|
|
Η άποψη ότι στην ταβέρνα δεν πηγαίνεις μόνο να απολαύσεις τις ωραίες γεύσεις,
αλλά να μάθεις για κάποια ιστορικά γεγονότα, αυτή τη φορά επιβεβαιώθηκε με το
παραπάνω σ’ ένα από τα πιο όμορφα στέκια των νοτίων προαστίων, τον «Χρησμό»
της Άνω Γλυφάδας (Τερψιθέα) των αδελφών Νίκου, Γιάννη και Παναγιώτη Γκλάβα.
Σαββατόβραδο με αυγουστιάτικο φεγγάρι σε μια καταπράσινη και δροσερή αυλή, με
πρασιές, δέντρα και απαλά φωτιστικά, στο απέναντι τραπέζι δυο πενηντάρηδες
(που εκ των υστέρων μου είπαν ότι είναι πρώτοι εξάδελφοι), ο Τάκης Ξυπόλητος
και ο Αλέκος Βασιλειάδης, συζητούσαν για την περιοχή όπου βρισκόμαστε εκείνη
την ώρα, ενώ πηγαινοερχόταν στη συντροφιά τους η κυρία Γεωργία, μια
λεβεντογυναίκα, που μαγειρεύει καθημερινά στο μαγαζί των παιδιών της κι έχει
μεγάλη πείρα και γνώση στις ελληνικές σπεσιαλιτέ και, όπως τονίζει με καμάρι,
χρησιμοποιεί τα πιο αγνά υλικά για τα φαγητά που στην πλειονότητά τους είναι
μαγειρευτά. Δηλαδή η κυρία Γεωργία δουλεύει κυρίως κατσαρόλα κάθε βράδυ, σ’
αυτή τη δροσερή γωνιά της Τερψιθέας, λίγο πιο πάνω από τα Σούρμενα. Ο Αλέκος
Βασιλειάδης, επιχειρηματίας, είχε ανοίξει κουβέντα για την περιοχή Γλυφάδας –
Αργυρούπολης όπου ζει από τα παιδικά του χρόνια. Εδώ που είμαστε αυτή τη
στιγμή έλεγε πριν από 45 χρόνια ήταν μια απέραντη χέρσα έκταση. Με γυμνό
μάτι, από τις πευκόφυτες πλαγιές του Υμηττού, απολάμβανες τη φουρτουνιασμένη
θάλασσα του Σαρωνικού. Δυτικά του Υμηττού ήταν ο αρχαίος Δήμος Αιξωνής που
έφτανε ώς τη Γλυφάδα και τη Βούλα, ενώ τα ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι οι
πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν Πελασγοί που ασχολούνταν με την αιγοτροφία
και την αλιεία. Πριν από τον πόλεμο και την Κατοχή η περιοχή της Γλυφάδας
ήταν, εκτός των άλλων, γνωστή για τα περίφημα μπαρμπούνια της που διαλαλούσαν
στις γειτονιές οι ψαράδες με τα πανέρια γεμάτα ψάρια επ’ ώμου. Προπολεμικά
επίσης λέει ο Αλέκος Βασιλειάδης πολλοί Αθηναίοι κατέβαιναν με τις σκηνές
τους που τις φόρτωναν στα πρώτα λεωφορεία και τις έστηναν στο κτήμα Καραπάνου,
όπου παραθέριζαν, γιατί η περιοχή ήταν μοναδική για εξοχή. Καθαρή ατμόσφαιρα,
πεύκο και θάλασσα.
|
|
Το άλλο μέλος της συντροφιάς (γέννημα – θρέμμα κι αυτός της περιοχής
Γλυφάδας), ο Τάκης Ξυπόλητος, υποδηματοποιός στο επάγγελμα, εκτός από τα
ενδιαφέροντα της γειτονιάς του, μας μεταφέρει στο κέντρο της Αθήνας, μια άλλη
εποχή, για να μας θυμίσει και να μας γνωρίσει τα πιο γνωστά μαγαζιά και
βιοτεχνίες υποδημάτων. Πιο χαρακτηριστική ιστορία δύο Ελλήνων της διασποράς,
όπως την αφηγείται ο Τάκης Ξυπόλητος, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Λέει: Το
1919 δύο Έλληνες Πόντιοι, που κατάγονταν από την Αργυρούπολη του Πόντου και
είχαν από το 1904 εργοστάσιο υποδηματοποιίας στη Γιάλτα, οι αδελφοί Χρήστος
και Νικόλαος Πολατώφ, έφεραν το εργοστάσιό τους στην Αθήνα. Μετά την
Οκτωβριανή επανάσταση του 1917, αναγκάσθηκαν ν’ αλλάξουν έδρα. Το εργοστάσιο
και το κατάστημα λιανικής πώλησης των αδελφών Πολατώφ ήταν στην οδό
Πεσμαζόγλου όπου απασχολούσαν 10 υπαλλήλους και (στο εργοστάσιο) περί τους 100
εργάτες. Οι ιστορίες δεν έχουν τέλος, η κυρία Γεωργία πηγαινοέρχεται και μας
μιλά κι αυτή για τα παλιά της περιοχής αλλά λέει και τη συλλογιστική της για
την ονομασία που έδωσε στην ταβέρνα: «Χρησμός». Έτσι μου ήρθε λέει κάποια
στιγμή αυτή η ιδέα και είπα στα παιδιά μου να βαφτίσουμε το μαγαζί με μία
λέξη, που σημαίνει την απάντηση του μαντείου σε όποιον το συμβουλευόταν
σχετικά με το τι έπρεπε να κάνει ή τι του επιφύλασσε το μέλλον. Αλλά ας τ’
αφήσουμε αυτά, λέει η κυρία Γεωργία και μας προτρέπει να δοκιμάσουμε τις
γεύσεις που έχει ετοιμάσει και να πιούμε λίγο κρασάκι.
Στις σαλάτες υπάρχουν: Ντομάτα – τριαντάφυλλο, λάχανο – μαρούλι, χωριάτικη,
αγγουροντομάτα, πατατοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, κοπανιστή. Στα πρώτα πιάτα:
κρεμμυδόπιτα, πίτα – χρησμός, σκοπελίτικη τυρόπιτα, φλογέρες με ζαμπόν και
τυρί, τυρομπουκιές, τηγανιά χοιρινό και τηγανιά κοτόπουλο, πατάτες τηγανητές.
Επίσης: πατάτα της Πυθίας, μπεκρή μεζές, κρεμμύδια γεμιστά, λαχανοντολμάδες,
εξοχικό χοιρινό, μακεδονικός (μοσχάρι φιλέτο, μανιτάρια, σος), χρησμός
(ψαρονέφρι νωπό στη σχάρα, μανιτάρια, σος), μελιτζάνες της Ανατολής,
σουτζουκάκια του πασά, κολοκυθοκεφτέρδες, σπετσοφάι. Για κύριο πιάτο: μπιφτέκι
της Γεωργίας, ψαρονέφρι, φιλέτο κοτόπουλο, παϊδάκια και πιάτο ημέρας –
έκπληξη. Υπάρχει ακόμη και ποικιλία από ψαρομεζέδες. Επιδόρπιο: φρούτα και
χαλβάς – σαπούν (σιμιγδαλένιος).
Ταβέρνα «ΧΡΗΣΜΟΣ», Ελεύθερου Ανθρώπου 28 – Άνω Γλυφάδα. Τηλέφωνο: 9640.347.
Ανοιχτά κάθε βράδυ. Κυριακή και αργίες ανοιχτά και το μεσημέρι.

