Δύο Ελληνες. Δύο Σέρβοι. Ενας Ολλανδός, ένας Κροάτης. Τελικά αυτός που δείχνει ικανός να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στη γη της επαγγελίας είναι ένας Ρουμάνος. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Νο 1 στο ποδόσφαιρο, είναι ο ιδιοκτήτης. Το αφεντικό. Νο 2 ο κόσμος. Νο 3 ο προπονητής. Νο 4 η ομάδα. Το έμψυχο υλικό. Στο Νο 1 ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια δεν έχει πρόβλημα. Στο Νο 2 δεν είχε ποτέ. Στο Νο 3 έψαχνε να βρει την άκρη. Επτά προπονητές στα έξι χρόνια του Ιβάν Σαββίδη, δεν μπορείς να τους πεις και πολλούς. Το αφεντικό δοκίμασε όλες σχεδόν τις επιλογές. Ξεκίνησε μ’ έναν σχετικά έμπειρο Ελληνα. Τον Γιώργο Δώνη. Συνέχισε μ’ έναν καταξιωμένο ευρωπαίο τεχνικό. Τον Ολλανδό Χουμπ Στέφενς. Πήγε στην 100% παοκτζίδικη επιλογή του Αγγελου Αναστασιάδη. Εδωσε την ευκαιρία στον Κροάτη Ιγκόρ Τούντορ. Ξαναπήγε σε παοκτζίδικη επιλογή επενδύοντας στη φιλοδοξία του Βλάνταν Ιβιτς. Πόνταρε στο σέρβικο λαχείο, Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς.

Βελτίωση

Αν εξαιρεθεί η περίπτωση του Στανόγιεβιτς, ο Ιβάν Σαββίδης δεν διώχνει εύκολα προπονητές. Κάποιους μάλιστα (Τούντορ – Αναστασιάδη) τους στήριξε και με το παραπάνω. Αυτός που φάνηκε ότι θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία ήταν ο Βλάνταν Ιβιτς. Δεν τα κατάφερε. Τελικά, αυτός που δείχνει ότι έβαλε το νερό στ’ αυλάκι είναι ο Λουτσέσκου. Τα λέγαμε και χθες. Ο ΠΑΟΚ του Αυγούστου του 2018 σε σχέση με τον ΠΑΟΚ του Αυγούστου του 2017 είναι λες και βλέπεις άλλη ομάδα. Οταν σε ό,τι έχει να κάνει με το έμψυχο υλικό πρόκειται για την ίδια ακριβώς ομάδα. Κι αυτό είναι δουλειά του προπονητή. Ο Λουτσέσκου το πήγε step by step. Η βελτίωση ήταν αργή αλλά σταθερή. Ο Ρουμάνος είναι φύσει συντηρητικός στις επιλογές του. Δεν αλλάζει ποτέ αγωνιστική τακτική. Ο,τι και να γίνεται στο παιχνίδι, είτε είναι πίσω στο σκορ, είτε θέλει να κρατήσει το αποτέλεσμα, δεν αλλάζει το 4-2-3-1.

Πειθαρχία

Οι αλλαγές θα αφορούν πρόσωπα. Η τακτική είναι η ίδια. Σταθερός είναι επίσης και στις επιλογές για την ενδεκάδα. Εμπιστεύεται αυτούς που έχει επιλέξει ως βασικούς και δεν ανακατεύει εύκολα την τράπουλα. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η ομάδα σταδιακά να αποκτήσει ταυτότητα. Να έχει ο ΠΑΟΚ συγκεκριμένη αγωνιστική φυσιογνωμία. Ο Λουτσέσκου δείχνει ικανός και στη διαχείριση των αποδυτηρίων. Οσο κι αν ψάξεις, δύσκολα θα βρεις θέματα που έχουν να κάνουν με πειθαρχία. Η σχέση προπονητή – ποδοσφαιριστών δείχνει καλή και ισορροπημένη. Σχέση που έγινε ακόμα πιο στενή με τα γεγονότα στα δύο παιχνίδια πέρυσι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ολη η ομάδα συσπειρώθηκε στο μότο «μας κλέψανε το πρωτάθλημα». Ο Λουτσέσκου κάπου είχε γίνει κουραστικός, «έχουμε τόσους βαθμούς στα γήπεδα», αλλά κι αυτό έπαιξε τον ρόλο του. Η σύμπνοια στην ομάδα είναι εμφανής.

Βελτίωση

Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν μένει κρυφό. Θετικό ή αρνητικό. Το ότι ο Λουτσέσκου δουλεύει στις προπονήσεις είναι στην ποδοσφαιρική πιάτσα κοινό μυστικό. Κάτι που ήταν γνωστό από το πέρασμά του στην Ξάνθη, όταν έβγαζε από τη μύγα ξίγκι. Το ημερολόγιο δείχνει Αύγουστο μήνα. Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του τα παιχνίδια με την Μπενφίκα. Την πρόκληση να εξαντλήσει (να μην ξεχνάμε σαν αουτσάιντερ) τις πιθανότητές του να κουνήσει το σεντόνι. Το πρωτάθλημα δεν έχει ακόμα αρχίσει. Τα μεγάλα λόγια δεν συνάδουν με το απρόβλεπτο που χαρακτηρίζει το ποδόσφαιρο. Η κάθε ποδοσφαιρική σεζόν είναι μία μικρή οδύσσεια. Ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο δεν κρίνουμε τον ΠΑΟΚ από τα τέσσερα παιχνίδια με Βασιλεία και Σπαρτάκ. Διαπιστώνουμε την εμφανή βελτίωση της ομάδας. Οτι ο Λουτσέσκου έβαλε το νερό στ’ αυλάκι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι δυνατόν η «Frankfurter Allgemeine» να γράφει «η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας» κι ο Καρτερός να μην την έχει καταγγείλει ακόμα;