Το μοναδικό… θηλυκό ποτάμι στην Ελλάδα είναι ένας κρυμμένος παράδεισος με καταπράσινες όχθες, φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, μικρούς και μεγάλους καταρράκτες
ΗΝέδα πηγάζει από πολυάριθμες πηγές του Λυκαίου Ορους κοντά στο χωριό Πέτρα, για να καταλήξει έπειτα από ένα σπάνιο ταξίδι ανόθευτης φυσικής ομορφιάς στη θάλασσα της Κυπαρισσίας, αφού έχει εξελιχθεί στον ρου της σε αμέτρητους μαιάνδρους. Η επισκεψιμότητα αυξάνεται κάθε χρόνο, αλλά το ποτάμι είναι βατό μόνο στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι, καθώς τον υπόλοιπο χρόνο κυλάει μανιασμένο, μεταφέροντας τεράστιους όγκους νερού. Ακόμα και το καλοκαίρι όμως χρειάζονται οργανωμένες εξερευνήσεις, γιατί είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό ποτάμι. Το οδοιπορικό αξίζει να γίνει σπαστά σε δύοτρεις ημέρες για να μπορέσετε να απολαύσετε τη φύση.

Το ταξίδι στο όνειρο ξεκινάει συνήθως από το γεφύρι που βρίσκεται κάτω από το χωριό Κούβελα. Υστερα από ωραίο περπάτημα, οι όχθες εξαφανίζονται και οι διαβάτες πρέπει να περπατήσουν στο ποτάμι, όπου θα συναντήσουν μικρούς καταρράκτες.

Συνεχίζοντας για περίπου μιάμιση ώρα, οι επισκέπτες θα αντικρύσουν άλλο ένα γεφύρι. Από εκείνο το σημείο η φύση γίνεται αγριότερη και το ποτάμι βαθαίνει λίγο, σχηματίζοντας μικρές λιμνούλες.

Ακολουθεί και άλλο πολύωρο περπάτημα, ώσπου σε κάποιο σημείο τα βράχια τού φαραγγιού συγκλίνουν τόσο που ακουμπούν σχεδόν το ένα με το άλλο. Το νερό σε εκείνο το σημείο μπορεί να φθάσει τα 1,80 μέτρα σε βάθος! Περίπου μισή ώρα μετά το γεφύρι κάτω από το χωριό Πλατάνια, η Νέδα περνάει μέσα από ένα σκοτεινό σπήλαιο, που είναι προσπελάσιμο μόνο με κολύμβηση, μέχρι να βγει από αυτό και να ακολουθήσει ώς το τέλος του ρου της μία σαφώς ηπιότερη φύση.

Αν όλα αυτά σας τρομάζουν, σας προτείνουμε μία πολύ ευκολότερη πεζοπορία που έχει ως βάση το χωριό της Αμπελιώνας και διαρκεί 2- 3 ώρες. Περνώντας από τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος και τα χωριά Δραγώνι, Περιβόλια, θα φθάσετε στη Φιγαλία του Νομού Ηλείας. Είναι κτισμένη σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, σε ένα ξέφωτο πάνω από τη Νέδα και χωρίζεται σε δύο οικισμούς. Η πόλη στην αρχαιότητα ήταν σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος της Αρκαδίας. Περιβαλλόταν από τείχη, κάποια από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα. Στο κέντρο του οικισμού, υπήρχε το Ιερό της Σωτήρος Αρτέμιδος, με το λίθινο άγαλμα της θεάς να δεσπόζει στον χώρο. Οι δε αρχαίοι Φιγαλείς αγαπούσαν πολύ την καλή ζωή και τα ταξίδια. Αφού επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο με τα ερείπια του ναού, στρίψτε αριστερά για να φθάσετε στην κορυφή ενός λόφου με τα τείχη στο δεξί σας χέρι. Από εκεί ο χωματόδρομος γίνεται κατηφορικός και το φαράγγι της Νέδας αρχίζει να ξεδιπλώνει τις ομορφιές του. Ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι του νερού που κυλάει από κάτω. Επειτα από περίπου δυόμισι χιλιόμετρα θα φθάσετε σε ένα εντυπωσιακό τοξωτό γεφύρι. Θαυμάστε τη θέα και κατεβείτε στην όχθη για να απολαύσετε τη Νέδα να κυλάει ανάμεσα από μια επίγεια Εδέμ. Υπάρχει μικρός χώρος που είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για ένα σύντομο πικ-νικ. Στρίβοντας δεξιά αμέσως μετά το γεφύρι ακολουθεί ένα εύκολο σχετικά μονοπάτι- ανηφορικό αλλά και κατηφορικό- που θα σας φέρει μπροστά στο εκπληκτικό σκηνικό που σχηματίζουν οι μικροί καταρράκτες της Παναγίας. Είναι μία από τις ωραιότερες εικόνες της Νέδας και όλοι στέκονται για να θαυμάσουν το μεγαλείο τής φύσης. Το μονοπάτι που οδηγεί σ΄ αυτούς, αν και στενό και απόκρημνο, έχει στην άκρη γερά ξύλινα στηθαία για να στηρίζεστε με σχετική ασφάλεια. Ωστόσο, η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη, γιατί οι πέτρες γλιστρούν. Λίγα μέτρα πιο πάνω, άλλο ένα δύσβατο ανηφορικό μονοπάτι θα σας φέρει στο ξωκκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου .