Την ώρα που οι σκιέρ και οι κοσμικοί καταλαμβάνουν τα σπα και τα απρέ σκι του St. Μoritz και του Davos, ένα μικρό χωριό στην καρδιά της Ελβετίας προσφέρει τις ίδιες ανέσεις, ένα εντυπωσιακό χιονοδρομικό και γεύσεις ελβετικής ζωής με μικρότερο κόστος. Το λένε Εngelberg ή αλλιώς «το βουνό των αγγέλων».


Τόπος: Ελβετικές Άλπεις, 35 χιλιόμετρα από την Λουκέρνη, 90 χιλιόμετρα νότια της Ζυρίχης. Υψόμετρο 1.050. Ένα μικρό χωριό με ιστορία και παράδοση σκαρφαλώνει τα τελευταία χρόνια στη λίστα των τουριστικών προορισμών. Στήνει υπερπολυτελή ξενοδοχεία με σπα και τζακούζι, προσφέρει ένα πρότυπο χιονοδρομικό κέντρο, οργανώνεται τουριστικά σε όλα τα επίπεδα και σμιλεύει κάθε χρόνο μέχρι και έναν ιγκλού μικρόκοσμο από πάγο! Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα και στους μη χιονοδρόμους να απολαύσουν τα ψώνια τους στη γειτονική Λουκέρνη, να κάνουν βόλτες σε γραφικούς δρόμους και να απολαύσουν παροχές υπηρεσιών τέτοιες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα γνωστά ορεινά θέρετρα.

Όλα εδώ «περιστρέφονται» γύρω από το όρος Τitlis το οποίο στέκεται πάνω από το χωριό. Σε μία από τις κορυφές του στα 3.100 μ. έχει ένα παγετώνα για να διασφαλίζει την κατάβαση με τα παγοπέδιλα ανεξαρτήτως καιρού!

Στο βουνό υπάρχει και λίμνη Τrubsee στα 1.800 υψόμετρο δίπλα στην οποία κατασκευάζεται κάθε χρόνο ξενοδοχείο, εστιατόριο, μπαρ κ.λπ. από πάγο ( εκτός από φέτος που το χιόνι δεν ήταν αρκετό ούτε καν στην Ελβετία. Του χρόνου όμως θα κατασκευαστεί και θερμαινόμενη πισίνα μέσα στο χιόνι!). Όπως συμβαίνει συνήθως με τους χιονοδρομικούς προορισμούς του εξωτερικού, η καμπίνα που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στην άκρη του χωριού! Επιπλέον, η τοπική συγκοινωνία είναι απίστευτα οργανωμένη και μελετημένη, έτσι ώστε να εξυπηρετεί όλους τους τύπους χιονοδρόμων (πρωινούς, βραδινούς κ.λπ.), οι αποστάσεις καλύπτονται και με τα πόδια και το μποτιλιάρισμα είναι άγνωστη λέξη!

Οι μυημένοι καταφτάνουν με τα παγοπέδιλά τους από όλη την Ευρώπη, γνωρίζοντας καλά το συναρπαστικό μυστικό του βουνού Τitlis: τα «απάτητα», τις δεκάδες διαδρομές εκτός πίστας, δηλαδή, οι οποίες προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις. Δεν τις ξεχνούν ποτέ, όπως δεν ξεχνούν και την ομορφότερη εικόνα του Εngelberg την ώρα που η καμπίνα του χιονοδρομικού τους ανεβάζει στο βουνό και τους προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη, τα γύρω βουνά και τη μικρή λίμνη, λίγο πριν χαθεί μέσα στα σύννεφα.