Μία μεταλλαγή ενός συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί να αποτελεί κλειδί της μακροζωίας αλλά και της διατήρησης κοφτερού του μυαλού έως τα βαθιά μας γηρατειά, αναφέρουν επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Το γονίδιο ονομάζεται CΕΤΡ και η μεταλλαγή του τύπος V του CΕΤΡ.

Όπως έγραψαν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Νευρολογία», μελέτησαν 158 εθελοντές, μέσης ηλικίας 99,2 ετών, και διαπίστωσαν ότι το 61% όσων έφεραν τη συγκεκριμένη μεταλλαγή είχαν πολύ καλή νοητική λειτουργία για την ηλικία τους, έναντι του 30% όσων είχαν μία άλλη μεταλλαγή του γονιδίου.

Μελετώντας, εξάλλου, 173 άλλους, νεώτερους αλλά ηλικιωμένους εθελοντές, διαπίστωσαν ότι ο τύπος V του CΕΤΡ ήταν πέντε φορές πιο συχνός στους εθελοντές δίχως άνοια απ΄ όσο σε εκείνους που έπασχαν από άνοια- γεγονός που υποδηλώνει ότι η εν λόγω μεταλλαγή παίζει ρόλο και στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ