Η ιδέα είναι, όντως, ρηξικέλευθη. Σοκάρει, ίσως. Αλλά μήπως από τέτοιες σκέψεις δεν μπορεί κάποτε να βρεθεί άκρη και να δούμε φως σε τούνελ;

Το ποδόσφαιρο είναι ενδιαφέρον γιατί η μπάλα δεν περικλείει μέσα της μόνο αέρα, αλλά και ψήγματα ιστορίας. Αν την παρακολουθείς στενά και δεις τι συνέβη στο παρελθόν, μπορείς να προχωρήσεις σε υπερβάσεις σημαντικές. Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω, διαπιστώνουμε ότι στη Γερμανία η νυν κραταιά Ντόρτμουντ πριν από περίπου 15 χρόνια ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, είχαν φαγωθεί όλα τα ταμειακά διαθέσιμα, δεν μπορούσε να πουλήσει άλλους ποδοσφαιριστές, ούτε γινόταν να πάρει δάνεια από τράπεζες. Είχε, δηλαδή, φτάσει στο απροχώρητο.

Βοήθεια

Κι αυτό συνέβη από την κακή διαχείριση των διοικούντων, τις δαπανηρές και εκτός ορίων μεταγραφές που έκαναν μεγαλοστελέχη αποφασίζοντας να πάνε πέρα από εκεί που φτάνει το πάπλωμα, οπότε η μαύρη τρύπα ήταν αναπόφευκτο αποτέλεσμα. Ποιος αποφάσισε να τείνει χείρα φιλίας και εν τέλει βοηθείας; Η Μπάγερν! Η ιστορία είναι γνωστή, έκανε θόρυβο τότε, καθόσον η μεγάλη αντίπαλος των Βεστφαλών αποφάσισε να τη σώσει, προσφέροντας ένα ποσό κοντά στα 2 εκατ. ευρώ ή λίγο παραπάνω. Μάλλον αυτό δεν έχει σημασία –μετρά πάντα η κίνηση.

Σκέψη

Ασφαλώς, η απόφαση της Μπάγερν –που δεν έχει και αγαστές σχέσεις με την Ντόρτμουντ, είναι παραδοσιακά μεγάλος αντίζηλός της, όπως συμβαίνει και με τη θρυλική Γκλάντμπαχ –δεν έγινε τυχαία. Μην ξεχνάμε, για να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης στη Γερμανία, ότι οι Βαυαροί κατά καιρούς παίρνουν τα καλύτερα ασημικά της Ντόρτμουντ, όπως ήταν οι περιπτώσεις (μεταξύ άλλων) των Γκέτσε, Χούμελς, Λεβαντόφσκι. Απλά, αντιλήφθηκαν άπαντες ότι μια κατάρρευση της αντιπάλου μπορεί να συμπαρασύρει όλο το οικοδόμημα της Μπουντεσλίγκα. Η Ντόρτμουντ σώθηκε, επιβίωσε, ανέκαμψε, εξυγιάνθηκε και εδώ τελειώνει η (γερμανική) ιστορία.

Στα δικά μας

Γιατί μας ενδιαφέρει; Πολύ απλά διότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να δούμε και στα μέρη μας. Αν βγάλουμε τα γυαλιά του φανατισμού και αντιληφθούμε ότι ακόμη και ένας πανίσχυρος και σπουδαίος σύλλογος, όπως αναμφίβολα είναι ο Παναθηναϊκός, μπορεί να περνά άσχημες ημέρες λόγω σοβαρών λαθών παραγόντων ή παράγοντα του παρελθόντος. Οι Πράσινοι έχουν τρέχουσες ανάγκες ώστε να βγάλουν τη σεζόν. Προσπαθούν να αντλήσουν ρευστό από όπου μπορούν, φυσικά και μια μεγάλη δεξαμενή είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Θα ήταν ανεδαφικό, λέτε, να συμβάλουν οι αντίπαλοι προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση ο Παναθηναϊκός; Να τον δανείσουν ή να δώσει χρήματα η κεντρική διαχείριση της Λίγκας και να τακτοποιηθούν οι υπάρχουσες εκκρεμότητες; Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και ψυχροί, όχι μόνο το Τριφύλλι είναι μεγάλη ομάδα, αλλά παράλληλα θα κερδίσει και η διοργανώτρια. Δεν θα απαξιωθεί το προϊόν από μια εξαφάνιση του Παναθηναϊκού, κρατά τη δυναμική του, τα δικαιώματα από την τηλεόραση και τη διαφήμιση μένουν υψηλά, οπότε όταν αργά ή γρήγορα εξυγιανθούν οι Πράσινοι, η αποπληρωμή των δανείων θα γίνει άμεσα. Από τα χρήματα της τηλεόρασης προσεχών ετών. Τόσο σύνθετο και συνάμα τόσο απλό. Ολοι θα βγουν κερδισμένοι αν ανθίσει ξανά το Τριφύλλι, αν δούμε και πάλι εύρωστο τον Παναθηναϊκό. Χωρίς φυσικά να ρίχνουμε λήθη στο παρελθόν ή να ακυρώνουμε τα απίστευτα σφάλματα κακής διαχείρισης που πάντα πρέπει να έχουμε στον νου μας ώστε να μην επαναληφθούν. Για να είμαστε εξηγημένοι.