Σ΄ έναν απέραντο σκουπιδότοπο- ο οποίος φιλοξενεί ακόμα και έναν αυθαίρετο καταυλισμό Τσιγγάνων- έχει μετατραπεί η παραλιακή ζώνη από το Δέλτα Φαλήρου έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τα φιλόδοξα σχέδια για ένα τεράστιο οικολογικό πάρκο, για πεζόδρομους δίπλα στο… κύμα και για γήπεδα ανοιχτά στους πολίτες έμειναν στα χαρτιά.


«Ηνέα χρονιά “βρήκε” τη συγκεκριμένη περιοχή με τόνους μπάζων, σκουπιδιών και… τσαντίρια. Όχι μόνο δεν καταφέραμε να ανοίξουμε δημόσιους χώρους κατά μήκος της παραλίας, αλλά απαξιώνουμε μέρα με τη μέρα τα γήπεδα- στολίδια που είχαν κατασκευαστεί για τους Αγώνες του 2004», υπογραμμίζει ο αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Πεζόδρομους δίπλα στο κύμα και γήπεδα ανοιχτά στους πολίτες προέβλεπαν τα σχέδια για την παραλιακή ζώνη

Ολυμπιακά Ακίνητα, που έχει ως αντικείμενο την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να αλλάξει η παραλία όψη. «Για το Κλειστό του Δέλτα Φαλήρου είναι σε εξέλιξη δυο διαγωνισμοί. Ένας για τη μετατροπή του σε Συνεδριακό Κέντρο και ένας δεύτερος για την εκμίσθωσή του. Η- διπλανή- μαρίνα έχει ήδη παραχωρηθεί στην Εθνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και σύντομα αρχίζουν οι ενέργειες για τη λειτουργία της, ενώ ο διαγωνισμός για το γήπεδο του Μπιτς Βόλεϊ είναι σε εξέλιξη», λέει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Δημήτρης Κάρναβος. Όσο για τον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, έχει δρομολογηθεί, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά και τη συμφωνία με τον Δήμο Καλλιθέας η κατασκευή Λυρικής Σκηνής και Βιβλιοθήκης. Ωστόσο η ολοκλήρωση τής κατασκευής τους τοποθετείται για μετά το 2013.

Η «μαύρη τρύπα»

«Τα… τσαντίρια τού σήμερα αποτελούν, πράγματι, μια δυσάρεστη εικόνα. Είναι συνάνθρωποί μας όσοι κατοικούν εκεί, ωστόσο θα μπορούσαν να μείνουν σε οργανωμένους καταυλισμούς που να πληρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Η εταιρεία μας όμως δεν διαθέτει οποιεσδήποτε διοικητικές και ιδιαίτερα αστυνομικές αρμοδιότητες», λέει ο κ. Κάρναβος. Η έκταση στην οποία έχουν εγκατασταθεί οι Τσιγγάνοι αποτελεί την «μαύρη τρύπα» της παραλίας. Πρόκειται για 240 στρέμματα μεταξύ Μπιτς Βόλεϊ και Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, που εκτείνονται σε μήκος ενός χιλιομέτρου. Ξεραμένα δέντρα, μπάζα, σκουριασμένα σίδερα και σκηνές Τσιγγάνων είναι το σημερινό σκηνικό. Ανάμεσα σε όλα αυτά ένα… τσίρκο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί- «νόμιμα» λένε από τα Ολυμπιακά Ακίνητα- για την περίοδο των εορτών.

«Στη μελέτη που έγινε μετά τους Αγώνες εκπονήθηκε ένα σχέδιο για την ανάπλαση της συγκεκριμένης έκτασης. Αποφασίστηκε η μετατροπή της σε οικολογικό πάρκο- που θα φιλοξενούσε προστατευόμενα είδη φυτών αλλά και πτηνών που εντοπίζονται εκεί λόγω των γειτονικών Δέλτα του Κηφισού και του Ιλισού. Πεζόδρομοι και μικρά γήπεδα ποδοσφαίρου και στίβου που θα στέγαζαν αθλητικά σωματεία του Πειραιά και γειτονικών του δήμων θα φιλοξενούνταν επίσης- σύμφωνα πάντα με το σχέδιο», λένε από τα Ολυμπιακά Ακίνητα και συμπληρώνουν ότι από τις αρχές του καλοκαιριού έχει σταλεί επιστολή στον Δήμο Μοσχάτου- η συγκεκριμένη έκταση θα περάσει στην ευθύνη του- όπου προτείνονται τρόποι χρηματοδότησης του φιλόδοξου σχεδίου.

Πλήρης εγκατάλειψη

«Η πλήρης εγκατάλειψη ολόκληρου του παραλιακού μετώπου έφερε τις σημερινές απαράδεκτες εικόνες», λέει από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος της πόλης Ταξιάρχης Παπαντώνης και συμπληρώνει ότι «εμείς έχουμε ζητήσει απο την Αστυνομία να παρέμβει για τον αυθαίρετο καταυλισμό. Μας απάντησαν ότι θα το κάνουν μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου».

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας δηλώνει, επίσης, διατεθειμένος να μην ανεχθεί την περαιτέρω υποβάθμιση της συγκεκριμένης ζώνης. «Μικρό μόνο μέρος της έκτασης ανήκει στις αρμοδιότητες του Δήμου Πειραιά», δηλώνει στα «ΝΕΑ».

«Όμως η παραλία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά. Απαιτούμε απο τους υπεύθυνους να αναλάβουν επιτέλους δράση και να δώσουν μια λύση».