Ο ήρωας που νικάει τον κακό και ελευθερώνει το κορίτσι ίσως είναι μια παρωχημένη εκδοχή δραματικής ταινίας, αλλά αυτή η τρυφερή εικόνα εξακολουθεί να δίνει υλικό σε δημιουργούς – όχι απαραιτήτως ρομαντικούς. Μια τέτοια αφήγηση βρήκε χώρο στο ηλεκτρικό σύμπαν του Παύλου Συνοδινού. Για την ακρίβεια, έντεκα ιστορίες που αποτυπώθηκαν σε λέξεις και νότες και έγιναν βιβλίο-CD υπό τον τίτλο «Status update 2019». Ισως μια περίεργη και για πολλούς ντεμοντέ επιλογή για κάποιον που απολαμβάνει τα δώρα της social media κοινωνίας. Ο νεαρός μουσικός εξηγεί για την έκδοση της τρίτης προσωπικής δουλειάς (σ.σ.: Μικρές ελπίδες Lyra 2010, Greeklish Babylon Antart productions 2012): «Οταν κάτι είναι ντεμοντέ και παραμένει πολύ καιρό ντεμοντέ, στο τέλος ξανά γίνεται μόδα. Τα social media δείχνουν σύγχρονα αλλά έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος μέσα σε αυτά εκφράζεται και έχει μια αισθητική πραγματικά παλαιομοδίτικη. Ισως τελικά είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο χρόνος είναι σχετικός. Αφέθηκα να βιώσω την ουσία πίσω από τους ψηφιακούς τοίχους του Facebook και κατάλαβα ότι δεν έχει διαφορά από τα λευκώματα που είχαμε στις τάξεις του Γυμνασίου. Σε άλλη κλίμακα, σε άλλη εποχή, αλλά με πολύ κοινό τρόπο και αισθητική έκφρασης».

Οι εποχές απαιτούν εναλλακτικούς τρόπους διοχέτευσης της τέχνης, με αποτέλεσμα – όπως λέει – πολλούς καλλιτέχνες να μην τους χωράει η τέχνη τους και η εξειδίκευση του τελευταίου αιώνα. «Ετσι, μια απλή μεταφορά της προσωπικής μου τέχνης και οπτικής από την οθόνη σε ένα παλιό χαρτί που έχει υπόσταση, μυρωδιά, εκδοτική στέγη – εκδόσεις ΚΨΜ – και ένα μικρό και διαφορετικό σε κάθε εκτύπωση «σφάλμα», οδήγησε στο concept του «Status Update 2019″. Το Ιντερνετ και τα social media δώσανε μια υπέροχη ευκαιρία σε όλους μας να έχουμε μια πιο δημόσια θέση, μια πιο εκτεθειμένη εικόνα. Ας μην ασχοληθούμε με την τεράστια λίστα των αρνητικών, ας υπογραμμίσουμε ότι όλοι γίναμε εν δυνάμει συγγραφείς, ποιητές, DJ, φωτογράφοι, ρεπόρτερ, σχολιαστές κ.λπ.  Μια υπέροχη ευκαιρία να αναδείξει ο καθένας τη διαφορετικότητά του προς ανακάλυψη και έμπνευση άλλων ανθρώπων».

Αλλά αυτό το ομιχλώδες και οξυμμένο περιβάλλον ευνοεί τις νέες μουσικές παρουσίες; «Δεν έχω την παραμικρή θετική ένδειξη όμως παρ’ όλο που την αναζητώ κάθε μέρα που περνάει. Φαίνονται ότι γίνονται κάποια πράγματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν χτίζεται αυτή τη στιγμή κάποιο νέο ρεύμα. Μόνο τάσεις που ανακυκλώνονται, με τους νέους μουσικούς να έχουν αυτό το δύσκολο δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα στα ίδια με κάποιες παραπάνω πιθανότητες επιτυχίας ή να χαράξουν τον δικό τους δρόμο που υπόσχεται μόνο μοναξιά. Ξέρω ποιον δρόμο διαλέγω εγώ αλλά δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να κρίνω κανέναν. Θα πω μόνο πως αυτό το κλίμα είναι διαμορφωμένο και πως χρειάζονται κάποιοι τρελοί να βαστάνε μέχρι να έρθει η ώρα όλο αυτό να αλλάξει. Και θα έρθει».

Αρα ήρθε ο καιρός να αποχαιρετήσουμε το μουσικό παρελθόν και να υποδεχθούμε επιτέλους το νέο μουσικό μέλλον; «Οταν σταματήσουμε να φοβόμαστε να εκφράσουμε τη διαφορετικότητά μας αλλά και να φοβόμαστε να αποδεχθούμε τη διαφορετικότητα του άλλου, τότε με ανοιχτά αφτιά και καρδιές θα μπορέσουμε να ακούσουμε τη μουσική του μέλλοντος». Ενας στίχος από την καινούργια του δουλειά που τον εκφράζει; «Και όποιος προλάβει/στη νύχτα να λάμψει/ώς το πρωί/Κερδίζει τα λάθη /τη σκουριά και τα πάθη αυτό είναι ζωή».

info

Το βιβλίο-CD του Παύλου Συνοδινού «Status update 2019» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ