Διανύοντας τον τρίτο και πλέον χρόνο της δίκης, τα στοιχεία που έχουμε για τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας εγκληματικής οργάνωσης κατά της Χρυσής Αυγής είναι συντριπτικά. Καμία αμφιβολία δεν πρέπει να έχουμε πλέον για τη δομή, την ιεραρχία, τις εντολές, τη γνώση της ηγεσίας για κάθε παράνομη πράξη των ταγμάτων εφόδου. Πρόσφατα παρουσιάσαμε στο δικαστήριο μία τεχνική μελέτη που αποτελείται από στοιχεία που υπήρχαν ήδη μέσα στη δικογραφία, όπως βίντεο και ηχητικά, και από τα οποία προέκυψε τόσο ο τρόπος που το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα οργανώθηκε το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αλλά παράλληλα προέκυψε και η ολιγωρία της Αστυνομίας.

Αλλο σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι ότι η δίκη έχει σαφώς αναστείλει τη δράση των ταγμάτων εφόδου εδώ και αρκετό καιρό. Παρ’ όλα αυτά λόγω της απόλυτης ταύτισης της βίας με τη Χρυσή Αυγή τον τελευταίο χρόνο έκανε και πάλι προσπάθειες προκειμένου με βίαιες επιθέσεις να επιδείξει την ισχύ στους υποστηρικτές και στον σκληρό πυρήνα της. Πρόσφατα, χρησιμοποιώντας τον μανδύα του πατριωτισμού, προσπάθησε να παρασύρει μαζί της τον κόσμο με το προκάλυμμα της εθνικής συνείδησης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν αν δούμε κόσμο στον δρόμο, οδηγούμενο από χρυσαυγίτες, να φωνάζει συνθήματα κατά των αριστερών και των αναρχικών. Μάλιστα, αρκετοί θεώρησαν ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ζήτημα να συνυπάρξουν στον δρόμο με χρυσαυγίτες, αφού πρόκειται για ένα «σοβαρό εθνικό ζήτημα».

Καταλήξαμε έτσι σε εμπρησμούς καταλήψεων, επιθέσεις σε χώρους και πογκρόμ. Βέβαια αυτό απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι η ΧΑ, ως ναζιστική οργάνωση, αντίθετα από σχηματισμούς του εθνικιστικού χώρου, θέλει να επιβληθεί στον δρόμο, και όχι τόσο σε πολιτικό επίπεδο. Καθώς μάλιστα και άλλοι πολιτικοί χώροι επιχειρούν να αναπτύξουν εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορική, εκτιμώ ότι η ΧΑ δεν έχει να κερδίσει τελικά και πολλά από αυτό σε πολιτικό επίπεδο.

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου είναι συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής – Εκπροσωπεί την οικογένεια του Παύλου Φύσσα