Κατά 20 ευρώ τον μήνα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα (από 1/1/2019), ο οποίος υπολογίζεται να διαμορφωθεί στα 606 ευρώ από 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός, που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.

Η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού θα γίνει εντός της εβδομάδας από το υπουργείο Εργασίας.

Η τροπολογία θα τροποποιεί τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος Βρούτση προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019. Θα ξεκινήσει αμέσως, τέλη Σεπτεμβρίου, και θα καταλήξει στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή θα κρατήσει περίπου τέσσερις μήνες. Η διαδικασία προβλέπει μία σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το ύψος των αυξήσεων θα προκύψει από τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας, οι οποίοι θα κληθούν να συντάξουν τη σχετική έκθεση. Η υπουργός Εργασίας θα λάβει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων και με υπουργική απόφαση θα καθορίσει το ύψος του νέου κατώτατου μισθού.

Επισημαίνεται ότι οι κατώτατοι μισθοί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν σε σχέση με το 2008 εκτός από την Ελλάδα, όπου την περίοδο αυτή οι κατώτατες αμοιβές υπέστησαν μείωση κατά 14%.