Σήμερα φθάνει στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 1952, αρχηγός του τουρκικού κράτους. Γεγονός ιστορικό, που υπό άλλες συνθήκες θα το γιορτάζαμε. Όχι υπό τις παρούσες.

Από χρόνια, αλλά πολύ περισσότερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν μεταμορφώνεται σε δικτάτορα. Άλλωστε, εγκυρότατοι δυτικοί αναλυτές έδειξαν ότι το πραξικόπημα ήταν μια φάρσα, σπασμωδική, ασυντόνιστη κίνηση ελάχιστου αριθμού αξιωματικών, των οποίων οι ενέργειες ήταν προκαταβολικά γνωστές. Ο Ερντογάν άφησε όμως το σχέδιο να εξελιχθεί, ως δικαιολογία για την άγρια καταστολή των αντιπάλων του. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί έχασαν τις θέσεις τους, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι στα μπουντρούμια. Βασανιστήρια, ανεξήγητοι θάνατοι στις φυλακές, και η απειλή της επαναφοράς της θανατικής καταδίκης. Σκοτάδι. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το καθεστώς Ερντογάν δημοκρατικό επειδή, λέει, είναι «νόμιμα εκλεγμένο». Και ο Χίτλερ νόμιμα εξελέγη, τους θυμίζουμε. Οι εκλογές είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη της δημοκρατίας. Οι υπόλοιπες, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στη διαφωνία, η ελευθερία έκφρασης, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, πεθαίνουν στη σημερινή Τουρκία. Αναφερόμενος στους φυγάδες από το καθεστώς Ερντογάν ο Τσίπρας αρέσκεται να λέει «δε μας αρέσουν οι πραξικοπηματίες». Ούτε εμένα μου αρέσουν. Αλλά δε μου αρέσουν και οι δικτάτορες. Του πρωθυπουργού, αν κρίνω από τις φιλίες του, του αρέσουν.

Με ένα δημοψήφισμα του οποίου η εγκυρότητα αμφισβητήθηκε από όλους τους διεθνείς παρατηρητές, ο Ερντογάν είναι σήμερα απόλυτος, αυταρχικός ηγεμόνας. Αυτός ο άνθρωπος εκλήθη στην Ελλάδα. Τα κίνητρα της πρόσκλησης βρίσκονται πιθανότατα στις ψευδαισθήσεις του Τσίπρα ότι είναι μεγάλος διεθνής παίκτης και λειτουργεί ως γεφυροποιός Τουρκίας και Δύσης. Δεν είναι όμως μεγάλος διεθνής παίκτης και δε λειτουργεί ως τίποτε. Ο μόνος που έχει να κερδίσει από την επίσκεψη είναι ο Ερντογάν, πουλώντας στους πολίτες του την εντύπωση ότι διατηρεί σχέσεις με την Ευρώπη, που τον έχει απομονώσει για τους λόγους που ανέφερα, και θρέφοντας με την επίσκεψη στη Θράκη το όνειρό του να πάρει τη θέση του Κεμάλ Ατατούρκ ως «Πατέρα της Τουρκίας». Αν και το απεύχομαι, ειδικά το τελευταίο μπορεί να κάνει τον Τσίπρα να μετανοιώσει πικρά για την ιδέα του να καλέσει τον Ερντογάν.

Πέρα από τη δική του προβολή στην Τουρκία, ο Ερντογάν έρχεται για να πιέσει για την έκνομη επιστροφή των τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Η εφημερίδα «Ακσάμ», ιδιοκτησίας στενού του φίλου επιχειρηματία, επικαλούμενη «ελληνικές διπλωματικές πηγές» γράφει ότι ο Τσίπρας θα δώσει «δώρο» στον Ερντογάν τους Οκτώ αξιωματικούς των οποίων ο Άρειος Πάγος απέρριψε τελεσίδικα την έκδοση! Αν και η κυβέρνηση δεν είχε την αξιοπρέπεια να διαψεύσει το προκλητικό δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει τέτοιο «δώρο» μόνο με συνταγματικό πραξικόπημα. Δεν πιστεύω να το τολμήσει. Αλλά φοβάμαι ότι και για τους Οκτώ, όπως για χίλιους περίπου τούρκους φυγάδες, η επίσκεψη Ερντογάν θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε νέες σκοτεινές μεθοδεύσεις.

Ο σημερινός επισκέπτης κατέλυσε το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Στην Ελλάδα αυτό οφείλουν να το προστατεύσουν οι πολίτες της.