Η ώρα του πρώτου φετινού ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος έφτασε και η μοίρα το έφερε έτσι ώστε να είναι η επανάληψη του τελευταίου της περσινής σεζόν. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναμετριούνται στην Τούμπα, με τις μνήμες του επεισοδιακού αγώνα του Μαρτίου να είναι νωπές. Οι δύο ομάδες καλούνται να καταθέσουν από πολύ νωρίς τα… διαπιστευτήριά τους για τη μάχη του τίτλου, σε ένα παιχνίδι που εκείνος που θα πάρει τη νίκη θα πάρει και κεφάλι στο πρωτάθλημα.

Το κλίμα που υπάρχει στα δύο στρατόπεδα είναι μάλλον εχθρικό. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ βρίσκονται εδώ και καιρό «απέναντι», παρότι η πορεία τους μόνο αυτή την κατεύθυνση δεν είχε. Αντίθετα, υπήρξαν στιγμές που οι δύο σύλλογοι βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Κάτι οι κοινές καταβολές, κάτι το… παρόμοιο σήμα, οι δύο Δικέφαλοι έφτασαν στο σημείο να έρθουν αρκετά κοντά προ μερικών ετών, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, αυτή η σύμπλευση ήταν μάλλον ουτοπική.

Τα όσα ακολούθησαν, με αποκορύφωμα το περσινό ντέρμπι στην Τούμπα, απομάκρυναν τις δύο πλευρές σε τέτοιο σημείο, που πλέον οποιαδήποτε κουβέντα τις βάζει στην ίδια γραμμή δείχνει πέρα από τα όρια της φαντασίας. Η αλήθεια είναι πάντως πως μέχρι και πριν από τρία χρόνια ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έμοιαζαν να συμπορεύονται, τουλάχιστον σε επίπεδο φιλοσοφίας και διοίκησης. Αλλωστε οι ηγεσίες των δύο πλευρών είχαν εξαιρετικές σχέσεις, με πολλές κοινές παρουσίες μάλιστα στα γήπεδα. Ωστόσο, όλο αυτό δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ.

Το σχίσμα του Βόλου

Η στιγμή που φάνηκε να ραγίζει το γυαλί στη σχέση που είχαν αναπτύξει σε διοικητικό επίπεδο ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ήταν ο περίφημος τελικός του Βόλου. Το παιχνίδι του Πανθεσσαλικού με τις εικόνες ντροπής και τα μεγάλης έκτασης επεισόδια έφεραν τις δύο ομάδες απέναντι σε όλα πλέον τα επίπεδα. Αφορμή στάθηκε η αντίδραση της ΑΕΚ, που εκφράστηκε από επίσημα χείλη, για το περιβόητο γκολ του Ενρίκε. Ενα τέρμα που δεν έπρεπε να μετρήσει ποτέ και έδωσε στον ΠΑΟΚ το τρόπαιο, μετά τη μη υπόδειξη του οφσάιντ από τον επόπτη Καλφόγλου.

Η Ενωση έκανε λόγο για στημένο Κύπελλο, επιτέθηκε ανοικτά στον ΠΑΟΚ και η ομάδα της Θεσσαλονίκης απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος. Ηταν σαφές πως οι σχέσεις του παρελθόντος είχαν διαταραχθεί οριστικά μεταξύ των δύο ομάδων, που πλέον είχαν πολύ περισσότερα να τις χωρίζουν από όσα μπορεί να τις ένωναν.

Το «ντου» και ο «χαρτοπόλεμος»

Από εκείνο το παιχνίδι και έπειτα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ άρχισαν να απομακρύνονται όλο και περισσότερο. Αποκορύφωμα του παραπάνω ήταν βεβαίως η περσινή σεζόν. Από τα μισά του πρωταθλήματος και μετά φάνηκε πως οι δυο τους θα κυνηγούσαν μέχρι τέλους τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να ακολουθήσει και έτσι το ντέρμπι της Τούμπας, τον Μάρτιο, θα έκρινε εν πολλοίς και τον πρωταθλητή.

Η ΑΕΚ, που βολευόταν με δύο αποτελέσματα, κρατούσε μέχρι και λίγα λεπτά πριν από το φινάλε το 0-0, ωστόσο κάπου εκεί ήρθε το γκολ του Μάτος και μετά το… χάος. Ο Κομίνης έπειτα από υπόδειξη και του βοηθού ακύρωσε το τέρμα ως οφσάιντ, ο Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο οπλοφορώντας και τα υπόλοιπα «επεισόδια» εκτιλύχθηκαν στις δικαστικές αίθουσες αφού το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά.

Η ΑΕΚ πήρε τον αγώνα με σκορ 0-3, στον ΠΑΟΚ επιβλήθηκε βαρύτατη ποινή και πλέον οι δύο ομάδες έγιναν εχθροί. Με τους μεν να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις στους δε και την ένταση που δημιουργήθηκε τότε να κρατά μέχρι και σήμερα.