Δεν πρέπει να έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Να μετρά ο Ολυμπιακός ήδη οκτώ επίσημα ματς μέσα στη σεζόν και ακόμη να μην του έχει προκύψει στο πρόγραμμα ένα εκτός έδρας, εντός των συνόρων. Στη Λουκέρνη και στο Μπέρνλι ήρθαν οι δοκιμασίες ώς τώρα μακριά από το Φάληρο.

Η σημερινή (19.30) στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο είναι η πρώτη εδώ στα μέρη μας και αυτόματα ανοίγει μια ακόμη… ειδική διαδρομή στην οποία οι Ερυθρόλευκοι θέλουν να δείξουν και να αποδείξουν πως άλλαξαν σε σχέση με πέρυσι. Τι έγραψαν στο κοντέρ τους μακριά από το Γεώργιος Καραϊσκάκης την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο; Μόλις 7 νίκες σε 15 ματς της Σούπερ Λίγκας, εκ των οποίων μάλιστα η τελευταία στις 11 Μαρτίου (Πλατανιάς – Ολυμπιακός 0-3). Συνολικά συγκέντρωσαν 25 από το μάξιμουμ των 45 βαθμών, σε μια επίδοση που πιθανότατα για τους περισσότερους να μοιάζει μια χαρά, όχι όμως για την ομάδα που ο πρωταθλητισμός κυλά στο αίμα της και που αν μη τι άλλο ξέρει τα μαθηματικά του τίτλου.

Από τη Νέα Σμύρνη λοιπόν ξεκινά αυτή η νέα καταμέτρηση. Από τη σημερινή κόντρα με τον Πανιώνιο. Κατά σύμπτωση σε ένα χρονικό σημείο που ο Πέδρο Μαρτίνς περιμένει να δει την αντίδραση των ποδοσφαιριστών του έπειτα από το group therapy που έλαβε χώρα στον Ρέντη μετά το 0-0 με την Μπέτις. Μια αναμέτρηση που ο πορτογάλος προπονητής την παρουσίασε στους Ερυθρόλευκους ως παράδειγμα προς αποφυγήν των ατομικών λαθών που το βράδυ της Πέμπτης χαρακτήρισαν τις προσπάθειές τους.

«Θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Για το γεγονός ότι παλέψατε μέχρι την τελευταία στιγμή. Η εικόνα μας όμως με την Μπέτις δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Δεν παίξαμε άσχημα ως σύνολο, αλλά αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα από τα ατομικά λάθη που έγιναν και τα οποία θα μπορούσαν να μας στοιχίσουν. Ηταν αρκετά αυτά τα λάθη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν» είπε ο Μαρτίνς πριν από την προπόνηση της Παρασκευής.

Βεβαίως ο 48χρονος είχε τον τρόπο του ακόμη και μέσα από τις παρατηρήσεις να δώσει κίνητρο σε όλους για τη συνέχεια: «Δεν μας βγήκε το παιχνίδι όπως θέλαμε, αλλά τα πράγματα είναι θετικά. Στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι, μπορούσαμε να νικήσουμε εάν αξιοποιούσαμε τις ευκαιρίες που κάναμε κι αυτό είναι ένα μάθημα για όλους. Ακόμη και σε ένα τέτοιο παιχνίδι, εμείς είχαμε τις μεγάλες ευκαιρίες. Φτάνει λοιπόν να μην αδικείτε τους εαυτούς σας και τη σκληρή δουλειά που κάνουμε και τα υπόλοιπα θα έρθουν. Αρκεί να βγάζουμε στο γήπεδο τη δουλειά μας. Ολοι. Είμαστε ομάδα και δεν κάνουμε διακρίσεις. Μπορούσαμε καλύτερα. Οταν ένας παίκτης δεν παίζει καλά, φταίει όλη η ομάδα. Φταίμε όλοι».

Ενέσεις ηθικού

Στην ίδια συγκέντρωση στο «κόκκινο δωμάτιο» του Ρέντη, ο Μαρτίνς έκανε αναφορά και ατομικά σε μια σειρά από ποδοσφαιριστές της ομάδας. Είπε, για παράδειγμα, για την αλλαγή του Ανδρέα Μπουχαλάκη (35′): «Τον Ανδρέα δεν τον έβγαλα από το παιχνίδι γιατί δεν έπαιζε καλά. Είμαι ικανοποιημένος από όσα έκανε στο γήπεδο, αλλά τον έβγαλα να τον προφυλάξω για την κάρτα που είχε πάρει καθώς ρίσκαρε στα επόμενα μαρκαρίσματά του». Είπε ακόμη στον Ντανιέλ Ποντένσε: «Δεν ήσουν σε καλή μέρα. Δεν πήρες τις προσπάθειες που πρέπει και δεν πήγες στο ένας εναντίον ενός. Μπορούσες καλύτερα και περιμένω περισσότερα στα επόμενα παιχνίδια». Στον Αχμέντ Χασάν είπε: «Δεν κρατούσες την μπάλα όσο έπρεπε και δεν έκανες τις κινήσεις που είχαμε δείξει. Ξέρω ότι δεν έφτασε πολλές φορές η μπάλα στα πόδια σου, αλλά την έχανες εύκολα». Και δεν παρέλειψε και τον Μαντί Καμαρά: «Ολη την ώρα θες να σουτάρεις. Μου αρέσει ότι τολμάς, αλλά δεν είναι όλες οι φάσεις ίδιες, πρέπει να καταλαβαίνεις πότε πρέπει να δοκιμάζεις σουτ και πότε να δίνεις την μπάλα. Υπήρξαν δυο-τρεις περιπτώσεις που μια καλή σου πάσα θα μας έδινε πολύ καλύτερες πιθανότητες στην επίθεση».

Να δούμε λοιπόν σήμερα την αντίδραση. Να δούμε και αν οι Πειραιώτες θα καταφέρουν να συνεχίσουν στο… απόλυτο μονοπάτι που ήδη χάραξαν. Το ματς με τον Πανιώνιο δίνει το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να παραμείνει στη πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και βεβαίως να ξεκινήσει από εκεί την προσπάθειά του στα ντέρμπι που έρχονται διαδοχικά με ΠΑΟΚ (5η) και ΑΕΚ (6η αγωνιστική).

Η δοκιμή εντεκάδας

Οπως φάνηκε χθες στον Ρέντη, επιστρέφουν στην εντεκάδα Χριστοδουλόπουλος (αντί Φετφατζίδη), Γκερέρο (αντί Χασάν), και Νάτχο αντί Μπουχαλάκη. Πιθανή εντεκάδα: Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Νάτχο, Καμαρά, Χριστοδουλόπουλος, Φορτούνης, Ποντένσε και Γκερέρο. Στην αποστολή για πρώτη φορά, συμπεριλήφθηκε και ο Ναουέλ.