Η απελευθέρωση του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη έβαλε τέλος και στο προκλητικό ανατολίτικο παζάρι της Αγκυρας. Μέχρι πρότινος οι τούρκοι αξιωματούχοι απαιτούσαν πρώτα να εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ τούρκοι που βρίσκονται στη χώρα μας – τους οποίους θεωρούν πραξικοπηματίες – και έπειτα να προχωρούσαν σε μια «δίκαιη δίκη» και στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.

Από την πρώτη μέρα της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών η Αγκυρα έσπευσε να εκμεταλλευτεί το περιστατικό στις Καστανιές του Εβρου και αμέσως υπουργοί και στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης το συνέδεσαν με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αλλοτε εμμέσως και άλλοτε ευθέως, με ωμό τρόπο, ζητούσαν η ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει τους 8 τούρκους που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μετά το τουρκικό πραξικόπημα, τον Ιούλιο του 2016 και στη συνέχεια, τόνιζαν προκλητικά, οι δύο Ελληνες θα είχαν μία δίκαιη δίκη. Η κυβέρνηση πάντως δεν υπέκυψε στις απειλές και τους τουρκικούς εκβιασμούς, αφού από την πρώτη στιγμή είχε διαμηνύσει στην Τουρκία πως οι δύο υποθέσεις είναι εντελώς διαφορετικές και δεν υπάρχει καμία περίπτωση ανταλλαγής.

Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό παζάρι, μετά τη θετική εξέλιξη της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων, έχει πάψει να υφίσταται, τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στη χώρα μας, παραμένουν σε ισχύ. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν «ΤΑ ΝΕΑ» πως ο σχεδιασμός για τους οκτώ Τούρκους, οι τρεις εκ των οποίων έχουν πάρει μάλιστα πολιτικό άσυλο, «δεν έχει αλλάξει. Τα μέτρα ασφαλείας για τη φύλαξή τους εξακολουθούν να είναι δρακόντεια». Οπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», οι «οκτώ» βρίσκονται υπό συνεχή και αυστηρή επιτήρηση. Εχουν όμως ιδιωτικότητα, αφού στον καθένα αναλογεί ένα δωμάτιο, ενώ κοινόχρηστα είναι η κουζίνα και το σαλόνι, στον χώρο διαμονής τους.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές έθεσαν σε εφαρμογή τα δρακόντεια μέτρα για την ασφάλειά τους, καθώς η ανησυχία δεν είναι τόσο ότι οι τούρκοι αξιωματικοί θα απαχθούν, όσο το ενδεχόμενο να αποπειραθεί κάποιος να τους σκοτώσει. Επισημαίνεται πως και οι οκτώ αξιωματικοί απελευθερώθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού τον περασμένο Μάιο και μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο, ο οποίος για την ασφάλειά τους παραμένει μυστικός και φρουρείται. Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου δόθηκε πολιτικό άσυλο και στον τρίτο από τους οκτώ Τούρκους που εισήλθαν στη χώρα μας με στρατιωτικό ελικόπτερο και προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα, τον Ιούλιο του 2016.

Η Επιτροπή Ασύλου αναμένεται να αποφανθεί και για τους υπόλοιπους πέντε αξιωματικούς και όπως εκτιμάται οι αποφάσεις θα ακολουθήσουν την ίδια τροχιά για τους αιτούντες άσυλο. Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών – τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί ως γκιουλενιστές – είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Αγκυρας. Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης κατηγορούσαν τις ελληνικές δικαστικές Αρχές για «απόφαση – σκάνδαλο».

Το πάγωμα των ΜΟΕ. Στο μεταξύ, υπό επανεξέταση αναμένεται να τεθεί η απόφαση του ΓΕΕΘΑ για την προσωρινή αναστολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, μετά την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης υποστήριξε χθες πως η στιγμή που αποφασίστηκε η διακοπή των συγκεκριμένων σχέσεων, ήταν η στιγμή που έτσι έπρεπε το ΓΕΕΘΑ να ενεργήσει, προφανέστατα με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας. «Από κει και πέρα, στη βάση των εξελίξεων, νομίζω ότι πρέπει να αναμείνουμε τα πράγματα όπως θα εξελιχθούν» πρόσθεσε.

Φαίνεται άλλωστε ότι η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας αποφάσισε να ανοίξει και πάλι τους διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα, αφού αμέσως ο Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και τον κάλεσε στην Ελλάδα.