Θα ξεκινήσω από τα βασικά: η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ο συνεταίρος του στην κυβέρνηση, έχουν φάει ήττα, μεγάλων διαστάσεων, με την τακτική που ακολούθησαν στο «Σκοπιανό». Σε τι συνίσταται η ήττα; Στο ότι ενώ προσπάθησαν να στριμώξουν τον πρόεδρο Κυριάκο (Μητσοτάκη) στα σκοινιά με το πρόβλημα της ονομασίας, κατάφεραν με τη στάση τους να δημιουργήσουν συνθήκες επανένωσης της Δεξιάς με σημείο αναφοράς το όνομα της Μακεδονίας.

Επειδή δε τώρα, καταλαβαίνουν πόσο βλακωδώς χειρίστηκαν το ζήτημα, τι κάνουν; Προσπαθούν να βρουν μια σανίδα να πιαστούν, διότι εκτός των άλλων πλησιάζει και η ημέρα για το δεύτερο, καταλυτικό, συλλαλητήριο για τη Μακεδονία –αυτό της 4ης Φεβρουαρίου στην Πλατεία Συντάγματος.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν στήσει/ συγκροτήσει ολόκληρη ομάδα από τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαδίκτυο, και τους έχουν αναθέσει να ψάξουν παντού, όπου μπορούν, να βρουν στοιχεία όπου στελέχη της ΝουΔού έχουν πει το ένα ή το άλλο «ύποπτο» σε σχέση με το όνομα της Μακεδονίας.

Γνωρίζω –μου το «ψιθύρισε» ο άνθρωπός μου στο Μαξίμου χθες το μεσημέρι –ότι το «συνεργείο» δουλεύει ακατάπαυστα σχεδόν σε 24ωρη βάση, προκειμένου να βρεθούν τοποθετήσεις στελεχών της ΝουΔού, οι οποίες να φέρουν σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Κυριάκο. Εφτασαν στο σημείο να ανακαλύψουν μέχρι «ύποπτη» αναφορά της Ντόρας, κατά τη συνάντησή της το 2008, προ δεκαετίας δηλαδή, με κάτι bloggers στο υπουργείο των Εξωτερικών. Χθες δε το μεσημέρι βρήκαν κάτι στο Youtube που είχε πει το 2009 ο πρόεδρος Σαμαράς. To κοινολόγησαν μαζί με ερώτημα προς τη ΝουΔού και τον Μητσοτάκη, αν συμφωνεί (με όσα λέει ο Σαμαράς εννιά χρόνια πριν!).

Αληθινά πρέπει να νιώθουν πολύ στριμωγμένοι. Μα πάρα πολύ όμως…

Λογική αλλαγή

Εγώ την είδηση που πληροφορήθηκα χθες, περιδιαβάζοντας τη γνωστή πλατεία (Κολωνακίου) ότι τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Σκοπίων, τις αναλαμβάνουν πλέον οι υπουργοί των Εξωτερικών, τη βρήκα απολύτως λογική.

Η διαπραγμάτευση μέσω των δυο εκπροσώπων των δυο χωρών, Βασιλάκη και Ναουμόφσκι, ουδόλως έχει επιτύχει, και η πρόοδος που όλοι περιμένουν δεν έρχεται.

Ως εκ τούτου, και για να μη συνεχίζεται άλλο το γνωστό παιδικό παιχνίδι σπασμένο τηλέφωνο, θα παίζουν πια μπαλίτσα ο υπουργός Κοτζιάς με τον υπουργό Διμιτρόφ. Και ό,τι βγει.

(Βασικά οι δικοί μας δεν έχουν πρόβλημα με τον πρέσβη κύριο Βασιλάκη, τον ειδικό διαπραγματευτή της χώρας, και όχι πρέσβη μας στον ΟΗΕ, όπως ανακριβώς με ενημέρωσε προ ημερών ο φίλος μου ο Πάγκαλος. Πρόβλημα έχουν οι Σκοπιανοί με τον δικό τους διαπραγματευτή κύριο Ναουμόφσκι, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή από τον Γκρούεφσκι και προφανώς του χρωστάει, για να παίρνει θέσεις οι οποίες απηχούν απολύτως εκείνες του ακροδεξιού εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού).

Ενοχές

Με τον Παύλο Χαϊκάλη, έχω καιρό να μιλήσω, δεν ξέρω καν τι κάνει σήμερα, αν παίζει, πού παίζει, κ.λπ. Πολύ περισσότερο αν δραστηριοποιείται πολιτικά, και αν παραμένει στους ΑΝΕΛ. Πληροφορήθηκα όμως από το Διαδίκτυο, ότι σε μια ανάρτηση που έκανε στο προσωπικό του blog, δικαίωσε τον πρόεδρο Σαμαρά για τη στάση του στο Σκοπιανό.

Οπως ήταν φυσικό, το διάβασα το άρθρο του. Απομόνωσα και μεταφέρω το ακόλουθο, εντελώς απολογητικό, αλλά και δηκτικό για τον πρόεδρο του κόμματος ΑΝΕΛ:

«Ο Σαμαράς έχει δικαιωθεί για ό,τι φώναζε. Μόνο που κάποιοι προσπαθούν να του επιρρίψουν ευθύνες για να γλιτώσουν τις ερινύες. Δεν θα το καταφέρουν ποτέ. Είτε νεκροί, είτε ζωντανοί, κάποιοι θα κουβαλούν μέσα τους το στίγμα της ενοχής».

Εξ όσων γνωρίζω, αυτοί που προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στον Σαμαρά, είναι οι εξής:

n ο αρχηγός του κόμματός του (Νυν; Πρώην; Αγνωστο…)

n το Μέγαρο Μαξίμου –τα λέω και πιο πάνω.

Ευκαιρίας δοθείσης, θέλω με τη σειρά μου να κατηγορήσω τον Παύλο, για… αντιποίηση «αρχής»: τιτλοφορεί το κομμάτι του με τον τίτλο της στήλης μου: «Το στίγμα (της ενοχής)»!

Η απόπειρα εξαγοράς

Και επειδή εγώ, όπως οι επιμελείς αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν καλώς, δεν ξεχνώ, εννοείται ότι περιμένω πώς και πώς το επόμενο «Στίγμα» του αγαπημένου ηθοποιού, μια που ως φαίνεται τον κυνηγούν και αυτόν κάποιες ερινύες. Λογικά θα αναφέρεται στο πώς στήθηκε αρχές Δεκεμβρίου του 2014 εκείνη η ωραία υπόθεση της δήθεν απόπειρας εξαγοράς του, για να μην ψηφίσει ως βουλευτής των ΑΝΕΛ τον Σταύρο Δήμα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εκλογή του 2015. Ο σάλος που δημιουργήθηκε, θυμίζω, απέτρεψε να δημιουργηθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή του Δήμα ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Το οφείλει νομίζω, στον Σαμαρά, αλλά και στον ιστορικό του μέλλοντος. Αυτόν που θα εξετάσει πώς πήγαμε εξ αυτού του λόγου σε πρόωρες εκλογές, κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε κυβέρνηση με τη σύμπραξη των ΑΝΕΛ και αυτό μας κόστισε 100 δισ. και ένα επαχθές, το χειρότερο όλων, Μνημόνιο.

Υπενθυμίζω σχετικά ότι έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Εισαγγελίας η υπόθεση της δήθεν εξαγοράς του Χαϊκάλη τέθηκε στο αρχείο, με το ακόλουθο σκεπτικό: «Από την έρευνα δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος, ούτε προέκυψε η βασιμότητα της καταγγελίας του βουλευτή Χαϊκάλη».

ΥΓ: Θυμίζω τέλος, ότι το «μοντάζ» στο ηχητικό υλικό που εμφάνισε ο Χαϊκάλης είχε κάνει ο συνάδελφος του Παύλου κύριος Λάκης Λαζόπουλος –μια πτυχή της υπόθεσης η οποία ουδέποτε διερευνήθηκε επαρκώς. Τη σκηνοθεσία, είναι γνωστό ποιος επιμελήθηκε –αυτός που είναι μανούλα στα στησίματα…

Για το συλλαλητήριο

Επιστολή διαμαρτυρίας παρέλαβαν «ΤΑ ΝΕΑ», αναφορικά με το πώς προσέγγισαν το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής τρεις σχολιαστές, ο Περικλής Δημητρολόπουλος, ο Ηλίας Κανέλλης, και εγώ. Ο επιστολογράφος ονομάζεται Κώστας Τιτέλης, είναι γιατρός στο επάγγελμα και επιπροσθέτως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, και αισθάνθηκε την ανάγκη να μας γράψει για να μας επικρίνει διότι δώσαμε έμφαση στην ηχηρή παρουσία ακροδεξιών στο συλλαλητήριο και παραβλέψαμε τη συμμετοχή νοικοκυραίων της πόλης. Γράφει:

«Εμεινα κατάπληκτος όχι από την πολιτική άποψη των συγκεκριμένων δημοσιογράφων, αλλά από τον «χαρακτηρισμό των συμμετεχόντων» στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Είμαι σίγουρος ότι κακοί πληροφοριοδότες τους «πρόδωσαν» μεταφέροντας ανακρίβειες και λάθος στοιχεία.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι συμμετέχουν στην εσκεμμένη παραπληροφόρηση των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Σας πληροφορώ ότι πάνω από το 80% των συμμετεχόντων ήταν προβληματισμένοι πολίτες με τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους. Επίσης τουλάχιστον το 90% των παρευρισκομένων πήγαν στο συλλαλητήριο χωρίς να γνωρίζουν τους ομιλητές και τους οργανωτές, αλλά διότι αισθάνονται προδομένοι και αγανακτισμένοι από τα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των λαών. Αναμφίβολα υπήρχαν και άτομα κομμάτων, παρατάξεων και συλλόγων που αναφέρουν οι ανωτέρω δημοσιογράφοι, αλλά ήταν μικρή μειοψηφία του όγκου των συμμετεχόντων».

Δεν θα σχολιάσω κάτι. Οπως πάντοτε και παντού άλλωστε συμβαίνει «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»…