Πώς και πώς περιμένει ο Ντέιβιντ Μπλατ το τουρνουά της Κρήτης (αρχίζουν αύριο οι αγώνες με τον Ολυμπιακό να παίζει στις 20.30 με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ και την Κυριακή με τον νικητή ή τον χαμένο του αγώνα Ούνιξ Καζάν – Γαλατάσαραϊ για τον τίτλο ή την 3η θέση). Πολύ απλά διότι στο προηγούμενο τουρνουά στη Μάλαγα και σε κάποια μεμονωμένα πρώτα – φιλικά – παιχνίδια δεν είχε την ευκαιρία να δει όλη την ομάδα μαζί. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς μετρούσε αρκετούς απόντες λόγω των εθνικών ομάδων και αναγκάστηκε να πλαισιώσει την ομάδα του (όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις) με αρκετούς βοηθητικούς παίκτες που πλέον αποχωρούν καθώς πήραν και αυτοί το δικό τους credit.

Αντίθετα, στην Κρήτη θα τους έχει όλους – και τους Ελληνες, αλλά και τους ξένους – ώστε να κάνει το τελικό μοντάρισμα (μαζί και με τη συμμετοχή της ομάδας στο Γκομέλσκι Καπ λίγο αργότερα) ενόψει της τελικής ευθείας, καθώς σε λιγότερο από έναν μήνα ξεκινά η σεζόν, με το τζάμπολ στο πρωτάθλημα να είναι προγραμματισμένο για τις 6 Οκτωβρίου και στην Ευρωλίγκα στις 11 του μήνα.

Πάντως, τόσον καιρό έλειπαν οι παίκτες, χθες ήταν αυτοί που δεν είδαν τον προπονητή τους καθώς την προπόνηση έκανε ο συνεργάτης τού αμερικανοϊσραηλινού τεχνικού Κεστούτις Κεμζούρα. Ο λόγος; Το Γιομ Κιπούρ. Πρόκειται ίσως για την πιο σπουδαία γιορτή του εβραϊκού θρησκευτικού έτους. Η Ημέρα του Εξιλασμού κατά την οποία πολλοί Εβραίοι που δεν τηρούν κανένα άλλο εβραϊκό έθιμο σταματούν να δουλεύουν, νηστεύουν και πηγαίνουν στις συναγωγές. Οι 10 μέρες που μεσολαβούν από τη γιορτή των Σαλπίγγων μέχρι την Ημέρα του Εξιλασμού είναι γνωστές ως Ημέρες του Δέους (aseret yemei teshuva). Τις μέρες αυτές κάθε Ιουδαίος κάνει μια ενδοσκόπηση του εαυτού του και ζητάει να συμφιλιωθεί με τον Θεό και τον πλησίον του. Προσεύχεται και ελπίζει το όνομά του να γραφτεί στο Βιβλίο της Ζωής των δικαίων.

Τέλος τα επί χάρτου

Ούτε ο Κεμζούρα είδε απαρτία καθώς οι δύο αρχηγοί των Πειραιωτών βρίσκονταν εκτός για… γύρισμα. Οι ανάγκες των νέων τηλεοπτικών σποτ της Ευρωλίγκας τα οποία έχουν γράψει ιστορία, έφεραν τον Βασίλη Σπανούλη στο αρχηγείο της διοργανώτριας Αρχής στη Βαρκελώνη και τον Γιώργο Πρίντεζη στην Κωνσταντινούπολη. Εκτός προπόνησης παρέμεινε και ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος ταλαιπωρείται από σφίξιμο στον τετρακέφαλο, ενώ ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έβγαλε μέρος αυτής (προχθές ήταν εκτός λόγω σπασμού στη μέση).

Στην Κρήτη θα βρεθούν για πρώτη φορά σχεδόν όλοι μαζί (πλην παικτών που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μικροπροβλήματα τραυματισμού) και αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους ξένους, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν και στην πράξη (αγώνες) τις συνεργασίες και τους ρόλους με τους Ελληνες, αλλά και μεταξύ τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι και ο προπονητής των Ερυθρολεύκων θα τεστάρει τα σχήματα και τα πλάνα του σε ρεαλιστική βάση πλέον, καθώς έως τώρα ήταν επί… χάρτου ουσιαστικά.

n Γιορτή στο Λαύριο όπου η ομώνυμη ομάδα ετοιμάζεται για το πρώτο ευρωπαϊκό τζάμπολ στην ιστορία της, φιλοξενώντας απόψε (19.00 – ΕΡΤ) την Ντνίπρο, στον 1ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με ηγέτη τον Ουίλιαμ Γκος (21π.) ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την πρωτιά στο «Συμεών Μαυροσκούφης» επικρατώντας 82-76 του Προμηθέα Πάτρας. Ο Αμερικανός σημείωσε 14 πόντους και τέσσερα τρίποντα στην 3η περίοδο και εκεί κρίθηκε ουσιαστικά ο αγώνας, με τον Προμηθέα απλά να μαζεύει στο τέλος τη διαφορά.

Συναρπαστικός ήταν ο αγώνας για την 3η θέση που είχε διάρκεια 50 λεπτά, καθώς ο Κολοσσός Ρόδου νίκησε στη δεύτερη παράταση το Ρέθυμνο με 95-87 (75-75 καν. Αγώνας, 80-80 α’ παράταση).