Η τελευταία ημέρα του Μαΐου και οι 40 πρώτες του καλοκαιριού ήταν ίσως οι πιο περίεργες για τη Ρεάλ Μαδρίτης, στη σύγχρονη Ιστορία της. Στις 31 Μαΐου ο προπονητής των τριών συνεχόμενων τίτλων Τσάμπιονς Λιγκ Ζινεντίν Ζιντάν ανακοινώνει πως αποχωρεί από τους Μερένχες για προσωπικούς λόγους. Στις 12 Ιουνίου η Ρεάλ κάνει γνωστό πως ο αντικαταστάτης του Ζιζού θα είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας Γιουλέν Λοπετέγκι, ο οποίος είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Φούριας Ρόχας μόλις λίγες ημέρες πριν και ετοιμαζόταν να ηγηθεί της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Την επομένη ο Λοπετέγκι απομακρύνθηκε από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή και ως υπεύθυνη θεωρήθηκε η Ρεάλ. Στις 10 Ιουλίου ήρθε η σειρά του Κριστιάνο Ρονάλντο να ανακοινώσει τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους εγκαταλείποντας το Σαντιάγο Μπερναμπέου ύστερα από εννέα χρόνια.

Οι τιτανομαχίες των δύο κορυφαίων ποδοσφαιριστών της εποχής μας, Ρονάλντο – Μέσι αποτελούν πια παρελθόν και τα κλάσικο Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης χάνουν το αλατοπίπερό τους. Αλλιώς είναι να έχει ο Μέσι αντίπαλο τον CR7 κι αλλιώς τον Μπέιλ, τον Μπενζεμά ή τον νεαρό Βινίσιους.

Στη μετά Ρονάλντο εποχή το σύνθημα που ακούγεται από τα χείλη του Λοπετέγκι είναι «επανεφεύρεση». Οπως ήταν αναμενόμενο, ο ισπανός προπονητής θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα που θα στηρίζεται στο σύνολο και όχι στο ατομικό ταλέντο (Ρονάλντο).

Οσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο περίμεναν πως η Ρεάλ θα έκανε ρελάνς και θα πραγματοποιούσε ένα μεγάλο χτύπημα όμοιο με αυτά που μας είχε συνηθίσει ο Φλορεντίνο Πέρεθ στο παρελθόν. Ωστόσο, η μόνη κίνηση που προκάλεσε το ενδιαφέρον ήταν η απόκτηση από την Τσέλσι του βέλγου τερματοφύλακα Τιμπό Κουρτουά, με πρωτοβουλία του παίκτη που ήθελε να επιστρέψει στη Μαδρίτη όπου ζει η οικογένειά του.

Ανακατατάξεις

Θύμα των έντονων ανακατατάξεων έπεσε και η Μπαρτσελόνα. Ο ηγέτης της Αντρες Ινιέστα αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην ιαπωνική Βίσελ Κόμπε. Το περιβραχιόνιο το φορά πια ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος την Κυριακή έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα τρόπαια (33) στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Από το Καμπ Νου έφυγε και ο Βραζιλιάνος Παουλίνιο που επέστρεψε στην κινεζική Γκουανγκζού Εβεργκράντε. Παρελθόν και οι Ντίνιε, Γέρι Μίνα και Αντρέ Γκόμες. Στη θέση τους ήρθαν οι Βραζιλιάνοι Αρτουρ Μέλο και Μάλκολμ (τον τελευταίο τον έκλεψε μέσα από τα χέρια της Ρόμα), ο Γάλλος Λενγκλέτ και ο Αρτούρο Βιδάλ.

Η πιο ενισχυμένη από τις βασικές διεκδικήτριες του τίτλου είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Το σημαντικότερο όπλο των Ροχιμπλάνκος παραμένει ο προπονητής της Ντιέγο Σιμεόνε, ο οποίος είναι ο δεύτερος μακροβιότερος μεταξύ των προπονητών του top 5 των πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Προσελήφθη τον Δεκέμβριο του 2011 και μόνο ο Στεφάν Μουλέν της γαλλικής Ανζέ που προσελήφθη τον Ιούλιο του ίδιου έτους είναι μερικούς μήνες αρχαιότερος.

Ο Σιμεόνε αναλαμβάνει να οδηγήσει την Ατλέτικο στη νέα εποχή. Κατάφερε να πείσει δύο από τους σημαντικότερους παίκτες της ομάδας του, τον Αντουάν Γκριεζμάν και τον Ντιέγο Γοδίν να παραμείνουν Ροχιμπλάνκος, ενώ πρόσθεσε στη δύναμη πυρός τον εντυπωσιακό ακραίο Τόμας Λεμάρ, τον Κροάτη Νίκολα Κάλονιτς και επίσης τον Πορτογάλο Ζέλσον Μαρτίνς.

Η καινοτομία που εισάγει από φέτος η Πριμέρα Ντιβισιόν είναι η χρήση του VAR το οποίο χρησιμοποιείται από πέρυσι στις Ιταλία, Γερμανία και Πορτογαλία, ενώ πρωταγωνίστησε και στο τελευταίο Μουντιάλ.

Η πρώτη αγωνιστική στην Ισπανία

Το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής: Για χθες βράδυ ήταν προγραμματισμένοι οι αγώνες Χιρόνα-Βαγιαδολίδ και Μπέτις-Λεβάντε. Σήμερα: Θέλτα-Εσπανιόλ, Βιγιαρεάλ-Σοσιεδάδ, Μπαρτσελόνα-Αλαβές. Αύριο: Εϊμπάρ-Χουέσκα, Ράγιο Βαγιεκάνο-Σεβίλλη, Ρεάλ Μαδρίτης-Χετάφε. Δευτέρα: Βαλένθια-Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπιλμπάο-Λεγκανές.