Πολλά χρόνια προτού ο Δον Κιχώτης αρχίσει να παλεύει με τους ανεμόμυλους, ο δημιουργός του, Μιγκέλ Θερβάντες, πολεμούσε τους Τούρκους, σε μία από τις πιο λυσσαλέες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας, ανοιχτά της Ναυπάκτου. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη μάχη αυτή «το πιο δοξασμένο γεγονός που είδαν ποτέ ή θα δουν οι αιώνες». Πολεμώντας ως αξιωματικός του πλοίου «Μαρκησία» τραυματίστηκε σοβαρά από οβίδα στο αριστερό του χέρι.

Αιώνες αργότερα, η μάχη που έδωσε ο διάσημος ισπανός συγγραφέας υπενθυμίζεται στους επισκέπτες της περιοχής από ένα άγαλμα που έχει στηθεί προς τιμήν του στο μικρό πάρκο που φέρει το όνομά του. Βρίσκεται στο παλαιό, λιμανάκι της πόλης, όπου το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου θα τιμηθεί η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7.10.1571). Οσοι παρευρεθούν είναι βέβαιο πως θα απολαύσουν ένα αληθινό υπερθέαμα: το βράδυ του Σαββάτου (20.30) θα γίνει η αναπαράσταση της Ναυμαχίας και εκατοντάδες πυροτεχνήματα θα γεμίσουν τον ουρανό κάνοντας τη νύχτα μέρα. Αν ανήκετε στους τυχερούς που θα βρεθείτε εκεί, να έχετε υπόψη πως όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τη Ναυμαχία μπορείτε να τις μάθετε στα Μποτσαρέικα. Μέσα σε αυτό θα δείτε ισπανικές πανοπλίες, σημαίες των χωρών που συμμετείχαν, πίνακες με τους βασικούς συντελεστές αλλά και ένα εντυπωσιακό αντίγραφο από τη ναυαρχίδα της Ναυμαχίας, την ισπανική γαλέρα «Real». Οι ώρες λειτουργίας είναι 09.00-13.30.

Επίσης, μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στο Κάστρο της Ναυπάκτου (το οποίο δεν κατακτήθηκε ποτέ!). Από διάφορα σημεία του, θα έχετε την ευκαιρία να δραπετεύσετε από τη βουή της πόλης, απολαμβάνοντας την καλύτερη, πανοραμική, θέα στη γύρω περιοχή.

Εάν το μπάνιο είναι ακόμη στα σχέδιά σας, τότε μπορείτε να επιλέξετε την Ψανή ή το Γρίμποβο (βοτσαλωτές παραλίες), ενώ λίγο έξω από το Μοναστηράκι σάς περιμένει το περίφημο Παραθάλασσο.