«Να ξέρετε ότι γίνονται και μαθήματα ιστορίας μέσα στα αποδυτήρια». Με αυτή την ατάκα το βράδυ της Κυριακής, μετά τη νίκη επί του Λεβαδειακού, ο Γιώργος Δώνης έκανε γνωστό πως στο Κορωπί δεν υπάρχει δουλειά μόνο στο χορτάρι. Πως δεν είναι όλα τακτικές και συστήματα. Πως μια ομάδα, ένας ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται κι άλλα στοιχεία για να προχωρήσει. Να πετύχει τους στόχους της.

Ο Παναθηναϊκός έχει ορισμένα παιδιά που όταν ο Δώνης αγωνιζόταν με τη φανέλα της ομάδας εκείνα δεν είχαν καν γεννηθεί. Δεν είναι υπερβολή. Είναι πραγματικότητα. Το 1996 δεν είχαν γεννηθεί ο Μπουζούκης, ο Χατζηγιοβάννης, ο Καμπετσής, ο Χατζηθεοδωρίδης, ο Εμμανουηλίδης και αρκετοί ακόμα. Τότε, το 1996, ο Παναθηναϊκός έφτανε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Και ήταν πρωταθλητής Ελλάδας.

Ο Δώνης, λοιπόν, την ξέρει καλά την ιστορία. Και τη μεταδίδει στους ποδοσφαιριστές σε κάθε ευκαιρία. Είτε σε όλους μαζί, εντός αποδυτηρίων, είτε σε καθέναν ξεχωριστά, μέσα στο γραφείο του. «Αν οι δρόμοι μας είναι διαφορετικοί, είναι δύσκολο να έρθουν κοντά. Αν είναι λίγο διαφορετικοί, τότε είναι πιο εύκολο. Λίγο δεξιά ο ένας, λίγο αριστερά ο άλλος, στο τέλος φτάνουμε πιο κοντά. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού αγαπάει την ομάδα και θα πρέπει να έρθουμε κοντά του για να έρθει κι αυτός κοντά μας», έλεγε στους παίκτες του κάθε φορά που εκείνοι άκουγαν πως οι φίλοι της ομάδας έχουν απομακρυνθεί, δεν τους αρέσει το ΟΑΚΑ, δεν θα στηρίξουν λόγω διοίκησης.

Ο έλληνας προπονητής, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την ψυχοσύνθεση του πράσινου οπαδού, έλεγε στους ποδοσφαιριστές του πως όλα είναι στο χέρι τους. «Εμείς θα τους τσιγκλήσουμε και θα έρθουν. Εμείς θα τους φέρουμε κοντά μας».

Οι τίτλοι και η φανέλα

Ο Γιώργος Δώνης φρόντισε από νωρίς μέσα στη σεζόν να εξηγήσει στους ποδοσφαιριστές τι εστί Παναθηναϊκός. Οχι για να τους βάλει έξτρα βάρος από το ήδη μεγάλο που είχαν, αλλά για να τους τονώσει το κίνητρο. Το ηθικό. Την ευκαιρία που είχαν και έχουν μπροστά τους για να διακριθούν σε έναν σπουδαίο σύλλογο όπως είναι ο Παναθηναϊκός.

Ενας σύλλογος ο οποίος «έχει 20 πρωταθλήματα, 18 Κύπελλα και 5 Σούπερ Καπ. Εχει πάρει νταμπλ, έχει παίξει σε όλη την Ευρώπη, έχει φτάσει στον τελικό και στα ημιτελικά των μεγαλύτερων διοργανώσεων. Είναι πολύ μεγάλος σύλλογος ο Παναθηναϊκός και πρέπει να γνωρίζουμε όλοι σε ποιο κλαμπ δουλεύουμε και τι πρεσβεύει», όπως λέει ο έλληνας τεχνικός στους παίκτες του. Φέρνοντάς τους πολύ συχνά πολλά παραδείγματα από δικές του εμπειρίες, όταν ήταν εκείνος ποδοσφαιριστής, από αγώνες που είχε παίξει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. «Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τι φανέλα φοράμε. Οχι υποτιμητικά. Αξίζετε να φοράτε τη φανέλα αυτή και καλείστε να το αποδείξετε. Πρέπει να πάρετε κίνητρο απ’ αυτή, να δείχνετε πόσο πολύ θέλετε να γίνετε μέλη αυτής της μεγάλης ιστορίας».

Μακέντα στα «ΝΕΑ»

Ο Φεντερίκο Μακέντα πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη συμμετοχή στο ματς με τον Λεβαδειακό, έχοντας μάλιστα συμμετοχή στο τρίτο γκολ, με την καταπληκτική ασίστ στον Γιόχανσον. Ο ιταλός επιθετικός μίλησε για την πρώτη του εμπειρία στα «ΝΕΑ» και υποσχέθηκε πως σύντομα θα είναι καλύτερος.

«Εχω αρχίσει να αισθάνομαι πολύ καλύτερα σε σχέση με το πώς ήμουν όταν ήρθα. Σίγουρα χρειάζομαι χρόνο, είναι σημαντικό να πάω βήμα βήμα. Κάθε μέρα νιώθω καλύτερα, οπότε πιστεύω πως σύντομα θα είμαι έτοιμος να παίξω σε ολόκληρο ματς». Οσον αφορά τον ανταγωνισμό του με τον Αργύρη Καμπετσή, δεν έδειξε να… αγχώνεται ιδιαίτερα: «Είμαστε συμπαίκτες, σίγουρα υπάρχει ανταγωνισμός, παίζουμε στην ίδια θέση. Αν τα πηγαίνει καλά, θα είναι καλό και για την ομάδα και για εμένα διότι θα πρέπει να τα πάω καλύτερα από αυτόν για να παίζω, να κάνω περισσότερα και αυτό είναι που χρειάζεται η ομάδα. Ο ανταγωνισμός είναι σημαντικός για την ομάδα, για να ανεβαίνει το επίπεδο. Είμαι χαρούμενος που σκόραρε ο συμπαίκτης μου».