Να με κάψει ο Θεός, αλλά δυσκολεύομαι να πάρω στα σοβαρά όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το ζήτημα του ονόματος της FYROM, κυρίως γιατί θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξουν κάποια στιγμή μεγάλες και ασταμάτητες κινητοποιήσεις του λαού του ΠΑΟΚ ενάντια σε οποιαδήποτε λύση εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία» ή τα παράγωγά του. Οταν κινητοποιείται ο λαός του ΠΑΟΚ, πανικοβάλλονται οι βορειοελλαδίτες βουλευτές κι όχι μόνο. Δεν μου προκύπτει από πουθενά ότι η κυβέρνησή μας π.χ. δεν θα λάβει υπόψη της τη θέληση του λαού της ομάδας, στην οποία ο Πρωθυπουργός έχει τάξει το πρωτάθλημα. Εκτός κι αν πιστεύουν στο Μαξίμου πως μια πιθανή κατάκτηση του πρωταθλήματος θα περιορίσει τις αντιδράσεις: δεν πιστεύω ότι είναι κουτοί.

Γνώμη

Ο λαός του ΠΑΟΚ ήδη διατύπωσε τη γνώμη του για το ζήτημα την περασμένη Κυριακή. Με ένα τεράστιο πανό δεκάδων μέτρων ο λαός υποστήριξε ότι «Μακεδονία είναι μόνο μία και αυτή είναι ελληνική» –το έγραψαν μάλιστα στα αγγλικά για να είναι το μήνυμα κατανοητό και εκτός Ελλάδος. Η FIFA και η UEFA είναι γνωστό ότι απαγορεύουν τα πανό με πολιτικά μηνύματα: το μήνυμα το συγκεκριμένο είναι ένα είδος μανιφέστου. Αν το πανό το έβαζαν σε διεθνές ματς, το γήπεδο θα έκλεινε. Στην Ελλάδα φυσικά κανένας διαιτητής δεν θα είχε ποτέ την ευαισθησία να εφαρμόσει τον κανονισμό ζητώντας αυτό να κατέβει. Και φυσικά αποκλείεται η ΕΠΟ να απαιτήσει την προσοχή των διαιτητών, ώστε να μην υπάρχουν τέτοια μηνύματα προσεχώς: και μόνο αν σκεφτεί κάτι τέτοιο ο πρόεδρος Βαγγέλης Γραμμένος, μπορεί να λιποθυμήσει. Φυσικά θα περίμενε κανείς να κινητοποιηθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης, αλλά ας μην είμαστε υπερβολικοί. Δεν είναι χαζός ο άνθρωπος. Απλά μερικές φορές επιβάλλεται να κάνει τον χαζό.

Δυναμίτης

Τι αποτέλεσμα θα έχει όλη αυτή η, ας πούμε, θεσμική απραξία; Τα πανό αυτά να γίνουν περισσότερα και σκληρότερα. Το πρωτάθλημα θα τελειώσει τον Απρίλιο και μέχρι τότε υπάρχει χρόνος αρκετός, ώστε να μπει δυναμίτης στην όποια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Θα ξεκινήσουν όλα με τα πανό. Μετά τη σκυτάλη θα την πάρουν τα αθλητικά ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης και οι ακροατές τους. Μετά θα πάρουν φωτιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κτλ. Και μέχρι ο υπουργός κ. Κοτζιάς να καταλάβει τι διάβολο συμβαίνει, θα έχουμε και τα πρώτα συλλαλητήρια.

Ιβάν

Κυκλοφορεί μια φήμη ότι ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης έχει υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι θα βοηθήσει νουθετώντας τους οπαδούς να μην κάνουν τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα με τον αγαπημένο του κυβερνητικό φίλο, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Πάνο Καμμένο ο Σαββίδης δεν έχει τον τελευταίο καιρό τις καλύτερες σχέσεις καθώς λέγεται: τον πείραξε, μου λένε, τον Ιβάν η εμπλοκή του υπουργείου Αμυνας με τον παλιόφιλό του κ. Παπαδόπουλο, τον περίφημο «μεσάζοντα». Τον Παπαδόπουλο κάποτε ο Σαββίδης τον είχε περί πολλού: αν δεν με απατά η μνήμη μου τον είχε τοποθετήσει και σε ένα ΔΣ του ΠΑΟΚ. Μετά όμως η σχέση χάλασε κι όταν έγινε γνωστή η δουλειά του κάποτε φίλου με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τους Σαουδάραβες, ο Ιβάν στράβωσε. Οχι με τον Παπαδόπουλο, αλλά με το υπουργείο.

Σύννεφα

Πέρα από τα σύννεφα στις σχέσεις με παλιόφιλους υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα, περισσότερο ουσιαστικό: ο Σαββίδης δύσκολα θα ερχόταν σε ρήξη με τον λαό του ΠΑΟΚ, δηλαδή τον λαό του. Η εξέδρα του ΠΑΟΚ δεν εκπροσωπείται από έναν κεντρικό φορέα οργανωμένων οπαδών –υπάρχουν πολλές οργανώσεις οργανωμένων (sic), κάποιες μάλιστα έχουν επικρίνει κατά καιρούς και τον ίδιο τον Ιβάν. Καταλαβαίνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει παντού πρόθυμους συνομιλητές, ο Σαββίδης ψάχνει κάθε φορά να πει κάτι ευχάριστο σε όλο αυτό τον κόσμο προσπαθώντας να τα έχει με όλους καλά. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά καιρούς μιλάει μια απολύτως οπαδική γλώσσα καταγγέλλοντας π.χ. το κράτος και το ποδόσφαιρο της Αθήνας. Μου μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να εκτεθεί ζητώντας από τους οπαδούς, που μάλιστα φοβάται, να σταματήσουν να ασχολούνται με τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια. Βλέπω πιο πιθανό κάποια στιγμή να υπογραμμίζει το δίκαιο των αιτημάτων τους.

Αποστάσεις

Αλλωστε η οικογένεια Σαββίδη, όχι μόνο δεν έχει πάρει ποτέ αποστάσεις από τα οπαδικά παραληρήματα, αλλά ποντάρει στο πάθος των οπαδών ανάβοντας κατά καιρούς φιτίλια. Τη Δευτέρα το βράδυ π.χ. ο Γιώργος Σαββίδης, ο γιος του Ιβάν, για να απαντήσει στις δηλώσεις που έκανε ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλης Μαρινάκης στα περιθώρια της παρουσίασης του προπονητή κ. Οσκαρ Γκαρσία, ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να τρώει ένα ψάρι μια αρκούδα με το όνομα Ρωσία. Το σκίτσο δύσκολα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως απάντηση ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, όμως μην αμφιβάλλετε ότι στους οπαδούς άρεσε. Αμφιβάλλω αν άρεσε στην πρεσβεία της Ρωσίας, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…