ΑΦΟΡΜΗ για… ανάθεμα στο ευρώ έδωσε η πέμπτη επέτειος από την είσοδό του στη ζωή μας.

Σχεδόν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ρεπορτάζ που καταδίκαζαν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ως υπεύθυνο για την ακρίβεια και άρα για την υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, σε σύμπνοια με την ελληνική κοινή γνώμη όπως αυτή αποτυπώθηκε στις τελευταίες σχετικές δημοσκοπήσεις.

Οι Έλληνες από ΄κεί που λάτρευαν το ευρώ προ πενταετίας και δεν έβλεπαν την ώρα να απαλλαγούν από την πτωχή δραχμούλα, τώρα είναι οι δεύτεροι- μετά τους Βρετανούς- πιο αρνητικά διακείμενοι προς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ελάχιστοι μπήκαν στον κόπο να επισημάνουν πού θα βρισκόταν σήμερα η οικονομία της χώρας χωρίς το ευρώ. Κι όμως, δεν έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια από τότε που το νόμισμά μας γινόταν εύκολα θύμα κερδοσκοπίας και αντικείμενο αλλεπάλληλων υποτιμήσεων, που μεταφράζονταν σε αντίστοιχη απώλεια αγοραστικής δύναμης για τους εργαζομένους. Δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια από τότε που τα επιτόκια ήταν στα ύψη και η απόκτηση στέγης μακρινό όνειρο για πολλούς. Ούτε καν από τότε που ο πληθωρισμός ήταν διψήφιος, ροκανίζοντας τους μισθούς.

Όχι πως το ευρώ δεν συνοδεύθηκε από λάθη (όπως η μη έκδοση χαρτονομίσματος τού ενός ευρώ). Αλλά δεν του αξίζει μόνο το ανάθεμα. Θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε πόσοι από αυτούς που το καταδικάζουν στις δημοσκοπήσεις θα ήταν τώρα ειλικρινώς διατεθειμένοι να το εγκαταλείψουν, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.