Nηστικό αρκούδι δεν χορεύει, λέει η παροιμία. Πόσω μάλλον να τρέξει, λέμε εμείς. Ετσι είναι. Οι δρομείς, για να κάνουμε το κέφι μας, χρειαζόμαστε ενέργεια καλής ποιότητας και κατά προτίμηση σε νόστιμη μορφή. Μπάρες δημητριακών, λοιπόν. Για πριν την προπόνηση, για την ώρα της προπόνησης ή για αμέσως μετά.

Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία αλλά αν είναι από τα χεράκια μας θα έχουν άλλη χάρη. Τα υλικά θα είναι σίγουρα πιο υγιεινά και επιλεγμένα σύμφωνα με τα γούστα μας ενώ η διαδικασία είναι τόσο απλή και γρήγορη που αξίζει να δοκιμάσουμε.

Για 20-25 μπάρες θα χρειαστούμε:

– 2 κούπες χοντροτριμμένους ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα που αγαπάμε (καρύδια, κάσιους, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, ηλιόσπορους, βερίκοκα, σταφίδες, κράνμπερις, σύκα κ.ά.) στις αναλογίες που προτιμάμε. Πριν τα τρίψουμε θα είναι γύρω στα 350 γρ. συνολικά.

– 2 κούπες νιφάδες βρώμης

– 1 κουβερτούρα χοντροτριμμένη στο μούλτι

– 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι

– 3/4 κούπας μαύρη ζάχαρη (όχι την καστανή, αλλά αυτή που μοιάζει λίγο «λασπωμένη»)

– 150 γραμμ. βιτάμ ή βούτυρο

– Κανέλα, βανίλια. Αν μας αρέσουν φυσικά, αλλά Χριστούγεννα έρχονται, και λίγο «εορταστικό» άρωμα είναι ωραίο)

Ανακατεύουμε καλά τους ξηρούς καρπούς με τα φρούτα, τη βρώμη και τη σοκολάτα. Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το βιτάμ με τη ζάχαρη και το μέλι ώστε να γίνουν ένα είδος σιροπιού.
Ρίχνουμε το σιρόπι στο μείγμα των στερεών και πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη βανίλια. Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου, απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε με μια σπάτουλα ομοιόμορφα.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Μόλις αρχίσουν να αρπάζουν οι άκρες είναι έτοιμο! Το βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ζεστό το κόβουμε σε κομμάτια.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στερεοποιηθούν. Θα βγουν γύρω στις 20-25 μπάρες. Αν θέλουμε, τις διπλώνουμε μία μία σε λαδόκολλα και τις φυλάμε σε ξηρό και δροσερό μέρος.

Διατηρούνται τουλάχιστον 15 ημέρες. Συνήθως όμως, δεν μένουν τόσο…