Ακουσα με προσοχή την κεντρική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες. Συγκράτησα που είπε ότι δεσμεύεται πως σε όλα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα υπάρχει και ένας νέος. Για να δείξει φαντάζομαι πόσο επιμένει στην ανανέωση. OK, αλλά εγώ περιφερόμενος στο Συνέδριο είδα διαφόρους φίλους από τα παλιά – για να μην πω τίποτα πιο άκομψο. Ενδεικτικά σας αναφέρω: Γιώργο Βουλγαράκη, Θοδωρή Ρουσόπουλο, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Αργύρη Ντινόπουλο, Θανάση Πλεύρη, Βασίλη Μιχαλολιάκο, Ευάγγελο Αντώναρο, Πέτρο Δούκα, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Φάνη Πετραλιά. Πιο παλαιο-ΝΔ πεθαίνεις δηλαδή.

Βίντεο

Τέλος πάντων, πριν από την ομιλία του προβλήθηκε ένα βίντεο αφιέρωμα στην ιστορία του κόμματος. Είχε αποσπάσματα από ομιλίες όλων των αρχηγών και συγκίνησε τους συνέδρους. Το είχαν επιμεληθεί ο Κώστας Τασούλας και μια ομάδα νέων συνεργατών του προέδρου, όπως ο Κώστας Κυρανάκης. Πολλοί ήταν οι ομιλητές που χειροκροτήθηκαν στο συνέδριο, όμως, το ρετρό – βίντεο ήταν εκείνο που ξεσήκωσε τα πλήθη. Λογικό γιατί είχε αποσπάσματα από τις τρεις μεγαλύτερες νεοδημοκρατικές συγκεντρώσεις – του Καραμανλή στο Σύνταγμα το 1974, του Αβέρωφ στη Θεσσαλία το 1983 και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα το 1989. Και ο στόχος ήταν προφανής: να ντοπάρει τους συνέδρους. Εδειχνε πλάνα από τον κόσμο για να θυμίσει, λέει η πηγή μου, πόσο μεγάλο κόμμα ήταν η ΝΔ και να τους περάσει υποδόρια το μήνυμα ότι πάνε για αυτοδυναμία.

Αιφνιδιασμός

Πληροφορήθηκα πως αποφασίστηκε την Τετάρτη να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με ατζέντα το αίτημα της ΝΔ να κληθούν ενώπιόν της οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας. Μόνο που, όπως με ενημέρωσε άνθρωπος μου στο Κοινοβούλιο, η απόφαση ήταν κάπως αιφνιδιαστική γιατί μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι η Διάσκεψη των Προέδρων δεν είχε αποφασίσει συνεδρίαση της επιτροπής. Να σας επισημάνω εδώ ότι η Διάσκεψη έχει δυο στάνταρ ημέρες που συνεδριάζει, Τρίτη και Πέμπτη , και πως την Παρασκευή η Βουλή κλείνει. Α! Και να σας πω ότι η τάση που βλέπουν στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους είναι πως το νεοδημοκρατικό αίτημα θα απορριφθεί. Τα συμπεράσματα, έπειτα από όλα αυτά, δικά σας.

Ουρά για σέλφι με την Ντόρα

Πράκτοράς μου στο γαλάζιο Συνέδριο μου διηγήθηκε ένα σκηνικό που θα μοιραστώ μαζί σας. Βρισκόταν νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου στα τραπεζάκια του καφέ του συνεδριακού κέντρου και δεν μπόρεσε να μην παρατηρήσει πως εκτός από τις δύο τεράστιες ουρές που είχαν σχηματιστεί μπροστά από το σελφ σέρβις, σιγά σιγά άρχισε να δημιουργείται και μια τρίτη. Μπροστά από το τραπέζι όπου καθόταν η Ντόρα Μπακογιάννη με την παρέα της. Οι σύνεδροι, που περίμεναν κατά μέσο όρο ένα μισάωρο για να πάρουν καφέ, περίμεναν άλλο τόσο για μια σέλφι ή μια χειραψία μαζί της. Και να σκεφτείτε ότι δεν είχε ακόμη ανέβει στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία της.

Στα αριστερά αλώνια

Είδατε, φαντάζομαι, το ΠΑΜΕ να προσέρχεται απρόσκλητο – είπα να χρησιμοποιήσω έναν ευφημισμό, αντί να πω «μπουκάρει» – στο εκθεσιακό κέντρο στα Μέγαρα όπου γίνεται το περιφερειακό συνέδριο Δυτικής Αττικής. Αυτό που εγώ έχω να σας επισημάνω είναι ότι οι συριζαίοι έχουν βρει κακό μπελά με το ΚΚΕ. Και νομίζω ότι ο εκνευρισμός τους για την αντιπολίτευση από τα αριστερά είναι μεγάλος. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσω τον Πάνο Σκουρλέτη που, όταν μετά ανέβηκε στο βήμα, κατηγόρησε τον Περισσό ότι υιοθετεί τη λογική της αντισυγκέντρωσης και όχι της διαμαρτυρίας; Το ΚΚΕ, από την άλλη, του απάντησε «πάει πολύ υπουργοί της κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζεται να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, να εγκαλούν το ΚΚΕ». Δεν θα εισέλθω σε εσωτερικά ζητήματα των αριστερών – ορθόδοξων και μη –, αν ήμουν όμως στο πολίτμπιρο, θα θύμιζα στον υπουργό πόσες «αντισυγκεντρώσεις» είχε οργανώσει ο προμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ εναντίον άλλων κυβερνήσεων.

Συλλυπητήρια

Χθες το πρωί πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο δημοσιογράφος του Σκάι Βασίλης Μπεσκένης σε ηλικία 43 ετών. Είχε εργαστεί ως πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης σε εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξε πολιτικός σχολιαστής στις εκπομπές του ραδιοφώνου και τηλεόρασης του Σκάι. Ηταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Μόλις μια μέρα πριν είχε βαφτίσει τον γιο του. Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.

Ευρωπατριωτισμός

Σήμερα το απόγευμα στο Free Thinking Zone διοργανώνεται μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του εκπρόσωπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα «Ευρωπατριωτισμός ή εθνοκεντρισμοί» από τις εκδόσεις Μίνωα. Παρότι στο πάνελ μαζί με τον συγγραφέα θα βρίσκονται πανεπιστημιακοί – οι Αιμίλιος Αυγουλέας και Δημήτρης Καιρίδης –, νομίζω η κουβέντα θα έχει ενδιαφέρον.

Εξάρχεια

Εντάξει, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Στέλιος Ράμφος απευθύνθηκε σε κομματικό ακροατήριο. Ωστόσο, έχει πάντα έναν ενδιαφέροντα τρόπο να εκφράζει τα πράγματα. «Είναι τα εσωτερικά μας Εξάρχεια που δημιουργούν τα εξωτερικά μας Εξάρχεια» είπε στους νεοδημοκράτες κι οφείλει κανείς να του αναγνωρίσει πως ξέρει να προσαρμόζει το στυλ του στο κοινό του.

Επικοινωνία

Ο Πρωθυπουργός και το μισό του Υπουργικό Συμβούλιο μιλάνε, χθες και σήμερα, στο έκτακτο περιφερειακό συνέδριο Δυτικής Αττικής. Αποφάσισαν, εξάλλου, να το διοργανώσουν μετά τις φονικές πλημμύρες. Τελικά, το Μαξίμου πάντα έχει ιδέες για την επικοινωνιακή διαχείριση των πραγμάτων. Στη σκέτη διαχείριση υστερεί.