Δεν είναι κακό σενάριο για χολιγουντιανή ταινία. Ολα τα έχει. Μια εξωτικής ομορφιάς καλλονή, μια μυστηριώδης εξαφάνιση, οικονομικό έγκλημα, πολιτική διαπλοκή: μια έτοιμη υπερπαραγωγή. Μέχρι στιγμής όμως και σε πραγματικές διαστάσεις έχουμε λιγότερα γοητευτικά στοιχεία, όπως ο τρίμηνος χαμός από προσώπου γης της Κινέζας Da Hong Zha ή Φαν Μπινγκμπίνγκ.

Η 37χρονη ηθοποιός εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε νοσοκομείο παιδιών στο Θιβέτ τον περασμένο Ιούνιο. Εκτοτε αγνοείται η τύχη της και οι εικασίες για την εξαφάνισή της θα χωρούσαν σε βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχουν όμως και κάποιες που έχουν βάση ισχυρή, όπως εκείνη της φοροδιαφυγής.

Η όμορφη Φαν είναι καλοπληρωμένη όχι μόνο από τις ταινίες όπου πρωταγωνιστεί – έχει παίξει στα «Iron man» και «X-Men» -, αλλά και από τις πάμπολλες διαφημίσεις. Ηταν επίσης η μούσα ξακουστών οίκων μόδας, όπως των Cartier και Louis Vuitton.

Η παρουσία της έγινε περισσότερο αισθητή όχι μόνο με τους εκατομμύρια φαν στα social media αλλά και τον διεθνή Τύπο. Το έγκριτο περιοδικό «Times» τη φιλοξένησε στο εξώφυλλό του με τον τίτλο «Πώς η Κίνα σκοπεύει να κατακτήσει το Χόλιγουντ».

Ολα πήγαιναν καλά, μέχρι που οι κινεζικές Αρχές άρχισαν να ψάχνουν τα οικονομικά της Φαν Μπινγκμπίνγκ.

Το κρατικό δίκτυο Secutities Daily στις 6 Σεπτεμβρίου δημοσίευσε άρθρο του με το οποίο υποστήριξε ότι η Φαν θα «τεθεί υπό έλεγχο και για την υπόθεσή της θ αποφανθεί η Δικαιοσύνη». Η αναφορά αυτή σχετίζεται με τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα και θέλουν την κινέζα σταρ να κρατάει «διπλά βιβλία». Είχε δηλαδή ένα συμβόλαιο που φαίνεται ότι εισέπραττε 1,5 εκατομμύριο δολάρια και άλλο ιδιωτικό όπου αναγραφόταν ότι η Φαν έπαιρνε ως αμοιβή 7,5 εκατομμύρια δολάρια.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Επί της ουσίας άλλα δηλώνει και άλλα εισπράττει, όπως προκύπτει από τα στοιχεία φοροδιαφυγής που δημοσίευσε ο γνωστός στην Κίνα τηλεπαρουσιαστής Κουίν Γιανγκγιουάν. Ζήτησε συγγνώμη, αλλά ήταν αργά, αφού άνοιξε την όρεξη στις αρμόδιες Αρχές να ξεκινήσουν «σαφάρι» για διερεύνηση και άλλων τέτοιων περιπτώσεων στην κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας. Η φοροδιαφυγή στην Κίνα τιμωρείται και τα σενάρια που θέλουν την εξαφάνιση της όμορφης ηθοποιού συνυφασμένη με αυτή την περίπτωση είναι απολύτως δικαιολογημένα. Μένει να δούμε τι τελικά ισχύει όταν και εφόσον κάνει την εμφάνισή της ξανά η Φαν.

Προς το παρόν όμως η επικείμενη ταινία «Unbreakable spirit» με πρωταγωνιστή τον Μπρους Γουίλις που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Οκτώβριο και όπου συμμετέχει η κινέζα σταρ, έχει αφαιρέσει από τους τίτλους το όνομά της.