Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει απόψε τη γνωστή ουγγρική ομάδα Βιντεότον στη Βουδαπέστη και αν την αποκλείσει μπαίνει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ενωση είναι φαβορί: η Βιντεότον, που στο μεταξύ άλλαξε όνομα και κράτησε το χαϊδευτικό της (όλοι τη φωνάζουν Βίντι…), μοιάζει τόσο ευχαριστημένη που έφτασε στα play off του Τσάμπιονς Λιγκ, ώστε αποφάσισε να δώσει το κρισιμότερο ματς της ευρωπαϊκής της ιστορίας σε ουδέτερο γήπεδο! Δεν θα αγωνιστεί στην έδρα της, αλλά στο Γκρουπάμα Αρένα, που είναι η παραδοσιακή έδρα της Φερεντσβάρος. Ο λόγος είναι απλός: θέλει να κόψει περισσότερα εισιτήρια.

Μικρά

Η πρωταθλήτρια Ουγγαρίας είναι μια σκληρή ομάδα που για να φτάσει μέχρι τα play off έδωσε μάχες αποκλείοντας την Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο, τη βουλγαρική Λουντογκόρετς και τη σουηδική Μάλμε. Ωστόσο αυτές οι τρεις προκρίσεις δεν πρέπει να δημιουργούν φόβο για τις δυνατότητές της: οι ομάδες που απέκλεισε ήταν όπως αυτή – μικρομεσαίες ευρωπαϊκές ομάδες, με μπάτζετ πολύ μικρά, που κυνηγούσαν την ευκαιρία να περάσουν κάποιους γύρους και να εισπράξουν σοβαρά χρήματα χάρη στα μπόνους της UEFA χωρίς να έχουν ξοδέψει τίποτα. Ολες (και η Βίντι φυσικά) κέρδισαν τον τίτλο σε πρωταθλήματα αρκετά χειρότερα ακόμα και από το δικό μας.

Μύτη

Στην ΑΕΚ όλοι επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουν την αντίπαλό τους: το είπαν ο Βασίλης Μπάρκας, ο Σιμόες, ο Λιβάγια, ενώ ο Μαρίνος Ουζουνίδης πρόσθεσε και ότι ο αντίπαλος είναι αρκετά δύσκολος – το έκανε μάλιστα χωρίς να μεγαλώσει η μύτη του. Αυτός είναι και ο μόνος κίνδυνος της Ενωσης, που είναι αήττητη σε μια ντουζίνα ευρωπαϊκά ματς. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Να τους υποτιμήσουν τους Ούγγρους, ίσως γιατί όλοι λένε μεταξύ τους ότι δεν πρέπει να το κάνουν!

Μάρκο

Στη Βίντι ανακαλύψαμε και έναν παλιό μας γνώριμο: τον σέρβο ποδοσφαιριστή Μάρκο Σέποβιτς, που έχει περάσει από τον Ολυμπιακό, φέρνοντας στις αποσκευές του τον άτυπο τίτλο του μεγάλου ταλέντου. Ο Σέρβος ήταν καλό παιδί και σε μια συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα είχε μόνο καλά λόγια να πει για την ελληνική εμπειρία του. Χαρακτήρισε την ΑΕΚ φαβορί, είπε ότι χαίρεται για την εξέλιξη του Κώστα Μανωλά με τον οποίο παρέμεινε φίλος, δήλωσε ότι μιλάει με πολλούς από τους παλιούς του συμπαίκτες και ότι, αν είχε μια κάποια πικρία, είναι γιατί, όπως δήλωσε, ο τότε προπονητής του στον Ολυμπιακό δεν του έδινε ευκαιρίες. Δεν ανέφερε καν το όνομα του προπονητή, που ήταν ο Μίτσελ.

Εύκολα

Ο Σέποβιτς δεν είχε καμία σχέση με Σέρβο: δεν είχε αυτή τη συχνά ενοχλητική έπαρση που οι Σέρβοι κουβαλάνε και ήταν ένα καλό παιδί, που προτιμούσε να πίνει τους καφέδες του στη Γλυφάδα, παρά να θυμώνει με τον Ισπανό. Αφού επισκέφτηκε τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο έφυγε σαν κύριος, όπως ήρθε. Αν αυτός ο καλόβολος ποδοσφαιριστής και άνθρωπος είναι ο καλύτερος παίκτης της Βίντι, η ΑΕΚ, λογικά, θα προκριθεί εύκολα.

Πέρασμα

Μια και αναφέρθηκα στην ιστορία του περάσματός του από τον Ολυμπιακό, ας σας πω και το τέλος της. Ο Μίτσελ όντως απογοητεύτηκε από τον Σέποβιτς γρήγορα. Ηταν ποδοσφαιρικά ερωτευμένος με τον Κώστα Μήτρογλου και τον Σέρβο σταμάτησε να τον υπολογίζει σε χρόνο ρεκόρ. Κάποια στιγμή ένας συνεργάτης του, του επισήμανε ότι είχε ευλογήσει την απόκτησή του λέγοντας πως ο Σέρβος τού μοιάζει ιδανικός για να βοηθήσει και τον Σαβιόλα. «Το έχω πει και ισχύει» είπε ο Ισπανός. «Με τη διαφορά ότι πλέον δεν χρησιμοποιώ ούτε τον Σαβιόλα, οπότε τι να τον κάνω τον Σέρβο, που μπορεί να τον αξιοποιήσει;». Ο Μίτσελ είχε τεράστια προσωπικότητα αλλά και ένα κακό: όταν «στράβωνε» με έναν παίκτη, δεν άλλαζε μυαλό με τίποτα. Τον Σέποβιτς τον αποκαλούσε «το δέντρο». Του έμοιαζε τόσο αργός που ήταν σαν να έχει βγάλει ρίζες και να έμενε ακίνητος μέσα στην περιοχή…

Δέντρο

Το πόσο και πώς ένας παίκτης θα αξιοποιηθεί έχει πάντα να κάνει με τον προπονητή του, καλώς ή κακώς. Αυτή είναι και η περίπτωση του ταλαντούχου παίκτη του μπάσκετ Βασίλη Χαραλαμπόπουλου. Ο Χαραλαμπόπουλος είναι ο καλύτερος παίκτης της γενιάς του και υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης εθνικών ομάδων παίδων, εφήβων και νέων που σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέκτησαν τα πάντα. Υπήρξε στα καλοκαιρινά τουρνουά των μικρών εθνικών ομάδων ο πρώτος σκόρερ και ο απόλυτος πρωταγωνιστής: ήταν ένα αληθινό σοφό παιδί που έμοιαζε μεγαλύτερο από την ηλικία του. Ενας παλιός του προπονητής στις εθνικές ομάδες μού έλεγε προχθές ότι σε αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «ορθότητα αποφάσεων στην επίθεση» ο Χαραλαμπόπουλος «με άριστα το 10 παίρνει 11». Πώς γίνεται αυτός ο παίκτης να μένει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό, που του έκανε κάποτε επταετές συμβόλαιο; Κι όμως γίνεται: διότι ποτέ στα σπορ οι προηγούμενες αποδόσεις δεν δικαιολογούν τις μελλοντικές.

Κουσούρι

Λένε πως το πρόβλημα του νεαρού ήταν οι τραυματισμοί που τον άφησαν λίγο στάσιμο: δεν το πιστεύω, διότι ο Χαραλαμπόπουλος είναι νεότατος ακόμα και δεν είχε ποτέ τίποτα που να του αφήσει χρόνιο κουσούρι.

Το πρόβλημα του νεαρού είναι ότι όταν ήταν μικρός οι προπονητές του τον χρησιμοποίησαν σαν ένα πολυεργαλείο που έκανε τα πάντα, βοηθώντας τους να καλύψουν κενά που οι ομάδες είχαν. Αν έλειπε ένας σουτέρ ο Χαραλαμπόπουλος έπαιζε στη θέση αυτή. Αν χρειαζόταν ένας δεύτερος ψηλός τον πήγαιναν κοντά στο καλάθι. Αν ήταν απαραίτητος κάποιος να βοηθήσει τον play maker στο κατέβασμα της μπάλας, o Βασίλης έκανε και αυτό. Από τα 16 του μέχρι τα 20 του ο παίκτης έκανε τα πάντα, κάνοντας σε κάθε θέση τη διαφορά μεταξύ των συνομηλίκων του. Αλλά στον κανονικό κόσμο του μπάσκετ δεν έχεις μόνο αντιπάλους της ηλικίας σου – έχεις και πιο μεγάλους, πιο δυνατούς και πιο έμπειρους. Και για να σταθείς καλά απέναντί τους, όταν δεν έχεις τα σούπερ αθλητικά προσόντα, χρειάζεται να ξέρεις καλά έναν ρόλο. Αυτόν που οι προπονητές δεν θέλησαν να μάθουν στον ταλαντούχο παίκτη, ζητώντας του απλά να παίζει για την ομάδα, δηλαδή για χάρη τους.

Ντόνσιτς

Ο Χαραλαμπόπουλος θα βρει μια ομάδα, αλλά αυτό που αληθινά έχει ανάγκη είναι έναν προπονητή που θα ασχοληθεί μαζί του, κάποιον που να τον πιστεύει και να του βρει τον καλύτερο ρόλο. Στην Ελλάδα δεν είναι απλό. Εδώ ακόμα και τον Ντόνσιτς να είχε κάποιος, θα του γκρίνιαζε γιατί δεν παίζει άμυνα και θα θύμωνε αν αυτός του ζητούσε χρόνο συμμετοχής. Και θα έλεγε στους κολλητούς του δημοσιογράφους πως είναι κακομαθημένος και τεμπέλης…