Δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα (τους) οι διαχρονικοί αμφισβητίες του Τύπου. Μονίμως σεναριολογούν επιδιώκοντας να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα. Λογικό, αφού ποτέ δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή. «ΤΑ ΝΕΑ» επί χρόνια είναι (και παραμένουν) η πρώτη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα, με μέσο όρο πωλήσεων πάνω από 16.000 συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας του Σαββατοκύριακου. Διαχρονικά και σταθερά η συνέπεια στη μαχητική και ασυμβίβαστη δημοσιογραφία ενοχλούσε τους κρατούντες, εσχάτως έχει αρχίσει να ενοχλεί τις φιλοκυβερνητικές (και όχι μόνο) γραφίδες. Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί.

Ο Σαμαράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ

Ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε το φιλοθέαμoν κοινό πως έστειλε εξώδικο στον Κώστα Βαξεβάνη και τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, «συνδικαλιστή Κουρουτό» – όπως τον αποκαλεί –  «προκειμένου να ανασκευάσουν άμεσα δημοσιεύσεις και αναρτήσεις των τελευταίων ημερών». Αφορμή, η γνωστή ιστορία που συνέδεε την απομάκρυνση μιας καθηγήτριας από το σχολείο όπου φοιτούσε ο γιος του πρώην πρωθυπουργού με το γεγονός ότι εκείνη τον έπιασε να αντιγράφει. Επισήμανε δε ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη με την απόφαση 1790/2015, που μάλιστα εκδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, πιστοποίησε ότι οι κατηγορίες κατά του γιου μου ήταν αναληθείς και ότι η απομάκρυνση της καθηγήτριας δεν είχε καμία σχέση με τις συκοφαντίες αυτές». Να ανοίξω εδώ μια παρένθεση και να σας παραθέσω κι ένα απόσπασμα από την απάντηση του Μιχάλη Κουρουτού: «Επειδή όμως η πρόκληση και η αλαζονεία του «ισχυρού» δεν έχει όριο κάποιες φορές και επειδή το ύφος και οι εκφράσεις του είναι τουλάχιστον απαράδεκτα, ανακοινώνω στον κ. Σαμαρά ότι η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει αύριο να ανοίξει ο φάκελος Μπουλούτα. Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από όλες τις συναντήσεις στο υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα».

Εγώ πρέπει να σας πω ότι μένω στην ακροτελεύτια παράγραφο της μακροσκελούς ομολογουμένως σαμαρικής ανακοίνωσης που γράφει: «Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ που είναι και εκπαιδευτικός, θα όφειλε να προστατεύσει από άδικες επιθέσεις ένα νέο παιδί που το μόνο του «αμάρτημα» είναι ότι ο πατέρας του τυχαίνει να λέγεται Αντώνης Σαμαράς. Αλλά δεν το κάνει. Αντίθετα, μαζί με τον κομματικό εκδότη, ασκούν μπόουλινγκ και σχεδιάζουν τη δολοφονία χαρακτήρος του παιδιού ενός πολιτικού τους αντιπάλου. Αρμόζει πράγματι στον ΣΥΡΙΖΑ να προσφεύγει σε τέτοιες μεθόδους για να χτυπήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους».  Και μένω σε αυτήν γιατί και η ΝΔ έσπευσε να στηρίξει τον Σαμαρά με μια ανακοίνωση, που υιοθετεί την γραμμή του περί συριζαϊκής στρατηγικής σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων.

Για ποιο λόγο μου έκανε εντύπωση αυτή η κίνηση; Παρότι, γενικώς οι σχέσεις του νυν και του συγκεκριμένου πρώην αρχηγού είναι πολύ καλές, όπως μου λένε άνθρωποί μου μέσα στο κόμμα, δεν ήταν κι αυτονόητο ότι η ΝΔ θα ελάμβανε μέρος στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση Σαμαρά – ΣΥΡΙΖΑ. Το λέω γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι στους νεοδημοκρατικούς κόλπους που κατά καιρούς εισηγούνται να μην επηρεάζεται πάντα το επίσημο κόμμα από το – πώς να το πω; – έντονο αντισυριζαϊκό ταμπεραμέντο του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Σταύρος κι η νεράιδα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται – τι πρωτότυπο; – στην Κρήτη και είπε να τιτιβίσει – επίσης καθόλου πρωτότυπο – μια μαντινάδα για τη σύντεκνη Μαρία Μπελιμπασάκη. Εγραψε λοιπόν: «Συνεχίζουν εδώ στην Κρήτη να πανηγυρίζουν για το ασημένιο της Μαρίας Μπελιμπασάκη. “Ετρεξες σαν τον άνεμο / του Λασιθιού νεράιδα / κι έκανες υπερήφανη / την πληγωμένη Ελλάδα”. Μπράβο ξανά Μαρία».

Οικογενειακές διακοπές στο Ακρωτήρι

Διαβάζω, όπως σας έχω πει, ανελλιπώς τον τοπικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό. Στο κρητικό, λοιπόν, zarpanews.gr, διάβασα – όπως σας είχα άλλωστε πει από την προηγούμενη εβδομάδα – πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εδώ και τέσσερις μέρες στο Ακρωτήρι «μακριά από κοσμικές εμφανίσεις λόγω του εθνικού πένθους». Βέβαια, να σας ενημερώσω ότι έβαλε τη βερμούδα του, τα αθλητικά του και το καπελάκι του κι ανέβηκε στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, εκεί όπου το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα κάνει πιλοτική δενδροφύτευση. Εκτός, όμως από τον Κυριάκο, στα Χανιά εδώ και έναν μήνα σχεδόν βρίσκεται και η Ντόρα Μπακογιάννη. Και οι γνωρίζοντες τα τοπικά πράγματα επιμένουν ότι αναμένονται και οι ανακοινώσεις για την κάθοδό της στον νομό στις επόμενες εκλογές. Αναμένω με ενδιαφέρον – δεν το συζητώ – και θα σας κρατώ ενήμερους.

Σκέφτεται τη Βουλή στη Χαλκιδική

Πράκτοράς μου συνέλαβε στη Χαλκιδική τον Γιώργο Γεωργαντά, τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πράκτοράς μου, λοιπόν, άκουσε μια συνομιλία του στην οποία έλεγε ότι «δεν πρόκειται να ηρεμήσω αν δεν ακυρωθούν οι 11 στημένες προκηρύξεις στην επιλογή διευθυντών των υπουργείων». Και παράλληλα ευλογούσε τα γένια του θυμίζοντας στον συνομιλητή του ότι κατάφερε να επαναπροκηρυχθούν οι 22 θέσεις γενικών γραμματέων. Ο ωτακουστής μου μού μετέφερε πως ο Γεωργαντάς περιμένει πώς και πώς να ανοίξει η Βουλή. Φαντάζομαι για να το σκέφτεται στις διακοπές του θα έχει στο μυαλό του κάποια κοινοβουλευτική παρέμβαση επί του θέματος. Και θα είναι και εντός γαλάζιας γραμμής, γιατί μαθαίνω στην Πειραιώς θα δώσουν πολλή βάση στον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου από τη νέα πολιτική χρονιά.