Ο Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο πιο δραστήριος διευθύνων σύμβουλος της FCA (Fiat – Chrysler), στον οποίο πιστώνεται η διάσωση της Chrysler – Jeep και η εξαγορά της από τον ιταλικό όμιλο το 2011, αποχωρεί από τη νευραλγική θέση της εταιρείας, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας που προέκυψε τον τελευταίο μήνα, ύστερα από χειρουργική επέμβαση.

Ο Μαρκιόνε αποχωρεί και από τη θέση του προέδρου της Ferrari, όμως ο ιταλικός όμιλος έχει ήδη έτοιμα τα πρόσωπα που θα τον αντικαταστήσουν.

Ετσι, τη θέση του στο τιμόνι της εταιρείας θα πάρει ο 54χρονος Αγγλος Μάικ Μάνλεϊ, που είναι ήδη επικεφαλής της Jeep ενώ τη θέση του στη Ferrari θα την αναλάβει ο Τζον Ελκαν, εγγονός του ιδρυτή της φίρμας Τζιάνι Ανιέλι, που ήδη κατέχει και τη θέση του προέδρου της Fiat – Chrysler.

Ο Μαρκιόνε, λίγο πριν αποχωρήσει, είχε ήδη ανακοινώσει το νέο στρατηγικό πλάνο για τα μελλοντικά μοντέλα της φίρμας έως το 2022, τα υβριδικά σχέδια της Fiat, αλλά και την κερδοφορία της εταιρείας, τομέας στον οποίο ο Μαρκιόνε, ως λογιστής και μετρ των οικονομικών, είχε ιδιαίτερη ευαισθησία.

Το πλάνο έως το 2022

Το μελλοντικό πλάνο του ιταλικού ομίλου ο Μαρκιόνε το είχε ανακοινώσει πριν από περίπου έναν μήνα, όπου μεταξύ άλλων είχε αναφέρει και την πρόθεση της φίρμας να λανσάρει την ηλεκτρική εκδοχή του Fiat 500, του 500e, ενώ αρκετά μοντέλα της εταιρείας θα διαθέτουν και υβριδικές εκδόσεις.

H ηλεκτρική εκδοχή του 500e έχεις ως στόχο να τεθεί απέναντι από το επίσης ηλεκτρικό μοντέλο της Mini, που θα παρουσιαστεί το 2019. Το φτωχό, όπως είχε χαρακτηριστεί, προϊοντικό πλάνο της ιταλικής φίρμας με χρονικό ορίζοντα έως το 2022 περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τις νέες εκδόσεις του Panda, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι τα 500X και 500L να αποκτήσουν και plug-in υβριδικούς κινητήρες. Οσο για το Panda, θα προσφέρεται με οικονομικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον κινητήρες βενζίνης. Επίσης, η FCA αποφάσισε να δώσει τέλος και στους κινητήρες ντίζελ σε όλα τα επιβατικά της μοντέλα, μοτέρ που θα παραμείνουν να τοποθετούνται στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα του ομίλου.

Σαφώς, αυτό το πλάνο είναι πολύ πιθανόν να τροποποιηθεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απρόσμενη αποχώρηση του Μαρκιόνε.