Στον «αέρα» βρίσκονται οι παροτρύνσεις των ειδικών που συνιστούσαν την

υγιεινή διατροφή ως μέσο πρόληψης από τον καρκίνο. Όπως δείχνουν οι τελευταίες

έρευνες, μπορεί μεν τα πολλά φρούτα και λαχανικά να περιορίζουν τον κίνδυνο

καρδιακών ασθενειών, δεν εγγυώνται όμως και την προστασία μας από διάφορες

μορφές καρκίνου.

«Έχουμε ευθύνη να συμβουλεύουμε τον κόσμο» επιμένει ο δρ Άρθουρ Σάτζκιν,

μέχρι να αποδειχθεί τελικά εάν η υγιεινή διατροφική αποτελεί «ασπίδα» κατά του

καρκίνου. Τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα ερευνών δεν είναι οριστικά…

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα λίπη και κρέας, περισσότερο ψάρι:

ένας διατροφικός κανόνας, που μέχρι χθες αποτελούσε «ασπίδα» προστασίας κατά

των καρδιακών ασθενειών και του καρκίνου. Σύμφωνα με έρευνες που

πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή βρέθηκε να

προστατεύει κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα λίπη είχαν θεωρηθεί

ως ένας από τους καλύτερους «φίλους» του καρκίνου του μαστού.

Υπήρχε πάντα όμως ένας επισφαλής παράγοντας: η μνήμη των ασθενών. Οι έρευνες

που είχαν πραγματοποιηθεί στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε όσα θυμούνταν οι

ασθενείς· και πολλά από αυτά μπορεί να μην ανταποκρίνονταν στην

πραγματικότητα.

Οι καλύτερες έρευνες – και ταυτόχρονα οι δυσκολότερες και οι πιο δαπανηρές –

είναι αυτές που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια: τα άτομα που συμμετέχουν,

παρακολουθούνται επί μακρόν ή τους ζητείται να ακολουθήσουν συγκεκριμένη

διατροφή. Από αυτές τις έρευνες «ζητούν» τώρα οι ειδικοί τις απαντήσεις για τη

σχέση καρκίνου – διατροφής. Και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να «έρχονται»!

Σχεδόν καθόλου

Προς έκπληξη των επιστημόνων, τα λίπη στη διατροφή δεν φαίνεται να συνδέονται

με τον καρκίνο του μαστού, όπως είχαν δείξει οι παλαιότερες έρευνες, ενώ η

διατροφή που περιέχει μεγάλη ποσότητα ινών – υπό τη μορφή φρούτων και

λαχανικών – φαίνεται να συμβάλλει σε πολύ μικρό βαθμό ή ακόμα και καθόλου,

στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα διατροφικά πρότυπα που προτάθηκαν στο παρελθόν

– για παράδειγμα, λίγα λίπη και πολλά λαχανικά – ασφαλώς δεν είναι βλαβερά για

την υγεία, ωστόσο παραδέχονται πλέον πως οι όποιες αυστηρές διατροφικές

συστάσεις ήταν υπερβολικές. «Κατά καιρούς, οι προειδοποιήσεις σε σχέση με τη

διατροφή και τον καρκίνο ενισχύονταν και κατέληξαν να εξισώνονται σε δυναμική

με τις αντίστοιχες κατά του καπνίσματος. Μεγάλο τμήμα του κοινού αγνοεί πλήρως

ότι η δύναμη της προειδοποίησης δεν ανταποκρίνεται στην ισχύ των αποδείξεων»,

δήλωσε ο δρ Μπάρνετ Κράμερ, υποδιευθυντής του γραφείου πρόληψης στο Εθνικό

Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο δρ Άρθουρ Σάτζκιν, επικεφαλής του

τομέα διατροφικής επιδημιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτου Καρκίνου, τάχθηκε

πάντως υπέρ των συστάσεων: «Έχουμε ευθύνη να δίνουμε τις καλύτερες συμβουλές,

διευκρινίζοντας ωστόσο ποια είναι τα στοιχεία που μας δημιουργούν αμφιβολίες».

Έρευνα – μαμούθ με θέμα «διατροφή – καρκίνος»

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ H ΑΛΗΘΕΙΑ; Τελικά βοηθά και πόσο η διατροφή κατά του

καρκίνου;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η απάντηση δεν θα αργήσει, ίσως στις αρχές του 2006

να γνωρίζουμε. Σε λίγο διάστημα θα ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη έρευνα που

πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα για το θέμα «διατροφή – καρκίνος». Συμμετέχουν

48.835 μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες, από τις οποίες ζητήθηκε να

ακολουθήσουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και λίγα λιπαρά ή να

μην αλλάξουν τίποτα στις διατροφικές τους συνήθειες. Πρόκειται για μια

αμερικανική ομοσπονδιακή έρευνα που εντάσσεται στο πρόγραμμα Πρωτοβουλία για

την Υγεία των Γυναικών.

Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου