Ελεύθεροι μεν, εξαρτημένοι δε. Ετσι θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τους Ελληνες την επόμενη των Μνημονίων. Παρά τις τυμπανοκρουσίες και το γεγονός ότι τυπικά να βγήκαμε από το πρόγραμμα διάσωσης, επί της ουσίας τίποτα δεν έχει αλλάξει. Και αυτό είναι εκτίμηση του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, κυρίως των μικρομεσαίων. «Τα στοιχεία είναι αδυσώπητα και καταδεικνύουν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα» λένε καθώς η μεταμνημονιακή εποχή βρίσκει τη χώρα με το ΑΕΠ συρρικνωμένο κατά 25%, το χρέος σε ιστορικό υψηλό αγγίζοντας τα 345 δισ. ευρώ και το εσωτερικό χρέος στα 227 δισ. ευρώ, ενώ περί τις 250.000 επιχειρήσεις έβαλαν πανελλαδικά λουκέτο. «Αύριο, όπως και χτες, ο κόσμος της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα εξακολουθεί να μάχεται για να επιβιώσει, αφού, σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία, αποδίδει το 60% – 65% του εισοδήματός του στο κράτος, για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές» επισημαίνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Είναι λοιπόν άνευ σημασίας εάν ζούμε αυτή την πικρή αλήθεια κάτω από Μνημόνια ή χωρίς αυτά. Η κυβέρνηση, αν θέλει να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να σταματήσει την προκλητική εύνοια προς τον δημόσιο τομέα, τα κονδύλια για τη λειτουργία του οποίου κάθε χρόνο αυξάνονται, και να μειώσει τους φόρους των ΜμΕ και των πολιτών» υπογραμμίζουν οι μικρομεσαίοι και ελπίζουν να τους ακούσουν.

Γερμανοί και Γάλλοι στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι φίλοι μας και το δείχνουν αφού είναι αυτοί που αυξάνουν με τη μεγαλύτερη ταχύτητα τις εισπράξεις από τον τουρισμό. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που δείχνουν αύξηση κατά 22,3% στο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα και 16% στις εισπράξεις, παρά το γεγονός ότι φέτος σημειώθηκε μείωση της μέσης τουριστικής δαπάνης ανά ταξίδι κατά 28 ευρώ. Τα στοιχεία για τον Ιούνιο δείχνουν επίσης μείωση εισπράξεων από τη Ρωσία κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Οσο για τους αμερικανούς τουρίστες, φάνηκαν τη φετινή χρονιά πιο γενναιόδωροι καθώς οι τουριστικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10%.

Αισιοδοξούν οι ευρωπαίοι μικρομεσαίοι

 Αέρας αισιοδοξίας φυσά για τις ευρωπαϊκές μεσαίες επιχειρήσεις, που εμφανίζονται αισιόδοξες για το επόμενο δωδεκάμηνο και προχωρούν σε φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια, όπως διαπιστώνει η ετήσια έκθεση της ΕΥ, Growth Barometer: Europe. Τα στελέχη των μεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φαίνεται να ενθαρρύνονται από τα υψηλότερα επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρώπη μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008 και δεν επηρεάζονται από τις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο εθνικισμό και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εντάσεων στο διεθνές εμπόριο. Κινητήριος δύναμη αυτής της αισιοδοξίας είναι η διεθνής επέκταση των εταιρειών, καθώς το 25% των ευρωπαίων επικεφαλής μεσαίων επιχειρήσεων την τοποθετεί ως κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα…