ΒΑΡΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1,3 εκατ. ευρώ επέβαλε στην ασφαλιστική εταιρεία Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ με λουκέτο απειλεί τις εταιρείες Εγνατία ΑΑΕ, Le Μonde ΑΑΕ και La Vie ΑΑΕ Ζωής εάν μέχρι τον Ιανουάριο δεν έχουν τα απαιτούμενα αποθεματικά φερεγγυότητας. Η απόφαση αυτή του υπουργείου κρατά σε ομηρεία περισσότερους από 400.000 ασφαλισμένους στις τρεις εταιρείες, καθώς αν μέσα στον Ιανουάριο δεν καλύψουν τις μαύρες τρύπες στα οικονομικά τους δεν θα πάρουν τα πιστοποιητικά φερεγγυότητας για να μπορούν να λειτουργούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων για το 2005 σε 67 ασφαλιστικές εταιρείες, η μαύρη τρύπα για το σύνολο των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες φτάνει τα 308,4 εκατ. ευρώ.

Το Μega Αsset

Όσον αφορά το πρόστιμο στην εταιρεία Ασπίς ΑΕΓΑ, αφορά τη διάθεση αποταμιευτικού προγράμματος και συγκεκριμένα του Μega Αsset, το οποίο δεν ήταν σύμφωνο με τη νομοθεσία. Το συγκεκριμένο προϊόν ήταν δεκαετούς διάρκειας ενώ θα έπρεπε να είναι επταετούς διάρκειας και προσέφερε εγγυημένη απόδοση 6% όταν ο νόμος επιτρέπει 3,35%. Μάλιστα το υπουργείο διαπίστωσε ότι το ασφαλιστικό προϊόν ήταν και εκτός των προδιαγραφών που θέτει ο νόμος σε σχέση με το είδος των επενδύσεων που έγιναν για την κάλυψη από την πλευρά της εταιρείας των υποχρεώσεων που αναλάμβανε, με δεδομένο ότι έπρεπε να είχαν γίνει επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα με διάρκεια μέχρι 10 έτη.

Πάντως το υπουργείο εντόπισε και αλλά σοβαρά προβλήματα στην ασφαλιστική αγορά. Η αρμόδια διεύθυνση έχει εντοπίσει προβλήματα όπως ενδοεταιρικές συναλλαγές σε επίπεδο ομίλου, καταγγελίες ως προς τον τρόπο απόκτησης ακινήτων και οικοπέδων, συναλλαγές με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ εταιρειών στον ίδιο όμιλο.