Δεν είναι καθόλου ωραίο να αποδίδεις ευθύνες την επαύριον μιας καταστροφής, όπως αυτής που συνέβη στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο. Αλλά, πάλι, πώς μπορείς να κλείσεις τα μάτια σε μια πραγματικότητα κατά την οποία η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση των τραγικών συμβάντων –όπου, ακόμα κι εκεί, αποδεικνύεται η προχειρότητά της.

Πρώτος διδάξας τα επικοινωνιακά κόλπα είναι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έμαθε κρυπτόμενος να του σκηνοθετούν άλλοι τη δόξα. Στις καταστροφές, γενική πρόβα έκανε το καλοκαίρι, όπου εμφανίστηκε εκ των υστέρων, σόουμαν στα αποκαΐδια. Στη θαλάσσια ρύπανση δεν έβγαινε σοβαρό σόου, άφησε λοιπόν μόνο του τον πασοκογενή Παναγιώτη Κουρουμπλή να τα βγάλει πέρα (άλλωστε «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ»). Και τώρα, έβγαλε κατά τα συνήθη ένα προετοιμασμένο «διάγγελμα», οχυρωνόμενος πίσω από το πένθος, προσφιλή οχύρωση ανίκανων πολιτικών που πουλάνε όμως σε όλες τις συσκευασίες το παραμύθι ότι η Ελλάς είναι τόπος θυσιών κι ότι όσοι θυσιάζονται οπουδήποτε γίνονται αφορμή να φτιάξουν οι δομές, κάτι που ξέρουμε ότι δεν γίνεται ποτέ.

Πιο τεατράλε είναι η μιντιακή θλίψη της ακριβοθώρητης περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, γι’ αυτό και χρησιμοποιεί το μακιγιάζ. Οσο όμως κι αν μακιγιάρει την πολιτική της σε συναινετική, δεν γίνεται να ξεχαστούν τα παλιά. Το 2014, άλλωστε, έπειτα από πλημμύρες στο Καματερό, ήδη είχε επιτεθεί με βιαιότητα στον τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, στον οποίο φόρτωνε τη ζημιά, δηλώνοντας ότι της αρκούσαν έξι μήνες για έναν πλήρη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Πέρασαν τρία χρόνια.

Υπάρχει πάντα διαθέσιμος, βεβαίως, και ο τρόπος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο οποίος, με επιστολή του, έκανε έκκληση στην Κομισιόν, στον πρόεδρο και στους επιτρόπους να συνδράμουν τη χώρα. Στην ουσία, απλώς, έγραψε μια ανακοίνωση για να δείξει πόσο, δήθεν, νοιάζεται. Είναι γνωστό, όμως, ότι την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ την ενεργοποιεί με πρωτοβουλία του το κράτος-μέλος, όχι ένας ευρωβουλευτής. Ο Γιούνκερ, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή είπε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει. Ωστόσο, τουλάχιστον ώς χθες το πρωί, όπως επιβεβαίωνε και εκπρόσωπος της Επιτροπής, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ενεργοποιήσει κανέναν ευρωπαϊκό μηχανισμό. Οπότε την επιστολή του ο Παπαδημούλης έπρεπε να τη στείλει στον Τσίπρα, όχι στον Γιούνκερ.

Αλλά έτσι έμαθαν. Ακόμα κι όταν πενθούν, ψάχνουν ξένα κόλλυβα.