Λογικό ήταν μετά το φλερτ με την Κεντροαριστερά από Τσίπρα και Μητσοτάκη να απαντήσει ο νόμιμος εκφραστής. Μιλώ για το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά. Χθες το βράδυ η επικεφαλής του νέου φορέα είχε προγραμματίσει μια πρώτη παρέμβαση (Action24) για τις απανωτές προσκλήσεις. Πηγαίνοντας ένα βήμα μπροστά, οι άνθρωποί μου στην κεντροαριστερή επικράτεια μου υπενθυμίζουν με σαφήνεια πως «η Φώφη δεν διαπραγματεύεται την πολιτική της και όσα έχει θέσει ως όρους για την προοδευτική διακυβέρνηση». Η ίδια λέει πως εγγυάται την επόμενη μέρα, πως δεν θα μπει σε μια συζήτηση άνευ όρων και πως υπενθυμίζει πάντα τους συνομιλητές της κάτι επίσης σημαντικό: πως ο χώρος της δεν πεινάει για εξουσία. Οσον αφορά δε τον εκλογικό νόμο, επιμένει σε μια αναλογικότερη εκδοχή του σημερινού.

Δυσαρέσκεια

Η Φώφη μπαίνει στη συζήτηση και σε συνάρτηση με τις διεργασίες στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Επιμένει, λένε οι πηγές της στήλης, πως το πρωταρχικό είναι η αλλαγή πολιτικής και μετά η συζήτηση για τις συμμαχίες. Α, επειδή είπα «Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές»,  η Φώφη αλλά κα οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή δεν θα παρευρεθούν σήμερα στην εκδήλωση στο Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ στο Κολωνάκι με ομιλητή τον πρόεδρο της Ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν. Ως ένδειξη δυσαρέσκειας προφανώς για το φλερτ του Γερμανού με τον Τσίπρα ή, αλλιώς, για να ξεκαθαρίζουμε πού βρισκόμαστε. Μαντέψτε όμως ποιος θα πάει. Μην σας κρατώ σε αγωνία: ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Πάντως ένα σαφές πλαίσιο θα έχουμε στις 26 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου η Φώφη θα μιλήσει στους Ευρωσοσιαλιστές και θα δεχθεί και ερωτήσεις. Αναμένω με ενδιαφέρον.

Χειροκρότημα

Γυρίζω λίγο στο Βελλίδειο και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κοινό εκεί ξεσηκώθηκε με την ατάκα του πως «η ΝΔ δε θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε θα την κυρώσει, εφόσον είναι κυβέρνηση». Λογικό, καθώς το ζήτημα χτυπά πιο έντονα στους παρευρισκόμενους, ως επί το πλείστον, Μακεδόνες. Την έναρξη όμως του standing ovation την έκανε ένας δήμαρχος από τη Δυτική Ελλάδα. Ο Νίκος Καραπάνος από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου ήταν αυτός που σηκώθηκε πρώτος να χειροκροτήσει. Ο Καραπάνος, όπως μαθαίνω, προέρχεται από τη «γαλάζια» οικογένεια, έχει όμως τη στήριξη και μερίδας της Κεντροαριστεράς στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας.

Επανεκκίνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας είδε χθες τον Νίκο Αναστασιάδη και μαθαίνω πως συμφώνησαν σε επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες που διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Γενικά να ξέρετε, έχει ξεκινήσει το λόμπινγκ για το Κυπριακό, αν και ο Κοτζιάς δεν θα είναι τόσο ευέλικτος όσο με τα Σκόπια, αφού εξακολουθεί να διατηρεί πιο σκληρές θέσεις. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι οι λεονταρισμοί Ερντογάν όπως οι χθεσινοί («Θα αυξήσουμε τις στρατιωτικές δυνάμεις μας στην Κύπρο» κ.ά.) δεν αλλάζουν τον σχεδιασμό της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Σενάριο

Γράφτηκε εδώ, ακούστηκε εκεί, αναπαράχθηκε πιο πέρα. Μιλώ για τη φερόμενη ως ιδέα του πρώην υπουργού του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και επικεφαλής του Generation-S Μπενουά Αμόν να δείξει ως διάδοχο του Γιούνκερ στην Κομισιόν τον Γιάνη Βαρουφάκη. Το έψαξα λίγο και έμαθα πως ο Γιάνης και ο Μπενουά συναντήθηκαν όντως και μάλιστα στο Παρίσι (από τη ΔΕΘ την Πέμπτη ο Γιάνης διακτινίστηκε την Παρασκευή στο Παρίσι για τη συνάντηση του λεγόμενου European Spring – ή Ευρωπαϊκή Ανοιξη για την ακρίβεια), η χημεία μεταξύ τους ήταν εξαιρετική και εκεί ο Αμόν το είπε, αλλά με τη δέουσα επιφύλαξη ως προς τη δυνατότητα να γίνει πράξη. Ωστόσο, το Diem25 και το Generation-S είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για ενιαία λίστα στις προσεχείς ευρωεκλογές. Να δω πάντως τον Βαρουφάκη να διαπραγματεύεται το τέταρτο Μνημόνιο με την Ελλάδα εκ μέρους των δανειστών είναι κάτι που θα άγγιζε τα όρια του fiction.

Πτήση και δυσφορία

Με την πτήση 117 της Ολυμπιακής ταξίδεψε από Θεσσαλονίκη για Αθήνα, στην πρώτη μάλιστα θέση, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου. Μου μεταφέρουν, λοιπόν, πως ορισμένοι επιβάτες – όχι λίγοι – εξέφρασαν λόγω της θέσης της τη δυσφορία τους προς την ίδια, υπενθυμίζοντάς της πως είναι προκλητικό να ταξιδεύει έτσι σε καιρούς τόσο δύσκολους για τον κόσμο. Οι πηγές μου, που ήταν παρούσες στο περιστατικό, μου λένε πως εκείνη παρέμεινε εντελώς ανέκφραστη και αμίλητη, ενώ μετά την πτήση την πήρε ειδικό λεωφορείο της εταιρείας και την επιβίβασε σε κυβερνητικό όχημα. Μαντεύω πως αν συνεχίσει έτσι, δεν θα μπορεί να υποστηρίξει εύκολα την ταξική της καταγωγή και το επιχείρημα του τύπου «εμείς είμαστε διαφορετικοί από τους κακούς προηγούμενους».