Η γαλλική Λε Ερμπέ έφτασε πέρυσι έως τον τελικό του γαλλικού Κυπέλλου. Πριν από δύο χρόνια, η Λίνκολν, ομάδα 5ης κατηγορίας στην Αγγλία, απέκλεισε την Μπέρνλι στο FA Cup. Τι κοινό έχουν αυτοί οι δύο σύλλογοι; Είναι ερασιτεχνικοί και απέκλεισαν συλλόγους που αγωνίζονται σε επαγγελματικές κατηγορίες.

Εδώ και λίγες ημέρες, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κάτι ανάλογο. ΟΚ, η Θύελλα Καμαρίου δεν προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου, ωστόσο απέκλεισε τη Σπάρτη και έγινε ο πρώτος ερασιτεχνικός σύλλογος στην Ελλάδα που συνεχίζει στον θεσμό του Κυπέλλου αφήνοντας έξω ομάδα επαγγελματικής κατηγορίας.

Η Θύελλα Καμαρίου εδρεύει στην όμορφη Σαντορίνη και έχει μάθει στις υπερβάσεις. Για να κατακτήσει το Κύπελλο της ΕΠΣ Κυκλάδων χρειάστηκε να νικήσει τον Πανθηραϊκό, ομάδα Γ’ Εθνικής. Αλλά και κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν ήταν λίγες οι φορές που έπρεπε να νικήσει και τα μποφόρ του Αιγαίου για να προλάβει κάποιο παιχνίδι. Ακόμα και για το ματς με τη Σπάρτη, ήταν απαραίτητο το ταξίδι στη Νάξο. Βλέπετε, το γήπεδο στο Καμάρι (χωρητικότητας 800 θεατών) δεν έχει τις προδιαγραφές ώστε να φιλοξενεί αγώνες Κυπέλλου.

Για δουλειά και μπάλα

Ποια είναι λοιπόν αυτή η Θύελλα Καμαρίου που θα αγωνιστεί εφέτος για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική; Μεταξύ άλλων έχει στις τάξεις της ποδοσφαιριστές που ήρθαν στο νησί για δουλειά, κάνουν παράλληλα και το χόμπι τους παίζοντας ποδόσφαιρο και έχουν γίνει πλέον μόνιμοι κάτοικοι Σαντορίνης!

Καταρχήν η διοίκηση έχει μια ιδιαίτερη φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο. Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε ο σχεδιασμός της ομάδας με συγκεκριμένο πλάνο και σταθερό κορμό, έτσι ώστε πλέον να υπάρχει απόλυτη ομοιογένεια. Και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ο προπονητής της ομάδας, ο Μιχάλης Κώστας, είναι στον πάγκο τα τρία τελευταία χρόνια!

«Φιλοσοφία της διοίκησης είναι να στηρίζει τη δουλειά του προπονητή» εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Θύελλας Βαγγέλης Φουστέρης. Αν ο προπονητής δεν αισθανθεί την ασφάλεια που του προσφέρει η ομάδα δεν μπορεί να δουλέψει σωστά. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ημέρες πριν από το ματς με τη Σπάρτη, η ομάδα ηττήθηκε 6-1 σε φιλικό στην Κρήτη».

Τα προβλήματα μετακίνησης είναι αρκετά και η συμμετοχή στα πρωταθλήματα έχει τεράστιο κόστος για ένα ερασιτεχνικό σωματείο. Για κάθε ταξίδι τα έξοδα για τα εισιτήρια και τη διαμονή σε ξενοδοχείο, αγγίζουν τα 3.500 ευρώ. Κι αυτό βέβαια, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Πέρυσι, το ταξίδι για αγώνα στη Σύρο είχε διάρκεια τρεις ημέρες, καθώς υπήρχε και διανυκτέρευση στην Πάρο.

Παράλληλα, οι υποχρεώσεις στο Κύπελλο έχουν αυξημένα έξοδα διαιτησίας, για παράδειγμα ο αγώνας με τη Σπάρτη στη Νάξο κόστισε 1.600 ευρώ. Το μπάτζετ της ομάδας ξεπερνά τα 100.000 ευρώ και καλύπτεται από χορηγίες, μία μικρή επιχορήγηση από τον δήμο και φυσικά οικονομική στήριξη από τα μέλη του ΔΣ. Κι όλα αυτά, για έναν σύλλογο που έχει 100-110 παιδιά στις ακαδημίες και ετοιμάζει και γυναικεία ομάδα! Ο 33χρονος τερματοφύλακας Κώστας Ανδριόλας είναι για δεύτερη χρονιά στη Σαντορίνη.

«Μπαρουτοκαπνισμένος» στις επαγγελματικές κατηγορίες, έχει βρει πλέον τη δική του Ιθάκη. «Με είχε κουράσει η Αθήνα. Βρέθηκε η Θύελλα, έχω τη δουλειά μου εδώ, γενικά έχω φτιάξει τη ζωή μου και απολαμβάνω την καθημερινότητα του νησιού. Δεν είμαι ο μοναδικός. Το 80% των παικτών της ομάδας ήρθε για δουλειά και όχι για ποδόσφαιρο. Ηταν όμως κατάλληλες οι συγκυρίες, καθώς είναι και καλοί ποδοσφαιριστές. Ολοι βγάζουν το ψωμί τους εδώ, παράλληλα κάνουν το χόμπι τους παίζοντας ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία καλή παρέα, μία οικογένεια και όλα να πηγαίνουν καλά».

Τα ταξίδια

Ο Κώστας Ανδριόλας έχει συνηθίσει τα ταξίδια και ιδιαίτερα τη Νάξο: «Η αλήθεια είναι πως έχει γίνει δεύτερο σπίτι μας. Ομως μας πάει καλά το νησί όσον αφορά τα αποτελέσματα. Δεν έχουμε παράπονο…».

Ποιος είναι ο στόχος της Θύελλας στην πρώτη χρονιά στη Γ’ Εθνική: «Φυσικά η παραμονή. Κι αν επιτευχθεί γρήγορα, ακόμα καλύτερα, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Σίγουρα μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε την εμπειρία των άλλων ομάδων» απαντά ο 33χρονος τερματοφύλακας.

Συνεχίζει να ελπίζει

Η Θύελλα Καμαρίου είναι στον 7ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, έχει να αντιμετωπίσει ομάδες της Αττικής και επίσης Πανθηραϊκό, Κόρινθο, Χαλκίδα, Απόλλωνα Ερέτριας και Αιολικό. Στο Κύπελλο, είναι τσον ίδιο όμιλο με Ατρόμητο, ΠΑΣ Γιάννινα και Ηρακλή.