοιτητών τους (επιλέγοντας τα θέματα των εξετάσεων και τη βαρύτητά τους, αποφασίζοντας τον αριθμό εισακτέων σε κάθε Σχολή κ.λπ.) Για να γίνουν όμως αυτά, προϋπόθεση είναι ο περιορισμός των επιλογών που έχουν οι υποψήφιοι, αφού η ομαδοποίηση των Σχολών απαιτεί προφανώς εξετάσεις σε διαφορετικά μαθήματα για την κάθε ομάδα Σχολών.

Οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσαν ακόμα μία φορά ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις επόμενες εκλογές, ενώ η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος αφέθηκε για μετά τις εκλογές, καθώς πρέπει να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε, η υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν βλέπει πρόωρες εκλογές τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, αν και «κανείς πολιτικός δεν θα στοιχημάτιζε για τέτοιο ζήτημα».

Για το άρθρο 16

Τέλος, η κ. Γιαννάκου αναφερόμενη και στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16, είπε ότι «οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση» και προσέθεσε: «Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ψήφισε με συγκεκριμένο τρόπο για το θέμα, όταν ήταν ακόμη βουλευτής».

Η τελική διάταξη για την αναθεώρηση του άρθρου 16 εκτιμήθηκε ότι θα εφαρμοστεί από το 2009, καθώς η σημερινή Βουλή απλώς θα εκφράσει την πολιτική βούληση για την αναθεώρηση, ενώ ο εκτελεστικός νόμος για την εφαρμογή της νέας διάταξης θα αποτελέσει καθήκον των μελών του Κοινοβουλίου που θα προκύψουν από την επόμενη εκλογική διαδικασία.

«Άνοιγμα» στους πανεπιστημιακούς


«ΑΝΟΙΓΜΑ» στους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν στις αλλαγές, επιχείρησε χθες η κ. Γιαννάκου, τονίζοντας ότι βασική πρόβλεψη του νέου ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ θα είναι να χορηγηθεί διοικητική, λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια στις διοικήσεις τους, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Διευκρίνισε πάντως ότι η αυτονομία που θα χορηγηθεί στις αποφάσεις των ιδρυμάτων θα συνεπάγεται και κοινωνική λογοδοσία, ώστε να μην καταλήξουμε σε ασυδοσία.

Είναι έτοιμοι και για κινητοποιήσεις διαρκείας


ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ κατεβαίνουν αύριο εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές, καθώς η έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στη Βουλή πυροδοτεί γενική αναταραχή στην Εκπαίδευση.

Δάσκαλοι, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, καθηγητές ΤΕΙ και πανεπιστημιακοί απεργούν την Τετάρτη, ενώ οι φοιτητές δηλώνουν έτοιμοι για καταλήψεις και συλλαλητήρια διαρκείας. Γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων γίνονται σήμερα σε πολλές Σχολές, ενώ χθες το Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών επικύρωσε την πρόταση για τριήμερη κατάληψη από την Τετάρτη. Τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών υποστηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία αποφάσισε να πραγματοποιήσει στάση εργασίας αύριο από τις 11.00 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου. Την αντίθεσή της στο άρθρο 16 εκφράζει και η ΓΣΕΕ, που καλεί τους εργαζομένους να συμμετέχουν σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης.

Παίρνουν αποφάσεις

Αποφάσεις κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος έχουν πάρει επίσης οι Σύγκλητοι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου Αθηνών του Παντείου, των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Πατρών, Αθηνών, του Οικονομικού Αθηνών κ.ά. Τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Κρήτης θα είναι αύριο κλειστά με απόφαση των Συγκλήτων τους, ενώ και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης αναμένεται σήμερα να ληφθεί ανάλογη απόφαση από τη Σύγκλητο. Η γενική συνέλευση πάντως του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αποφάσισε κατάληψη μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Κλειστό θα είναι και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, όπου χθες πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση για τις συνέπειες των υπό συζήτηση αλλαγών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ των άλλων ο συνταγματολόγος κ. Δ. Τσάτσος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 τονίζοντας ότι δεν θα βελτιώσει την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Έκπληξη από Χρυσοχοΐδη


Έκπληξη επεφύλαξε ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με την εμφάνισή του στην εκδήλωση των διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα ΚΥΒΕ στο Περιστέρι.
Ενώ αρχικά είχε αρνηθεί την πρόσκληση της Πρωτοβουλίας των μελών του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τελικά παρέστη με εξουσιοδότηση του κ. Γ. Παπανδρέου και ανέπτυξε τις 15 θέσεις του Κινήματος για την παιδεία στη χώρα

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

«Πάμε να ανοίξουμε μικρομάγαζα της ανώτατης παιδείας», ο αντίλογος των αντιτιθέμενων στην υπερψήφιση του άρθρου

μας, αποσπώντας το χειροκρότημα των 400 παρευρισκομένων. «Δεν κινδυνεύει το δημόσιο πανεπιστήμιο από το άρθρο 16. Κινδυνεύει από την προϊούσα διάλυσή του και από την προϊούσα ανάπτυξη καθημερινά των κέντρων σπουδών της πλατείας Κάνιγγος. Χωρίς καμία τάξη και κανέναν κανόνα. Αυτό μας διαφοροποιεί απόλυτα από τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Επικαλούμενοι το άρθρο 12 του καταστατικού του Κινήματος, τα μέλη της Πρωτοβουλίας ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση ή όχι του άρθρου και καλούν τους βουλευτές του Κινήματος να καταψηφίσουν την πρόταση. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί περί τις 3.000 υπογραφές από δημοτικές και επαγγελματικές οργανώσεις. «Πάμε να ανοίξουμε μικρομάγαζα της ανώτατης παιδείας. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει», προειδοποίησε ο καθηγητής Συνταγματολογίας Γ. Κασιμάτης, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έκανε σαφές ότι η Πρωτοβουλία δεν επιδιώκει να δημιουργήσει εσωκομματικές προστριβές. «Τo ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτάξει και να θωρακίσει το δικαίωμα για τη δημόσια δωρεάν παιδεία», δήλωσε ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Α. Ανδρεόπουλος, ενώ ο πανεπιστημιακός Άλκης Ρήγος θέλοντας να κάνει μία υποσημείωση στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης στα «ΝΕΑ», είπε:

«Η υποχρέωση υπεράσπισης ενός δημόσιου αγαθού δεν συνιστά αναχρονισμό, αλλά δημοκρατικό αναφαίρετο δικαίωμα. Και αυτό το πολιτικά ζητούμενο το έχει ήδη καταλάβει η ελληνική κοινωνία».

«Ναι» στα μη κρατικά ΑΕΙ από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς


«ΝΑΙ» στη λειτουργία ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων λένε οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, αναφέροντας ότι φέτος εμφανίστηκε αύξηση εγγραφών κατά τουλάχιστον 15% στις διάφορες άτυπες μορφές Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (κολέγια, ΙΕΚ κ.λπ.), χωρίς ποτέ να έχει ελεγχθεί η ποιότητα των σπουδών που προσφέρουν… Η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε χθεσινή ανακοίνωσή της τονίζει ότι δεν αντιτίθεται στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αρκεί αυτή να πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε η Εκπαίδευση να αποτελεί δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα, το οποίο θα ανταλλάσσεται στη λογική ενός αγοραίου «δούναι και λαβείν».

Κρύβονται πίσω από τον Γιώργο…


Κλίμα διχασμού στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για το άρθρο 16, ενώ παράλληλα επιχειρεί να διασκεδάσει και την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι πίσω από τις επίμαχες αλλαγές κρύβεται η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Oκ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο χθες για «κακόβουλες φήμες» και ανέφερε ότι η Ν.Δ. «ποτέ δεν ήταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων», αντιθέτως έχει δεσμευθεί, όπως είπε, για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν αυτή η διατύπωση θα ενταχθεί αυτούσια στο συνταγματικό άρθρο και εάν γι΄ αυτό υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην παρούσα Βουλή.

Στο παιχνίδι εντυπώσεων πρωταγωνίστησαν

Ο ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

απέφυγε να διευκρινίσει αν η φράση «μη κρατικά- μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ» θα ενταχθεί αυτούσια στο συνταγματικό άρθρο

χθες κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τα οποία εξαπέλυσαν συντονισμένη «επίθεση φιλίας» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Με προφανή στόχο, όπως εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη, να προκαλέσουν την αντίδραση όσων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνούν με τις αλλαγές που ανοίγουν τον δρόμο στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Οι επιτελείς του Μαξίμου ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα αναδείξει με αυτόν τον τρόπο τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Γ. Παπανδρέου και τα οποία μπορούν να φέρουν και το ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο των γενικευμένων αντιδράσεων που προκαλεί η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, με σημείο αιχμής τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Συναίνεση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε χτες ότι «επιτυγχάνεται η συναίνεση» γύρω από το άρθρο 16 και υποστήριξε ότι οι θέσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για το θέμα «είναι πάρα πολύ κοντά». Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν χθες ότι η παρέμβαση Ρουσόπουλου είχε απώτερο στόχο να δυναμιτίσει το κλίμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού αρκετά στελέχη του κόμματος που έχουν επιφυλάξεις για τις αλλαγές στο επίμαχο άρθρο θεωρούν ότι είναι βασικό για το ΠΑΣΟΚ να μην εμφανιστεί ότι ταυτίζεται με τις θέσεις της Ν.Δ. Είχε προηγηθεί η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία- σε συνέντευξή της στον «Ελεύθερο Τύπο»- έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το άρθρο 16, λέγοντας ότι «έχει σωστή στάση λόγω της εμπειρίας του». Κάλεσε δε τον κ. Παπανδρέου να κάνει ένα ακόμη βήμα και να υποστηρίξει «ακόμα πιο επίμονα» και το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που έχει η κυβέρνηση στο ψυγείο από το περασμένο καλοκαίρι και προτίθεται πλέον να το φέρει στη Βουλή στο τέλος της προσεχούς άνοιξης, μετά την ψήφιση των αλλαγών στο άρθρο 16.

«Έχουν πεισθεί»

Αλλά και ο γραμματέας της Ν.Δ., αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κων. Καραμανλή στο Μαξίμου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει υπέρ των αλλαγών και δήλωσε με έμφαση ότι «οι περισσότεροι έχουν πεισθεί για την ορθότητα των απόψεων της Ν.Δ.».

Γαλάζιοι «κόλακες» για το άρθρο 16


… «Δεν ταυτιζόμαστε» απαντά το ΠΑΣΟΚ


ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ όσους διαφωνούν με τη θέση του ΠΑΣΟΚ να ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 έστειλε ουσιαστικά χθες ο Γιώργος Παπανδρέου «υπενθυμίζοντας» ότι δεν πρόκειται για προσωπική του απόφαση αλλά για ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου του 2005 και του συνόλου των πολιτικών οργάνων του Κόμματος (Εθνικό Συμβούλιο, Πολιτικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδα). Οι αναφορές Παπανδρέου, που πάντως συνοδεύθηκαν από την έμμεση παραδοχή ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, έγιναν στη διάρκεια φιλικής συζήτησης που είχε χθες το μεσημέρι με πολιτικούς συντάκτες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που επανέλαβε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν είναι παρά μία μόνο πτυχή του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η παιδεία στη χώρα, ανέφερε συμβολικά και σε σχέση με τις επιθέσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ ότι ταυτίζεται πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία, ότι «μπορεί δύο γραμμές να τέμνονται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτίζονται κιόλας. Και τούτο γιατί κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις».

Αν και πιέστηκε από τους δημοσιογράφους να απαντήσει γιατί έστω και για λόγους τακτικής το ΠΑΣΟΚ δεν αποφεύγει να υπερψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να πούμε “όχι” σε όλη την αναθεώρηση του Συντάγματος». Συνολική αναβάθμιση

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου, ώστε να επιτραπεί η λειτουργία στην Ελλάδα μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, βασίζεται στην πολιτικής της αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης συνολικά. Υποστήριξε επίσης ότι προσωπικά δεν φοβάται καθόλου για την εσωτερική συνοχή του κόμματος.

Χαρακτήρισε την εκλογολογία «ομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης» και έκανε λόγο για «τερτίπια της Νέας Δημοκρατίας». Μίλησε επίσης για «επιταγές χωρίς αντίκρυσμα» και χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις Καραμανλή ως, στην πράξη, εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα άφησε πολλά υπονοούμενα για την υπόθεση της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα και μίλησε για «προφανείς σκοπιμότητες» που υποκρύπτονται πίσω από την εξαγορά. Ιδιαίτερα σκληρός ήταν και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι «τρώμε σφαλιάρες διεθνώς» και η κυβέρνηση ούτε παρακολουθεί τα θέματα ούτε έχει στρατηγική.

Αναφερόμενος στο θέμα των πρόωρων εκλογών είπε ότι το 2007 «είναι η χρονιά μας» και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα τις προγραμματικές του θέσεις «για να δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό» ενώ προανήγγειλε ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει «λίγο πριν, λίγο μετά το Πάσχα».

ΚΚΕ: Η αναθεώρηση δεν είναι «χάπενιγκ»


ΚΑΤΑ ΤΗΣ αναθεώρησης του άρθρου 16 για λόγους που, όπως διευκρίνισε, δεν σχετίζονται ούτε με την εκλογολογία ούτε με επικοινωνιακά χάπενιγκ, τάχθηκε χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Η επικεφαλής του Περισσού επανέλαβε ότι το ΚΚΕ συμμετέχει ενεργά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της αλλαγής του επίμαχου άρθρου και τόνισε ότι στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την υποστήριξη της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν σύγχρονης λαϊκής παιδείας.

Εξάλλου, προειδοποίηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να μη στραφεί εναντίον των μαζικών κινητοποιήσεων της Τετάρτης απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού.