Επιμένει η πλευρά των υποστηρικτών του προέδρου Κώστα (Καραμανλή) να κάνει τεχνητές αναπνοές στο σκύβαλο της «Πυθίας» (του δήθεν σχεδίου δολοφονίας του), προκειμένου να το κρατήσει στη ζωή. Να αποδείξει δηλαδή ότι όντως ξένη δύναμη επιχείρησε τη φυσική εξόντωσή του, αλλά σαν από μηχανής θεός, ρώσοι πράκτορες επενέβησαν και απέτρεψαν το εγκληματικό εγχείρημα. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορήθηκα χθες ότι έγινε προσπάθεια να πεισθεί ο τότε επικεφαλής της ΕΥΠ πρέσβης Ιωάννης Κοραντής να αμφισβητήσει την ύπαρξη του εγγράφου, του δικού του εγγράφου, με το οποίο απεκάλυπτε την άθλια σκευωρία και ενημέρωνε τους φυσικούς και πολιτικούς του προϊσταμένους ότι ουδέποτε υπήρξε «Πυθία».

Δεν γνωρίζω πώς μπορεί να συμβεί αυτό –να αμφισβητηθεί δηλαδή ένα έγγραφο από τον ίδιο τον υπογράφοντα, μόνο και μόνο για να στηριχθεί ένα ψεύδος το οποίο ταλάνισε την πολιτική ζωή της χώρας για περίπου δέκα χρόνια. Τη στιγμή μάλιστα που το έγγραφο αυτό υπάρχει, είναι αρχειοθετημένο στον φάκελο της υπόθεσης.

Και παρακάμπτω εντελώς το ενδεχόμενο ότι αν το ζητήσει η Δικαιοσύνη, από την οποία προφανέστατα απεκρύβη, η ΕΥΠ είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να το παραδώσει προκειμένου να ενταχθεί στο ελλιπές βούλευμα που συνέταξε ο εισαγγελέας κύριος Φούκας, ο οποίος διενήργησε τη σχετική έρευνα και κατέληξε ο άνθρωπος στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η «Πυθία» ήταν υπαρκτή.

Απορώ δε, πώς ενώ έχουν περάσει τόσες ημέρες που έχει αποκαλυφθεί η αλήθεια, δεν ζητήθηκε ήδη από τη Δικαιοσύνη το πληροφοριακό δελτίο με τα στοιχεία 509/17-3-2009…

Give us τα Μάρμαρα πίσω

Συμμετέχοντας στο τριήμερο παραλήρημα του ελληνικού πολιτικού κόσμου για τον πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα του, ενημερώνω ότι και προ 20ετίας που είχε έρθει επισήμως στα μέρη μας, του είχε τεθεί το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα, «give us our Marbles back», όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο με εκείνη την οξφορδιανή προφορά που ταράζει τον συνομιλητή μας. Πλην όμως, τα Μάρμαρα, ακόμη στο Βρετανικό Μουσείο είναι.

Ενας μετέπειτα πρόεδρος, ο πρόεδρος Βαγγέλης (Βενιζέλος) ήταν εκείνος που το έθεσε το θέμα της επιστροφής στον πρίγκιπα, πάνω στον ιερό Βράχο της Ακρόπολης –την εποχή εκείνη ήταν υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη.

Ο πρίγκιψ βρισκόταν στα μέρη μας ως επίσημος καλεσμένος σε μια εβδομάδα βρετανικού πολιτισμού και επιχειρηματικότητας που γινόταν τότε στην Αθήνα, και επιπροσθέτως αναφέρω ότι τον είχε παραλάβει και ο τεράστιος Αβραμόπουλος, ο οποίος ως δήμαρχος Αθήνας του είχε επιδαψιλεύσει τιμές στο νεοκλασικό δημαρχείο της Πλατείας Κοτζιά –δεν χρειάζεται περιγραφή των όσων συνέβησαν, υποθέτω, για τον μάγο σε αυτά, Αβραμόπουλο, μιλάμε…

Give us ρε τα Μάρμαρα, επιτέλους!..

Πολάκειες εκλογικές παροχές

Είπαμε, εκλογές δεν φαίνονται στον ορίζοντα, αλλά μερικοί μερικοί καλού κακού φτιάχνουν «προίκα» για τον… χειμώνα (παραφράζω τη σχετική ρήση της λαϊκής σοφίας για την… πόρτα και τον χειμώνα, αλλά έτσι είμαι εγώ, τα κάνω αυτά). Λοιπόν αναφερόμουν προ ημερών στις επιχορηγήσεις του υπουργείου Υγείας στο νοσοκομείο Χανίων για την αγορά εξοπλισμού –και μετά βίας απέφυγα το «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», λόγω Πολάκη που εκλέγεται στον νομό. Αλλά εδώ το πράγμα φαίνεται πως παίρνει τη μορφή καταιγίδας. Με προχθεσινή, μεταμεσονύκτια φυσικά, ανάρτηση στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, και εκλεγόμενος στα Χανιά, όπως προαναφέρω, ανακοινώνει πομπωδώς και με τη φράση «το είπαμε, το κάναμε» ότι ενέκρινε τη σκοπιμότητα εκτέλεσης του έργου «Νέο ισόγειο κτίριο πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Πλατανιά», ενδεικτικού, όπως σημειώνει, προϋπολογισμού 882.000. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το έργο θα προταθεί στο ΕΣΠΑ Κρήτης, και ο δικός μας στην ανάρτηση προσθέτει ότι «σε λίγες ημέρες εγκρίνεται και η μελέτη» –προφανώς από το υπουργείο Υγείας.

Μέσα σε τρεις ημέρες, προσθέτω εγώ από την πλευρά μου, έχει εξαγγείλει για την εκλογική του περιφέρεια έργα και προμήθειες σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ. Και διερωτώμαι αν τα βλέπει αυτά κανείς στο Μαξίμου, και αν από αυτά, όπως και διάφορα σχετικά άλλα, δεν αναδύεται «οσμή» εκλογών…

Κυριάκος μαινόμενος

Μιλάμε όλοι για το «θέαμα» που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αλλά και οι άλλοι δεν πάνε πίσω. Στη ΝουΔού ας πούμε, όπου ο πρόεδρος Κυριάκος μοιάζει κάπως με ισορροπιστή σε σκοινί, που δεν είναι καλά τεντωμένο, το απίθανο που έγινε με τη βουλευτή Κατερίνα Μάρκου, η οποία ως εισηγήτρια του κόμματος είπε «όχι» στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια και στη συνέχεια κατά την ψηφοφορία είπε «ναι», δεν ήταν και το μοναδικό ενημερώνω. Χθες στην «Αυγή» διάβασα άρθρο για την περίπτωση, του εκ μεταγραφής (από Το Ποτάμι) Ιάσονος Φωτήλα. Ο Jason για τους φίλους του, Φωτήλας, ο γιος του Ασημάκη Φωτήλα για τους παλιότερους, το 2015, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, κατέθεσε μαζί με τους συναδέλφους του τού Ποταμιού τροπολογία για την επέκταση της τεκνοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια. Η πρόταση τότε δεν πέρασε.

Στην πρόσφατη επεισοδιακή συζήτηση για την τεκνοθεσία που έκανε άνω κάτω τα κόμματα όμως ο Φωτήλας… καταψήφισε αυτό που ως ποταμικός είχε εισηγηθεί. Και να ήταν μόνο αυτό; Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι ενεφανίσθη σε Συνέδριο για την υγεία ως αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝουΔού και ανέπτυξε την πρωτότυπη θεωρία ότι… τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα είναι πιο ακριβά από εισαγόμενα πρωτότυπα!

Αποφεύγω να αναφερθώ στο γεγονός ότι δεν μπορεί φάρμακα που κοστίζουν 5 με 7 ευρώ (τα γενόσημα) να είναι ακριβότερα από τα εισαγόμενα πρωτότυπα των 35 και 40 ευρώ, και στέκομαι στην άγνοιά του, διότι θα έπρεπε ως εκ της θέσεώς του (αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας) να γνωρίζει ότι τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα είναι εκ του νόμου τουλάχιστον 65% φθηνότερα από τα εισαγόμενα πρωτότυπα.

Και παράλληλα ενημερώνω τον πρόεδρο Κυριάκο ότι αυτή η επιχειρηματολογία ως συνηγορία υπέρ των πολυεθνικών ακούστηκε στο συνέδριο, σε μια εποχή που η πληττόμενη ελληνική φαρμακοβιομηχανία αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι φανερό ότι το σοβαρότερο πρόβλημα του προέδρου στον δρόμο για την εξουσία είναι πώς θα συμμαζέψει όλο αυτό το μπάχαλο και να το κάνει «μαγαζί γωνία»…

Επτά μήνες σιωπής

Αναγνώστης, «μανούλα» στο ψάξιμο, με ενημέρωσε για μία εξέλιξη η οποία πέρασε λίγο στα «μουγκά», ενώ κατά τη γνώμη του (και τελικώς και δική μου) δεν θα έπρεπε. Ιδού περί τίνος πρόκειται: στην πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών ενός μεσίτη κατά συνεργάτη του υπουργού Τσακαλώτου για μίζα προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» αμοιβή εκατομμυρίων του μεσίτη επειδή κατήγγειλε μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής, υπόθεση την οποία αποκάλυψαν με συνεχή δημοσιεύματα τα «Παραπολιτικά», ο συνεργάτης του υπουργού υπέβαλε στις αρχές της εβδομάδας μήνυση κατά του μεσίτη. Πού είναι το θέμα; Οτι ο συνεργάτης υπουργού και καταγγελλόμενος από τον μεσίτη, επί σχεδόν επτά μήνες σιωπούσε. Δεν έκανε την παραμικρή κίνηση. Παρότι γνώριζε, δεν μπορεί να μη γνώριζε την καταγγελία του μεσίτη. Ο υπουργός Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι με το που έλαβε την καταγγελία περί μίζας πέρυσι τον Οκτώβριο, την έστειλε στον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας δεν ξέρουμε τι έκανε. Δικό του θέμα.

Ο καταγγελλόμενος όμως, με το που έλαβε γνώση των καταγγελιών του μεσίτη εις βάρος του (γιατί αποκλείεται να μην τον κάλεσε για κάποια εξήγηση ο Τσακαλώτος), γιατί δεν πήγε αμέσως να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του μεσίτη και των όποιων, αν υπάρχουν, συνεργών του; Εδώ μιλάμε για εκατομμύρια, δεν μιλάμε για δεκάρες ούτε για ρεβίθια. Τι περίμενε δηλαδή, να «σιτέψει» το πράγμα και να έχει την εξέλιξη που είχε για να αντιδράσει; Εμένα μου κάνει πολύ περίεργη αυτή η αντίδραση…