Ηταν το τελευταίο μεγάλο έγκλημα εθνοκάθαρσης του 20ού αιώνα. Τον Ιούλιο του 1995 στην κωμόπολη Σρεμπρένιτσα της Νότιας Βοσνίας εισέβαλε ο σερβοβοσνιακός στρατός υπό την ηγεσία του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Οι εισβολείς (υπό την πολιτική κάλυψη του επίσης καταδικασθέντος Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που πέθανε στη διάρκεια της δίκης του) σκότωσαν περί τους 8.300 Βόσνιους μουσουλμάνους, άοπλους, τους οποίους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους.

Χθες, ο Ράτκο Μλάντιτς, που κρυβόταν και συνελήφθη μόλις το 2011, καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου –για τη Σρεμπρένιτσα και για την πολιορκία του Σαράγεβο όπου σκοτώθηκαν περί τους 10.000 ανθρώπους. Κατά τον ύπατο αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, η δικαστική απόφαση αποτελεί προειδοποίηση για όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα ότι «δεν θα γλιτώσουν από τη Δικαιοσύνη όσο ισχυροί και να είναι, όσος χρόνος και αν χρειασθεί».

Ο,τι όμως η διεθνής κοινότητα θεωρεί αυτονόητο, ό,τι ακόμα και η Σερβία έχει καταδικάσει, στη γαλάζια μας χώρα είναι ένα ακόμα σκουπιδάκι κάτω από το χαλί. Πού εμπλέκεται η Ελλάδα στο στυγερό εκείνο έγκλημα; Καλό να θυμόμαστε, όσοι έχουμε κοντή μνήμη, ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα θεωρούσε «αδελφούς» τους σέρβους δολοφόνους, ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτικών, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης και η Εκκλησία στήριζαν ηθικά και υλικά τον Μιλόσεβιτς ενώ έχει δημοσιευθεί η ταυτότητα πολλών παραστρατιωτικών Ελλήνων, παρακρατικών ακροδεξιών, οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων εθνοκάθαρσης. Ηταν η μαγιά των «Αγανακτισμένων», η μαγιά της μεγάλης Χρυσής Αυγής –και παραμένουν ατιμώρητοι ανάμεσά μας.

Κατά καιρούς, πολλοί ζήτησαν τον καταλογισμό δικαστικών ευθυνών και για Ελληνες που συμμετείχαν στο έγκλημα. Το 2005, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας μίλησε για το «ενδεχόμενο να υπάρχουν πράγματι ευθύνες ελλήνων πολιτών για τις σφαγές αμάχων στη Σρεμπρένιτσα». Την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας (σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα σήμερα) Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ποιος ξέρει τι ερεύνησε ο δικαστής, που χειρίστηκε και την υπόθεση Τσαλικίδη… Η ουσία είναι ότι η υπόθεση ήταν και παραμένει στο μηδέν.

Είναι εύλογη η ατιμωρησία σε μια χώρα ο αντιδυτικισμός της οποίας την τυφλώνει διακομματικώς. Στο έγκλημα του Μλάντιτς, πλην ελαχίστων, κλείσαμε τα μάτια διακομματικώς, από τη Δεξιά ώς την Αριστερά. Και δεν τα ξανανοίξαμε ποτέ.