«Επιτέλους, η Ζαλγκίρις, δεν θα δεχθεί πλέον άλλους πόντους από τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο»!

Το αντίο που επιφύλαξαν φίλοι και αντίπαλοι σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών ήταν από χιουμοριστικό (όπως το post της Ζαλγκίρις στον πρόλογο) μέχρι συναισθηματικό όπως το μήνυμα του κολλητού του για χρόνια στην Μπαρτσελόνα και στην Εθνική Ισπανίας, σταρ του ΝΒΑ εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, Πάου Γκασόλ.

«Οσα κατάφερες και έδωσες στο μπάσκετ δεν περιγράφονται με λόγια. Το «Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», ακόμη και με κεφαλαία γράμματα, δεν αρκεί για να εκτιμηθεί πόσα σημαίνεις για όλους εμάς που αγαπάμε αυτό το άθλημα, ειδικά για μένα. Ηταν κάτι παραπάνω από τιμή μου να μεγαλώσω δίπλα σου όλα αυτά τα χρόνια και είμαι βέβαιος πως ό,τι κι αν ακολουθήσεις από εδώ και πέρα θα το κάνεις εξαιρετικά».

Η είδηση για την αποχώρηση του Χουάν Κάρλος Ναβάρο από την ενεργό δράση (τις επόμενες μέρες σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρκελώνη θα ανακοινωθεί ο νέος ρόλος που θα έχει στην ομάδα της Καταλωνίας) προκάλεσε αίσθηση σε όλο το ευρωπαϊκό (και όχι μόνο) μπάσκετ, αν και από την περσινή χρονιά είχε φανεί ότι το τέλος πλησίαζε. Στην Μπαρτσελόνα ο Πέσιτς δεν τον υπολόγιζε και εχθροί και φίλοι «φώναζαν» μέσω των social media ότι το τέλος ενός τέτοιου αστέρα δεν πρέπει να γίνει με μια ψυχρή διακοπή συμβολαίου, αλλά με τις ανάλογες τιμές και με αγώνα οργανωμένο για το αντίο του ισπανού άσου.

Τελικά ο ίδιος έβαλε το φινάλε στην πλούσια καριέρα των 21 χρόνων με τους 35 τίτλους και πλέον θα απολαμβάνει το μπάσκετ με πολιτική αμφίεση, πάντα στο πλευρό της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα.

Από 17 ετών

Στην οποία πρωτοέπαιξε 17 ετών το 1997, και την άφησε μόλις για έναν χρόνο, την περίοδο 2007-08 όταν πήγε (μετά και την πίεση που του ασκούσε τουλάχιστον για μία τριετία τότε ο Πάου Γκασόλ) για να δοκιμάσει από κοντά το ΝΒΑ, παίζοντας με τους Μέμφις Γκρίζλις παρέα με τον Γκασόλ (στην τελευταία του χρονιά στις Αρκούδες πριν πάει στους Λέικερς για να ακολουθήσει το Σικάγο και το Σάν Αντόνιο).

«Υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς αθλητές που έπαιξαν μπάσκετ. Λίγοι έχουν καταφέρει να κάνουν την καριέρα που έκανε εκείνος. Σίγουρα είναι καλό να μείνει στο μπάσκετ και από κάποιο άλλο πόστο.

Για ακόμη μια φορά θέλω να τον συγχαρώ για τη θρυλική του καριέρα» ήταν ο αποχαιρετισμός (μέσω του σάιτ της Ευρωλίγκας) του Βασίλη Σπανούλη, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης με δήλωσή του στην «Πράσινη» υπενθύμισε:

«Είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης. Του είμαι ευγνώμων, για όλες τις φορές που αναμετρηθήκαμε, για όλα όσα έχει προσφέρει στο άθλημα. Του εύχομαι να ‘χει μία όμορφη ζωή μετά το μπάσκετ. Ενας τεράστιος παίκτης και σκόρερ με σπάνια καριέρα και φοβερές επιτυχίες. Παράλληλα, ένας πολύ καλός αντίπαλος και ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Από τους πιο δύσκολους παίκτες στο να τον μαρκάρεις».

«Δήμιος»

Ο Ναβάρο είχε «πληγώσει» πολλές φορές το ελληνικό μπάσκετ οδηγώντας την Ισπανία στην κορυφή του κόσμου (2006) και της Ευρώπης τελικά (2009, 2011) όπως και την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση των δύο τροπαίων της στην Ευρωλίγκα (2003, 2010) με κόουτς τον Τσάβι Πασκουάλ που επίσης τον αποχαιρέτησε μέσω «Πράσινης».

«Ο Ναβάρο είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που συνεργαστήκαμε και είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έχω προπονήσει, αν όχι ο κορυφαίος. Οχι μόνο ως αθλητής αλλά και ως χαρακτήρας».

Παλμαρέ που προκαλεί ίλιγγο

Δύο Ευρωλίγκες, ένα Κόρατς, 8 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα και 5 Σούπερ Καπ Ισπανίας είχε κατακτήσει ο Ναβάρο με την Μπαρτσελόνα, ενώ ήταν σχεδόν μόνιμο μέλος (7 φορές) της καλύτερης πεντάδας της χρονιάς στην Ευρωλίγκα.