Λίγα μόλις λεπτά μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και το αυτοκίνητο προχωρούσε άνετα στη συνήθως πολύβουη οδό Ξενοκράτους. Στο στενό αυτό δρομάκι, κάτω από τον Λυκαβηττό, εκεί συνήθως όπου δημιουργείται (υπάρχει τραγικό διπλοπαρκάρισμα στην περιοχή) κυκλοφοριακό κομφούζιο, επικρατούσε μια… περίεργη ησυχία. Κοιτάζω το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το «Freud Oriental». Τα φώτα ήταν σβηστά στον κομψό, μινιμαλιστικό χώρο που φιλοξενεί τις πλέον ευφάνταστες δημιουργίες της ιαπωνικής κουζίνας. Το αυτοκίνητο κατηφορίζει στη Σπευσίππου και καταλήγει στη Λουκιανού. Δυο ζευγάρια τελειώνουν το φαγητό τους στο «Stinking Bishop». Κοιτάζω στην οδό Χάρητος. Η «Ράτκα» δεν έχει ανοίξει ακόμη. Το αγαπημένο σε όλους bar, που έχει γνωρίσει μεγάλες στιγμές δόξας για δεκαετίες, διατηρεί κλειστή την τζαμένια μικρή πόρτα. Αρχές Σεπτεμβρίου και πάντα υπάρχει μια έντονη φημολογία γύρω από το opening του συγκεκριμένου μαγαζιού, με τις ψάθινες καρεκλίτσες, τα μαρμάρινα τραπεζάκια και τη μεγάλη ζωγραφιά στον τοίχο. Τι γίνεται τελικά με το γαλλικού τύπου bistro που δημιούργησε η δυναμική Ράτκα, η οποία ξαφνιάζει ευχάριστα με τις γνώσεις της γύρω από την υψηλή κουλτούρα και τη διεθνή πολιτική κατάσταση; Τελικά η «Ράτκα» θα ανοίξει στις 20 Σεπτεμβρίου. Τα γνώριμα φωτάκια που στολίζουν τις ψηλές, καταπράσινες γλάστρες και χαρίζουν μια νότα αισιοδοξίας στο μικρό δρομάκι θα ανάψουν λοιπόν και πάλι.

Οι Ελληνες που κάνουν τους ξένους να ψωνίζουν

Το «τρίγωνο» Πλάκα – Σύνταγμα – Κολωνάκι σφύζει από ζωή τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Τα πούλμαν δημιουργούν… ουρές έξω από τα μεγάλα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος, μεταφέροντας καλής ποιότητας τουρισμό. Αυτές τις ημέρες φθάνουν στην Αθήνα οι αμερικανοί επισκέπτες, οι οποίοι επιλέγουν τις καλές ξενοδοχειακές μονάδες και ξοδεύουν αρκετά χρήματα για shopping. Ποιοι είναι όμως οι έλληνες σχεδιαστές ρούχων και κοσμημάτων που έχουν «κερδίσει» μέσα από τη δουλειά τους (πολλοί από αυτούς είναι ήδη international) την προτίμηση των ξένων; Οι σχεδιαστές κοσμημάτων Νίκος Κούλης και Ιλεάνα Μακρή (τα καταστήματά τους βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους του Κολωνακίου) φιλοξενούνται εδώ και χρόνια στις σελίδες των ξένων μεγάλων περιοδικών. Ο σχεδιαστής μόδας Γιώργος Ελευθεριάδης μαγνητίζει τα βλέμματα με τις ευφάνταστες δημιουργίες του στον χώρο του στο Κολωνάκι.

Ο κοσμηματοπώλης Γιάννης Σεργάκης εντυπωσιάζει με τις δημιουργίες του. Ενα από τα βραχιόλια του κερδίζουν τον θαυμασμό στο «Bergdorf Goodman» της Νέας Υόρκης. Η συλλογή «Zeus & Dione» στο «G.B. Corner» της «Μεγάλης Βρεταννίας» κάνει τους ξένους να «συνωστίζονται» μπροστά στις κομψές κρεμάστρες των ρούχων. Οι τσάντες του ελληνικού brand Callista είναι εξαιρετικές, όπως και οι δημιουργίες της Ιωάννας Κουρμπέλα στην Πλάκα, της Λιάνας Καμπά στην Ηροδότου, του κλασικού Parthenis στην Αναγνωστοπούλου. Αυτοί είναι οι ενδιαφέροντες διεθνείς κύριοι και κυρίες του Contemporary Greek Design σε μόδα, κοσμήματα και αξεσουάρ.

Vintage φωτογραφίες και σχολικές ποδιές του Τσεκλένη

Η ζωγραφιά με τη μητέρα ντυμένη με μπλε αυστηρό «κουμπωτό» φόρεμα μπροστά, χαμηλοτάκουνα παπούτσια και σφιχτό, αυστηρό κότσο να «οδηγεί» το αγοράκι στο σχολειό μού δημιουργεί ένα… σφίξιμο στο στομάχι. Το αγόρι, έτσι όπως το παρουσιάζει ο καλλιτέχνης με την μπλε ποδιά, την τσάντα περασμένη χιαστί στο σώμα και τα καλογυαλισμένα παπουτσάκια, μοιάζει σκεπτικό και προβληματισμένο. Η πρώτη ημέρα στο σχολείο, το πρώτο κουδούνι και οι δυνατές φωνές (και… κλωτσοπατινάδες) στο προαύλιο. Οσα χρόνια και αν έχουν περάσει, όταν πληροφορούμαι την ημερομηνία γύρω από το άνοιγμα των σχολείων (όπως χθες), νιώθω σαν να… ανεβάζω πυρετό. Τελικά δεν κατόρθωσα να ξεπεράσω αυτό το συναίσθημα. Το πρωινό ξύπνημα ήταν για εμένα κάτι σαν μια μικρή, καθημερινή τραγωδία. Η μόνη διασκεδαστική συνήθεια που θυμάμαι ήταν η αγορά της σχολικής ποδιάς και της (trendy) ζωηρόχρωμης σχολικής τσάντας. Οι ζωγραφιές με τη μαμά, το αγόρι, τη Λόλα στο αναγνωστικό είναι χαριτωμένες, με το «άγγιγμα» του vintage. Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρχαν και οι σχολικές ποδιές (χρόνια πριν), με την υπογραφή του μετρ Γιάννη Τσεκλένη. Ο κ. Τσεκλένης, εκτός από τις στολές της Ολυμπιακής, παρουσίασε συλλογή από καλοραμμένες σχολικές ποδιές για κομψές μαθήτριες.