Εν τω μεταξύ σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, καταδεικνύοντας τη γύμνια του ΕΣΥ σε προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από λίστα με τα κενά που έδωσε στη δημοσιότητα το Σωματείο Εργαζομένων, το νοσοκομείο εφημερεύει τον Αύγουστο χωρίς ΩΡΛ, οφθαλμίατρο και δερματολόγο 24 ημέρες του μήνα. Επιπλέον, 10 ημέρες του μήνα δεν θα υπάρχει ορθοπεδικός, 19 ημέρες πνευμονολόγος και 26 ημέρες ουρολόγος.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτές δε έχουν ως αποτέλεσμα στο ίδιο νοσοκομείο να λειτουργεί πλήρως μόνο μία χειρουργική αίθουσα – η δεύτερη ανοίγει μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως «η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας σε έγγραφό της αναφέρει ότι για να μπορούν να συντάσσονται τα προγράμματα εργασίας των νοσηλευτικών τμημάτων σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές των διατάξεων της εργασιακής νομοθεσίας χρειάζεται ενίσχυση του νοσοκομείου με επιπλέον 30 νοσηλευτές/τριες».

Ελαστικές σχέσεις. Κι αν μέχρι τώρα θεωρούνταν δεδομένο πως τα νοσοκομεία της Αθήνας «αντέχουν» περισσότερο από ό,τι εκείνα της Περιφέρειας, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια τάση σταδιακής αποδυνάμωσής τους. Οι προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας λειτουργούν όπως «η παρηγοριά στον άρρωστο», περιέγραψε γιατρός μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής.

Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στη λειτουργία του Θριάσιου Νοσοκομείου η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ανέδειξε με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι «σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του θέση, στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά εργατικά ατυχήματα, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της ουσιαστικής ενίσχυσης του».

Ειδικότερα, στη νοσηλευτική υπηρεσία, με βάση τον Οργανισμό, είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας που προκαλούν οι ελλείψεις είναι η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Κέντρου Εγκαυμάτων, όπου, «λόγω έλλειψης προσωπικού και ανάγκης αντικατάστασης εξοπλισμού, λειτουργούν συνήθως τα 10 από τα 18 κρεβάτια».

Μοιραία και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία εγκαυματιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, χρειάστηκαν σε καθημερινή βάση μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην οδό Αριστοτέλους με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών η ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε ότι μέσα στην τελευταία τριετία έχουν προκηρυχθεί πάνω από 8.000 θέσεις.  Οπως όμως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι προσλήψεις συνολικά στην Υγεία από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2018 είναι 4.995 εργαζόμενοι. Επιπροσθέτως το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ υπογραμμίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των προσλήψεων ειδικά στα νοσοκομεία είναι μικρότερος, καθώς στα ίδια δεδομένα συμπεριλαμβάνονται το προσωπικό που μετατάχθηκε από άλλες υπηρεσίες υπουργείων καθώς και προσλήψεις στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Αντιστρόφως ανάλογα, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Σιώρας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν εκτιναχθεί στο ΕΣΥ. Στον Ευαγγελισμό, «ένας στους έξι ειδικευμένους γιατρούς είναι επικουρικός. Πανελλαδικά δε, η αναλογία είναι ένας προς τέσσερις».

Η απουσία νοσηλευτών είναι ακόμα μία σημαντική «απώλεια» για τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ και συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Ματίνα Παγώνη. «Υπολογίζεται ότι 26.000 θέσεις νοσηλευτών παραμένουν κενές».

Η ίδια σημειώνει στα «ΝΕΑ» ότι το προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ δίνει διπλή μάχη, καθώς εξυπηρετεί ολοένα περισσότερους ασθενείς με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

Στο «Γ. Γεννηματάς», τον 1.300 εισαγωγών τον μήνα «ο μαγνητικός και ο αξονικός τομογράφος μετράνε 15 και πλέον χρόνια, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να βγαίνει εκτός λειτουργίας ακόμα και σε ημέρες γενικής εφημερίας», σημειώνει η κυρία Παγώνη.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου επίσης εμφανίζονται συχνά προβλήματα με τον μαγνητικό τομογράφο, ενώ ο υδάτινος όγκος που σκέπασε το περασμένο μήνα τον προαύλιο χώρο στο νοσοκομείου Σωτηρία, πίσω από το κτίριο του Χειρουργικού Τομέα, αναδεικνύει για μία ακόμα φορά την υποχρηματόδοτηση του ΕΣΥ.