Σε επιδημία έχουν εξελιχθεί οι παράτυπες πρακτικές που ακολουθούν δικηγορικά γραφεία αλλά και εταιρείες διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών εις βάρος οφειλετών. Συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις, πολλές φορές κατά παρέκκλιση των εντολέων τους ακόμα και σε τηλέφωνα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί από τους οφειλέτες, ενημέρωση για τις οφειλές χωρίς προηγουμένως να έχουν ταυτοποιήσει εάν μιλούν με τον οφειλέτη ή κάποιον τρίτο, καταγραφή της επικοινωνίας, αλλά και πρακτικά συμφωνιών χωρίς να υπάρχουν οι υπογραφές των οφειλετών και η σύμφωνη γνώμη τους στη ρύθμιση της οφειλής, είναι μόνο μερικές από τις πρακτικές που έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή και στη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή το τελευταίο διάστημα.

Οσο εντείνονται οι προσπάθειες στο κυνήγι των κόκκινων δανείων και άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο αυξάνονται και τα κρούσματα παράνομων πρακτικών και οι καταγγελίες πολιτών. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή, ότι το 1/3 των παραπόνων που έγιναν στη Γενική Γραμματεία αφορούσε απαράδεκτες πρακτικές δικηγορικών εταιρειών και δικηγόρων που έχουν αναλάβει το κυνήγι των κόκκινων οφειλών, ενώ, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, στην Εκθεση για το 2017 που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο το 41,4% των καταγγελιών που δέχθηκε αφορούσε ανάλογες περιπτώσεις.

 

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ. Σύμφωνα με αναφορά, της οποίας έγινε αποδέκτης η αρμόδια υπηρεσία του Συνηγόρου του Καταναλωτή και αναφέρεται στην Εκθεση, δανειολήπτες με δυσκολία στην αποπληρωμή των χρεών τους κατήγγειλαν ότι έλαβαν από δικηγορικό γραφείο πρακτικά συμφωνιών ρύθμισης με πίνακες μηνιαίων δόσεων. Τα πρακτικά αυτά εμφάνιζαν τους δανειολήπτες να έχουν αναγνωρίσει τις οφειλές τους, κάτι που οι τελευταίοι αρνούνται.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καταγγελιών από οφειλέτες που δηλώνουν ότι οι εταιρείες διαχείρισης τηλεφωνούν στους χώρους εργασίας τους και ενημερώνουν για τις οφειλές τους τρίτους, ενώ πολλές και οι περιπτώσεις όπου γίνεται κατάχρηση αναφορικά με τις ώρες αλλά και τη συχνότητα των τηλεφωνικών κλήσεων, με αποτέλεσμα την ψυχολογική πίεση των οφειλετών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δικηγορικής εταιρείας η οποία επικοινωνούσε κάθε εβδομάδα με οφειλέτη οργανισμού κοινής ωφέλειας προς ενημέρωση της οφειλής του, παρά το γεγονός ότι είχε γίνει ρύθμιση της οφειλής αυτής.

Ωστόσο σημαντικά είναι τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών καθώς, όπως καταγγέλλεται, δεν έχουν παράσχει τη ρητή συγκατάθεσή τους για τη μεταβίβαση των προσωπικών τους στοιχείων σε εταιρείες διαχείρισης οφειλών. Μάλιστα, η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει ότι για να γίνει η μεταβίβαση των δεδομένων αυτών πρέπει πρώτα ο οργανισμός στον οποίο υπάρχει το χρέος (τράπεζα ή άλλος) να ενημερώσει για την πρόθεσή του τον οφειλέτη και αυτός να συναινέσει για τη μεταβίβαση των στοιχείων του. Επιπλέον η εταιρεία διαχείρισης οφείλει με τη σειρά της να ενημερώσει εγγράφως ότι προτίθεται να κάνει χρήση των δεδομένων αυτών καθώς και για τον σκοπό που θα τα χρησιμοποιήσει.

 

ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΜΠΑΝΕΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, από τις 652 καταγγελίες που έγιναν το 2017 στην αρμόδια υπηρεσία σχετικά με εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών, οι 255 αφορούσαν δικηγορικά γραφεία και διαβιβάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων. Κι αυτό διότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού το μόνο αρμόδιο είναι το πειθαρχικό όργανο των δικηγόρων. Συνολικά έχουν ήδη επιβληθεί 21 διοικητικές κυρώσεις, συνολικού ύψους 160.500 ευρώ, που κυρίως αφορούν παραβάσεις για συχνότητα κλήσεων, παραπλανητική πληροφόρηση, χρέωση ποσού για εξώδικη ενημέρωση κ.λπ.

Ηδη το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θα προβλέπει τον έλεγχο των δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με την αναμόρφωση της νομοθεσίας, στόχος είναι να θεσπιστεί ένα όριο στη συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών και να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (τράπεζες ή τρίτοι) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρείες). Ειδικότερα, επιχειρείται η εισαγωγή ορισμένων ειδικών υποχρεώσεων σε δικηγόρους – δικηγορικές εταιρείες, με σκοπό να τερματιστούν τυχόν ακραίες συμπεριφορές εις βάρος των οφειλετών. Παράλληλα θα υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με τον Γενικό Κανονισμό για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης οφειλών, όπως συχνότητα οχλήσεων, κυρώσεις, χρονικό διάστημα υποβολής καταγγελιών κ.ά.