Τα σοκάκια του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας θεωρούνται ιδανικά για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να κάνουν μία χαλαρή και άνετη ποδηλατοβόλτα μέσα στην πόλη.

Μία τέτοια ποδηλατάδα με τίτλο «Ποδηλατοβόλτα στα σοκάκια της Αθήνας» διοργανώνουν στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κωφών (ήταν στις 29 Σεπτεμβρίου 2013) το Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής “Παναγία Ευαγγελίστρια”, η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Lions Θέμα 117Α Ελλάς- Κύπρου και ο Παναθλητικός Όμιλος Κωφών (Π.Ο.Κ.), την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Το ραντεβού είναι για τις 11 το πρωί με σημείο εκκίνησης στο σταθμό Μετρό Ακρόπολη. Οι διοργανωτές καλούν όσους επιθυμούν να κάνουν…χαλαρές πεταλιές να ακολουθήσουν την ποδηλατοβόλτα, η οποία θα περάσει από τις πιο γραφικές γειτονιές της πόλης: από την Πλάκα, του Μακρυγιάννη, την Ακρόπολη και όχι μόνο. Άλλωστε η διαδρομή θα είναι εύκολη και σύντομη. Έχει μήκος μόλις 4,7 χιλιόμετρα. Μπορείτε να τη δείτε στο χάρτη που ακολουθεί.

Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Υγείας, του Δήμου της Αθήνας, και την υποστήριξη της Τροχαίας Αττικής, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αρκετών άλλων αθλητικών και αναπηρικών οργανισμών. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και το ραδιόφωνο NovaΣΠΟΡ FM.

Το σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια» – που είναι από τους διοργανωτές της ποδηλατοβόλτας – ιδρύθηκε από μία ομάδα γονέων ατόμων με Αναπηρία το 2009 στην περιοχή της Δάφνης – Υμηττού. Στόχος τους είναι η προστασία, περίθαλψη, διαπαιδαγώγηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και επαγγελματική κατάρτιση ως αποκατάσταση, κοινωνική προσαρμογή και ενασχόληση περί τα αθλητικά εφ’ όρου ζωής, ατόμων με αναπηρία και κυρίως ατόμων με νοητική υστέρηση άνω των 18 ετών, αμφότερων φύλων.

Η ομάδα Tandem Bike

Τμήμα του σωματείου αποτελεί η ποδηλατική ομάδα «Tandem bike». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό γκρουπ το οποίο ξεκίνησε τη δράση του τον Σεπτέμβριο του 2012 και στέλνει το μήνυμα πως όλοι μπορούν να κάνουν ποδήλατο, ανεξαρτήτως της σωματικής ή νοητικής αναπηρίας τους. Αρκεί να έχουν τη στήριξη των συνανθρώπων τους. Η ομάδα έχει πάρει τ’ όνομά της από τα ποδήλατα tandem που έχουν διπλά τιμόνια, σέλες και πετάλια. Έτσι, μέλη και εθελοντές βοηθούν άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους πoδήλατο να βιώσουν την εμπειρία μίας ποδηλατοβόλτας.

Οι υπεύθυνοι της ομάδας εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα «διπλά» ποδήλατα, τα tandem. Στο μπροστινό μέρος κάνει ποδήλατο και πετάλι ένας άνθρωπος από τον σύλλογο ή ένας εθελοντής χωρίς αναπηρία. Στο πίσω ένας άνθρωπος με αναπηρία. Χειρίζεται και εκείνος δικό του τιμόνι και κάνει επίσης πετάλι. Αλλά με ασφάλεια. Μ’ αυτόν τον τρόπο δηλαδή μπορούν να ποδηλατήσουν χωρίς να κινδυνεύουν άτομα με προβλήματα όρασης ή με νοητική υστέρηση.

Με τη βοήθεια των ποδηλάτων tandem στην ποδηλατοβόλτα αναμένεται να συμμετάσχουν και άτομα με αναπηρία, στέλνοντας έτσι και πάλι το μήνυμα πως με συνεργασία και αλληλεγγύη όλοι μπορούν να κάνουν ποδήλατο.

«Ποδηλατοβόλτα στα σοκάκια της Αθήνας»

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, ώρα 11π.μ. σταθμός Μετρό Ακρόπολη

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» σας ενημερώνουν για τα νέα του πεταλιού και μέσω twitter: @orthopetalies